...

Open brief aan ECB Mario Draghi

26 juni 2012, 07:28 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

OPEN BRIEF AAN MARIO DRAGHI, PRES­I­DENT VAN DE ECB CC. de heer Klaas Knot, pres­i­dent DNB door Robert Broncel


25 juni 2012

Beste heer Draghi,

Wan­neer wordt het pub­liek nu geïn­formeerd omtrent de huidi­ge benader­ing ter oploss­ing van onze mon­e­taire prob­le­men met geen ander vooruitzicht dan de instort­ing van de munt, waarmee onze koop­kracht ver­loren gaat?

Als strate­gisch anal­ist en colum­nist heb ik al sinds jaren verkondigd dat regerin­gen in wezen alti­jd de koop­kracht van hun onder­da­nen eroderen zoals dat al sinds mensen­heuge­nis gaande is geweest.

Som­mige van mijn columns heb ik ver­stu­urd aan lei­ders van (kri­tis­che) poli­tieke par­ti­jen alsmede aan de voor­ma­lige pres­i­dent van DNB, Nout Wellink, als aan zijn opvol­ger Klaas Knot.

Buiten een notie genomen’ van Nout Wellink, had nie­mand de moed om te rea­geren. Is dat van­wege de angst de onwaarheid te moeten beves­ti­gen en bloed in de straat” te vrezen? Of is het omdat er geen andere uit­leg voor de enorme uitholling en verni­etig­ing van de fiat­va­l­u­ta denkbaar is?

Dit wordt plau­si­bel wan­neer de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments een bedrag van €37 biljoen op de bal­ans van het Europese banken­sys­teem rap­por­teert, een sys­teem dat boven­di­en veel min­der samen­hang kent dan dat in de V.S.

Het wordt des te plau­si­bel­er wan­neer wordt gekeken naar Amerika’s totale schuld inclusief ongedek­te ver­plichtin­gen (medis­che zorg, pen­sioe­nen etc.) in de orde van grootte van $202 biljoen (ruwweg vier maal het mon­di­ale bru­to prod­uct), vol­gens pro­fes­sor Lau­rence Kot­likoff van de Bosten University.

En wat te denken van de recente uit­latin­gen van David Stock­man, voor­ma­lig bud­getchef van pres­i­dent Rea­gan, die niet waren mis te ver­staan:

• we verk­eren in het finale sta­di­um van een buitenge­woon slecht bal­spel
• we verk­eren op de rand van een cri­sis op de oblig­atiemarkt
• een in haar eigen jas genaaide Fed is bezig om de kap­i­taal­markt te verni­eti­gen mid­dels de kop­pel­ing en manip­u­latie van de pri­js van het geld en schuld­kap­i­taal door het bal­ansto­taal op te blazen van $900 mil­jard in 2008 (dat duurde 93 jaar!) naar bij­na $3.000 mil­jard in 2012.

Wat het nog schri­j­nen­der maakt is dat voor­ma­lig pres­i­dentskan­di­daat Ron Paul ken­baar maak­te dat de Fed niets anders voorstelt dan een heimelijke ver­stand­houd­ing met de cen­trale over­heid en het grote zak­en­leven ten profi­jte en op kosten van de belast­ing­be­talers. Bij mijn weten is dit de eerste keer dat de Fed door een offi­cieel per­soon zo werd neergezet.

Voorts was hij van mening dat geen enkele val­u­ta over­leeft zolang een regering daarin de hand heeft. Van­daar zijn com­men­taar: de enige zin­volle oploss­ing ligt in de ver­wi­jder­ing van de regering uit het geldsys­teem. Hij ver­bond daaraan de stelling: het is gebo­den dat het Amerikaanse volk wordt door­dron­gen van de gevaren die de Fed bew­erk­stel­ligt en het belang van een her­s­tel van een gezond geld; het leggen van dit fun­da­ment dient ter­stond aangepakt te wor­den zodat het Amerikaanse volk voor­bereid is op de dag dat de Fed’s hersen­schim volledig ver­dampt. Deze quotes ston­den te lezen op Paul’s web­site www​.ron​paul2012​.com.

Zon­der twi­jfel is iedereen het slechte nieuws zat, hoewel we niet om de feit­en heen kun­nen:

< in Europa vin­dt er een grootschalige bankrun plaats
< het banken­sys­teem ver­keert in een sit­u­atie van excessieve lever­age en risi­co
< de bud­get­ten in de meeste West­erse lan­den zijn oncon­troleer­baar hoog
< de (rente)kosten om de oplopende over­hei­dss­chulden te dekken lopen snel op
< ter­wi­jl de economis­che groei terugloopt, zo niet in con­trac­tie is
< daarmee de oploss­ing over­la­tend aan de dig­i­tale geldpers.

Het zou prachtig zijn als u de ECB een betere pers zou kun­nen geven dan Ron Paul over de Fed. Op pri­js zou wor­den gesteld als u goede rede­nen zou kun­nen aangeven om de schi­jn van nor­mal­cy bias’ op de huidi­ge dra­conis­che mon­e­taire sit­u­atie op te houden. Of zou het miss­chien niet beter zijn om het falen van het euro exper­i­ment maar gewoon te erken­nen voor­dat het nog meer uit de hand loopt?

Uw antwo­ord zie ik met belang­stelling tegemoet.

Vrien­delijke groet,

Robert Bron­cel
www​.robert​bron​cel​.com


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.