...

Putin verslikt zich

9 mei 2011, 22:00 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De ene noemt het quan­ti­ta­tive eas­ing’, voor de andere is het hooli­gan­isme’. Bei­den hebben het over het­zelfde the­ma, nl. de mon­e­taire poli­tiek van de VS. t Is maar hoe je t bekijkt.


Toen op 20 april 2011 bek­end werd, dat Stan­dard & Poor’s zijn vooruitzicht­en voor de kredi­et­waardigheid van de VS ver­laagde kwam er van uit Chi­nese hoek omflo­er­ste kri­tiek op het mon­e­taire beleid van de nog alti­jd machtig­ste natie ter wereld.

Rus­lands eerste min­is­ter Vladimir Putin was alles­be­halve omflo­erst toen hij in zijn com­men­taar het woord hooli­gan­isme’ in de mond nam. Een eerste min­is­ter die de ver­ant­wo­ordelijken voor de Amerikaanse mon­e­taire poli­tiek, dus Ben Bernanke op kop, omschri­jft als hooli­gans, het is nog nooit gehoord.

Alles gaat niet zo goed als het zou moeten zijn bij onze vrien­den in de States’, voegde Putin eraan toe. Kijk naar hun han­dels­bal­ans, hun open­bare schuld, en hun budget’

alt

Inder­daad, de nationale schuld van de VS heeft het hal­lu­ci­nante peil van 14.338 mil­jard dol­lar over­schre­den en sti­jgt sinds eind sep­tem­ber 2007 met 4,05 mil­jard dol­lar per dag. Uncle Sam moet al heel veel lotto’s win­nen om dit bedrag te kun­nen terugbetalen.

Wat Putin het woord hooli­gan­isme’ deed gebruiken, was toen hij het had over quan­ti­ta­tive eas­ing’, het roy­aal bij­drukken van geld of staat­soblig­aties. Hier­mee over­spoe­len ze de hele dol­lar­zone, met andere woor­den de hele wereld. Wij zouden in geen geval op dergelijke wijze han­de­len. Wij hebben de luxe niet van zulk een hooliganisme.’

Toen kreeg hij waarschi­jn­lijk een tabel onder ogen, die leek op deze:

alt

De tabel toont de buiten­landse wis­sel­re­serves van een aan­tal lan­den. Deze reserves betr­e­f­fen in strik­te zin enkel de buiten­landse val­u­ta, bewaard door de respec­tievelijke cen­trale banken. In de realiteit gaat het over een mix van US dol­lars, Britse pon­den, Japanse yen en in min­dere mate euro’s. Hoe grot­er die reserves zijn, hoe meer mogelijkheid een regering heeft om de wis­selko­ersen te manipuleren.

Het Rus­land van Putin heeft de derde groot­ste wis­sel­re­serve ter wereld, na Chi­na en Japan. Eigen­lijk komt de euro­zone deze plaats toe, maar tot nad­er order treedt de EU niet soev­ere­in op in dergelijke kwest­ies. Ned­er­land en Bel­gië staan op resp. de 34ste en de 50ste plaats. Maar naar die twee lan­den zal Putin niet hebben gekeken, wel naar de beschei­den 17de posi­tie van de VS.

Toen Putin bedacht, dat de Rus­sis­che reserves voor een groot deel bestaan uit US dol­lars, heeft hij zich waarschi­jn­lijk ver­s­likt in zijn kop koffie (of wat een Rus­sis­che lei­der ook mag drinken). Want hij realiseerde zich, dat de al maar goed­kopere dol­lar en de lage rente kun­nen lei­den tot een bubbel in de pri­jzen van grond­stof­fen, in eerste instantie olie. Wan­neer in tweede instantie de oliepri­jzen in elka­ar zouden zakken, dan zou het Rus­sis­che finan­ciële sys­teem zich aan een gevoelige klap moeten verwachten.

alt

Intussen lijkt het, dat Putins sombere vooruitzicht­en wel eens zouden kun­nen waar wor­den. Want zoals boven­staande grafiek aangeeft, is de oliepri­js sinds 29 april 2011 pijl­snel aan het dalen.

Daar­bij komt, dat Rus­land te mak­en heeft met een forse inflatie, die in 2011 tot 9,3% kan oplopen. Putin hoopt dat het alle­maal zo’n vaart niet zal lopen en dat eind 2011 de inflatie onder 7,5% zal bli­jven, als de oogst goed is’. In 2010 was de oogst slecht. U zult zich nog de vre­selijke droogte, gevol­gd door enorme bos­bran­den herin­neren, met tot in Mosk­ou een negatieve weer­slag op de levensomstandigheden. 

Maar Putin weet ook dat hij geen invloed heeft op het weer, even­min als op de mon­e­taire poli­tiek van de VS. Maar hij weet wel dat hij door het geven van sterke sig­nalen en het deb­iteren van straffe state­ments wel invloed kan hebben. Daarom her­haalt hij zoveel hij kan dat de finan­ciële cri­sis hem heeft geleerd dat Rus­land zelfvertrouwen nodig heeft, onafhanke­lijkheid en kracht om aan de buiten­landse druk te weerstaan’.

Toch kri­jgt Putin tegen­wind uit eigen rangen. Vol­gens een offi­cieel com­mu­niqué van de cen­trale bank van Rus­land zou de roebel niet te lij­den hebben van de mon­e­taire sit­u­atie in de VS. Als klap op de vuurpi­jl liet de Rus­sis­che min­is­ter van Finan­ciën weten, dat hij de dol­lar nog alti­jd als veilig beschouwt.

Een tweede reden voor Putin om zich te verslikken. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.