...

Op zoek naar leuk speelgoed?

2 juni 2008, 16:31 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Hier­bij een overzicht­je van veruit het duurste speel­go­ed ter wereld. Haast je naar de winkel, want de voor­raden zijn beperkt. Maar con­sul­teer toch eerst je bankreken­ing.

Op zoek naar leuk speelgoed?


Met de vakantiepe­ri­ode in zicht is het miss­chien raadza­am uit te kijken naar leuk speel­go­ed om de kind­jes bezig te houden. We sprokkelden voor jou een lijst­je bijeen van wat er zoal te koop is als het op duur spul aankomt. Of eenieders porte­mon­nee dit soort aan­vallen kan doorstaan, lat­en we aan jouw oordeel over. Maak je keuze. 

Eerst en vooral is er deze sol­daat, die er nogal ongerust bij staat te kijken. Het is het pro­to­type van de GI Joe reeks, die startte in 1963. De ontwer­p­er van dit pop­je heet Don Levine en zijn cre­atie heeft hem geen windeieren (of losse flod­ders) opge­bracht, want tot op van­daag is de verkoop van GI Joe en zijn maats al goed voor meer dan 2,6 mil­jard dollar.
Boven­staand pro­to­type is ca 29 cm groot en het heeft 21 beweeg­bare delen, wat de basiskarak­ter­istiek van dit speel­go­ed is. In 2003 kocht een zak­en­man (St. A. Gep­pi) het pro­to­type voor 200.000 dol­lar. Je zal dus nog wat meer op tafel moeten leggen als je dit kleinood het jouwe wilt noemen.

Ted­dy­beren zijn al 125 jaar pop­u­lair en daarom creëerde een Duitse fir­ma in 2007 deze toch wel spe­ciale edi­tie ervan. Er zijn 125 stuks gepro­duceerd, die alle een bek hebben van massief goud en met ogen bestaande uit saffieren en dia­man­ten. Niet om mee naar broers en zus­jes of vriend­jes te smijten. 

De leg­en­darische reeks sf-films van George Lucas is qua opbouw al even ingewikkeld als de plot een­voudig is. Het begint met de episodes 4 tot en met 6 en een aan­tal jaren lat­er vol­gen 1 tot en met 3. Of er ooit de episodes 7 tot en met 9 gaan komen, daarover doet de heer Lucas heel geheimzin­nig. Boven­staand Dart Vad­er masker werd door acteur David Prowse gedra­gen in episode 5, chro­nol­o­gisch de tweede film in de reeks. Voor slechts 115.000 dol­lar, een goede 74.000 euro, kan je je zoon (of dochter, waarom niet?) blij mak­en en de stri­jd van The Dark Side met de Jedi lat­en aanvatten.

Bij meis­jes zowat het meest geliefde pop­je is Bar­bie met als gezel (als hij braaf is) Ken. Intussen gaat deze steriele schoonheid haar 50ste ver­jaardag tege­moet (dat zal vol­gend jaar zijn, zet u maar al schrap). In 1999 werd Bar­bie 40 en voor die luis­ter­rijke gele­gen­heid werd een beperk­te reeks van met dia­man­ten en goud behangen Barbie’s gecreëerd, dit­maal in een soort harem-look. 

Als je 7 tot 15-jarige dochter of zoon echt wil opvallen, dan is boven­staande jeep een must. The Off-Road­er, want zo heet het kar­ret­je, kan tegen 50 km/​uur rond­snor­ren. Waar dan wel, vra­gen we ons af met een chauf­feur van 7 à 15 jaar. Enfin, dit terz­i­jde. De car­rosserie is uit glas­fiber, hydraulis­che schi­jfrem­men en ophang­ing, ver­snellings­bak, radio en cd-spel­er en zo voort. Geef toe, voor de pri­js van ca 25.700 euro moet je het niet laten.



Peper­munt­jes zijn er al sinds 1927, toen de Oost­en­rijk­er Eduard Haas op het idee kwam een mengsel van munt en suik­er te persen tot tablet­jes. Al heel gauw vol­gde een dis­penser om de tablet­jes gemakke­lijk mee te dra­gen en in de hand (of mond) te mikken. Ter gele­gen­heid van de Wereld­ten­toon­stelling van 1982 in de VS werd een ruimte­vaartver­sie (merk je de astronauiten­helm?) van dergelijke zg. PEZ-dis­penser gelanceerd. Hier­boven zie je het pro­to­type, dat geveild werd voor 32.205 dol­lar. Geïnteresseerd?


Game­boy is een razend pop­u­lair videospel­let­je. Voor de echte adepten is er boven­staande ver­sie gemaakt uit 18 karaats goud en een met dia­man­ten afge­bo­ord scherm. Voor de pri­js van ca 16.100 euro kri­jg je er de kabels en enkele spel­let­jes bij, dat scheelt toch weer wat.

Wie wat kan doen met de com­bi­natie naaima­chine-clown die je hier­boven ziet, dat vra­gen we ons af. Om over het esthetis­che aspect maar te zwi­j­gen, hoewel over geuren en smaken… 



Een andere vaste waarde in Speel­go­ed­land is de Match­box. Wie van de huidi­ge 30’ers tot 40’ers heeft zich niet daarmee gea­museerd? Voor nos­tal­gis­che zie­len is er goed nieuws: van de orig­inele eerste reek­sen zijn er (in beperk­te mate) mod­ellen te koop. Zoals hier­boven de Opel Diplo­mat uit 1966. Nu kan je hem kopen voor ca 5.800 euro. In 1966 kostte hij ongeveer 30 eurocent…

We eindi­gen ons overzicht in de sfeer waarin we begonnen, nl. met een mil­i­tair gegeven. Een miniver­sie van een mitrailleur, stel je voor. En dan nog een die werkt en echte 6 mm-muni­tie kan afvuren. Wie koopt zoi­ets? Waar mag je ermee staan knallen? Om van de edu­catieve aspecten maar te zwi­j­gen. Ten­z­ij je een bewon­der­aar bent van Charl­ton Hes­ton, natuurlijk. 


Zo, we zijn rond met ons overzicht. Om je zoek­tocht wat te verge­makke­lijken, vind je hier­boven alles nog eens in tabelvorm.

Laat het nu maar gauw vakantie zijn.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.