De Super Bowl-indicator
In een column van voor enkele maanden toonden we u al aan hoe een paard wall street heeft gered. Het zoeken naar rare verbanden tussen een bepaald evenement en het verloop van de aandelenkoersen op Wall Street is hiermee nog niet gedaan. Op dit ogenblik kan je in de States vele dollars inzetten op de uitslag van de Super Bowl. Dit is het ultieme American Football-tornooi, dat plaatsvindt in Jacksonville, Florida op 6 februari in het Alltel Stadium.
Daar bekampen teams elkaar, behorend tot de twee grote federaties American Football Conference (AFC) en National Football Conference (NFC). Geef toe, erg origineel zijn die benamingen niet en eigenlijk illustreren ze het feit dat tussen de ene en de andere groep gehelmde en dik ingepakte spierballen niet zoveel verschil te merken is. Wie trouwens ooit zo’n wedstrijd live heeft meegemaakt zal net als ik verbaasd zijn geweest wanneer op een zeker ogenblik de actie bevriest om plaats te maken voor réclame. Stel je voor: een speler maakt zich klaar de eivormige bal loeihard te passeren naar een ploegmaat terwijl iemand van de tegenpartij een duik naar de benen van de speler voorbereidt. Opeens klinkt een geluid dat doet denken aan een gong gecombineerd met een misthoorn. Alle spelers blijven gewoon staan, licht wiegend op de gespierde benen. Intussen bulderen reclameboodschappen door de luidsprekers en flitsen kleurige clips over reusachtige beeldschermen. Dan komt weer die misthoorngong en alles gaat gewoon verder.
Zo’n evement met alles daarrond bepaalt volgens de believers het verloop van de Dow Jones de komende maanden, zeg maar het ganse jaar. Als een team de AFC de Super Bowl wint, hebben de beren het voor het zeggen en ga je best short. Wint een equipe behorend tot de NFC, oho, dan zijn de stieren losgelaten. Althans, zo zegt het Wall Street-bijgeloof. Nochtans. Als je de uitslagen van de 36 laatste Super Bowls bekijkt, dan merk je dat in 29 gevallen het verband tussen de Dow en de winnende federatie er daadwerkelijk was. Dat is een score van 80%!
Dat het niet altijd klopt, merken we als we de laatste jaren bekijken:
- in 2000 en 2001 won NFC maar de te verwachten opleving van de Dow Jones bleef uit. Voor 2001 geldt misschien als uitleg dat de winnende NFC-club (Baltimore Ravens) samengesmolten was met één van de AFC en dus niet zuiver op de graat is?
- in 2002 won een club uit AFC en het was inderdaad een slecht beursjaar
- in 2003 is het verband zoek, omdat in dit jaar clubs waren oergegaan van NFC naar AFC en omgekeerd
- in 2004 was het weer raak
Als bovenstaande uiteenzetting u nog niet met met uw ogen doet knipperen, lees dan even verder. In de American Football wereld is ook bijgeloof en dat werkt in omgekeerde richting. Daar volgt men de verrichtingen van Wall Street op de voet. Als dit jaar de maand januari positief afloopt, is de kans groot dat een team van de NFC de Super Bowl wint…
Voeg daaraan toe dat volgens sommigen de maand januari de trend zet voor het ganse jaar en je bent gerust voor de rest van het jaar. Of en beetje in de war.
Toch zijn we benieuwd wie zal winnen op 6 februari daarginds in Jacksonville, Florida. We laten het u weten.
US Markets