...

Orkaan Katrina zijn prijskaartje

31 augustus 2005, 17:58 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De tro­pis­che orkaan Kat­ri­na heeft met ongezien geweld toeges­la­gen in het gebied rond de Golf van Mex­i­co … Alle dagen wor­den we via pers en andere media gecon­fron­teerd met de beelden van over­stro­min­gen en andere ver­woestin­gen … De verzek­er­ings-maatschap­pi­jen berei­den zich voor op een mas­sa schade­claims .… Wij geven een overzicht­je van de duurste’ ram­p­en die de VS hebben getrof­fen de laat­ste tijd.
Katrina’s pri­jskaart­je
De orkaan Kat­ri­na is op dit ogen­blik (31 augus­tus 2005) amper uit­ger­aasd en trok met wind­snel­he­den tot 250 km/​uur een spoor van verniel­ing in het gebied rond de Golf van Mex­i­co, vooral in de stat­en Louisiana, Mis­sis­sip­pi en Alaba­ma. Tot op 200 kilo­me­ter van het epi­cen­trum van Kat­ri­na was er sprake van orkaankracht en tot op meer dan 400 kilo­me­ter was er nog een tro­pis­che storm.
De stad New Orleans is voor 80% over­stroomd, grote gebieden hebben geen elek­triciteit noch drinkwa­ter. Reusachtige dri­jvende casino’s, con­struc­ties van meer dan 100 meter lang, zijn een heel eind land­in­waarts aange­spoeld. Er wer­den al doden betreurd, de menselijke en materiële ellende is niet te overzien.

En toch moeten verzek­er­ings­maatschap­pi­jen zich nuchter voor­berei­den op de mas­sa schade­claims die zullen toe­stromen. Het ziet ernaar uit, dat Kat­ri­na de records op dit gebied kan doen sneu­ve­len. Onder­staande tabel geeft een overzicht van enkele van de ‘duurste’ ram­p­en die de VS de laat­ste 15 jaar overkwamen:

Oor­spronke­lijk wer­den de schade­claims voor Kat­ri­na geschat op 12 à15 mil­jard dol­lar, maar naar­mate de tijd ver­strijkt komen meer en meer prob­le­men te voorschi­jn. Wij vrezen dat de claims eerder in de richt­ing van 23 à26 mil­jard dol­lar zullen gaan. In dit geval zal Kat­ri­na een zwaar pri­jskaart­je hebben veroorza­akt, wat zal wegen op de win­sten van de betrokken verzek­er­ings­maatschap­pi­jen. Dit kan een ket­tin­gre­ac­tie veroorza­k­en, omdat beleg­gers in die maatschap­pi­jen hun aan­de­len kun­nen dumpen, enz.
En dan spreken we nog niet van de schade aan de olieplat­forms in de Golf van Mex­i­co. We weten enkel dat som­mige ervan er erg aan toe zijn. Roy­al Dutch Shell PLC liet weten, dat meerdere van haar plat­forms op drift zijn… Vele boorin­stal­laties in de Golf van Mex­i­co hebben al een zekere oud­er­dom, tot 25 jaar en oud­er. Dat zal hen zek­er niet meer resistent hebben gemaakt tegen­over de inbeuk­ende orkaanwinden.
Wie zegt beschadigde en/​of op drift ger­aak­te boor­plat­forms, die zegt meteen lagere pro­duc­tie, dus hogere oliepri­jzen en daarmee daagt in de nasleep van Kat­ri­na een nieuw prob­leem op, dat alle ver­bruik­ers kan tre­f­fen. Inmid­dels is de oliepri­js boven de 70 dol­lar per vat gestegen. 
Als we mete­o­rolo­gen mogen geloven, zal het niet lang duren tot de opvol­ger van Kat­ri­na zich aandient…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.