18 DECEMBER 2008
ASML (Chipmachinefabrikant)
Chipmachinefabrikant ASML zet fors het mes in de organisatie. De multinational schrapt duizend banen en zal de komende kwartalen tijdelijk productiefaciliteiten sluiten. De personeelsreductie komt neer op ruim 10 procent van het totaal aantal werknemers bij ASML.
Ordina (Automatiseerder)
Automatiseerder Ordina gaat in de loop van volgend jaar 350 arbeidsplaatsen schrappen om kosten te besparen. Het gaat voor een derde om ondersteunende banen. Ordina maakte eerder bekend last te hebben van een terugvallende economie en een sterk terugvallende vraag naar zijn IT-diensten.
17 DECEMBER 2008
Morgan Stanley (Amerikaanse bank)
Morgan Stanley schrapt 10 procent van de banen om kosten te besparen. Het bankconcern leed in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies van 2,2 miljard dollar.
Western Digital (Amerikaanse maker van harde schijven)
Western Digital, de op een na grootste producent van harde schijven ter wereld, schrapt
wereldwijd 2500 banen. Ook legt het bedrijf zijn productie voor bijna twee weken grotendeels stil.
Brocacef (Nederlandse apotheker en groothandel in medicijnen)
Brocacef schrapt 114 banen, maar creëert ook 57 nieuwe functies.Het bedrijf zegt dat de reorganisatie nodig is vanwege het preferentiebeleid van zorgverzekeraars.
CSM (Nederlandse producent van bakkerij-ingrediënten en melkzuur)
CSM gaat in Groot-Brittannië en België banen schrappen. In totaal gaan 125 arbeidsplaatsen verdwijnen, 30 procent van het totale personeelsbestand bij de fabrieken in Wirral en Aartselaar. CSM zal eerst uitzendkrachten de laan uit sturen en tijdelijke contracten stopzetten. De banenreductie zal geleidelijk plaatsvinden tot eind 2009.
BNP Paribas (Franse bank)
BNP Paribas schrapt mogelijk 700 banen bij zijn zakenbankdivisie, nadat het onderdeel een verlies leed van 710 miljoen euro in de eerste elf maanden van dit jaar. De zakenbankdivisie telt wereldwijd 14.000 werknemers, terwijl bij heel BNP Paribas 171.000 mensen werken.
16 DECEMBER 2008
Telegraaf Media Groep (Nederlands mediabedrijf)
Telegraaf Media Groep sluit drie van de vijf distributiecentra van onderdeel Distriq Transport. De sluiting gaat ten koste van 100 van de 185 banen. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Laird (Brits elektronicabedrijf)
Het Britse elektronicabedrijf Laird ontslaat wereldwijd 5000 werknemers ofwel ongeveer een derde van het personeel, wegens de sterk teruglopende omzet.
15 DECEMBER 2008
Electrolux (Zweedse witgoedfabrikant)
Electrolux schrapt wereldwijd meer dan 3000 banen wegens een sterk teruglopende verkoop in Noord-Amerika en Europa. Electrolux telt wereldwijd ongeveer 57.000 werknemers. Eind oktober maakte de Amerikaanse branchegenoot Whirlpool al bekend wereldwijd vijfduizend banen te schrappen wegens de afzwakkende vraag.
DSM (Nederlands chemieconcern)
Het chemieconcern DSM gaat bezuinigen om de economische malaise het hoofd te bieden. Daarbij verdwijnen onder meer dan 1000 banen, ongeveer 5 procent van het totaal aantal DSM-werknemers.
13 DECEMBER 2008
Santander (Spaanse bank)
Om kosten te besparen gaat Santander 1900 banen schrappen in Groot-Brittannië. Het banenverlies komt neer op ongeveer 8 procent van het totale aantal Britse werknemers van de bank.
12 DECEMBER 2008
ArcelorMittal (Frans-Indiaas staalbedrijf)
ArcelorMittal schrapt 650 van de 5200 banen in de Vlaamse stad Gent. De directie wil het banenreductieplan spreiden over drie jaar. Opgeteld bij de eerder aangekondigde regeling voor vrijwillig vertrek betekent dit dat er bij de Gentse vestiging van de staalgigant 987 banen verdwijnen. De directie heeft toegezegd dat ongeveer de helft terug zal kunnen keren als de markt weer aantrekt.
Pfizer (Amerikaans farmaciebedrijf)
Pfizer gaat 700 banen schrappen in Frankrijk. Volgens vakbonden ligt het werkelijke aantal mensen dat er uit moet bij Pfizer op bijna negenhonderd. De meeste banen gaan verloren op het hoofdkantoor van Pfizer in Parijs, vooral in de afdeling verkoop. Tot 1 december volgend jaar vallen er geen gedwongen ontslagen bij het bedrijf, waar nu 1771 mensen werken in Frankrijk.
Alcatel-Lucent (Frans-Amerikaanse telecomfabrikant)
Het bedrijf gaat 1000 banen op managementniveau schrappen. Het bedrijf is nog bezig een eerdere grote ontslagronde door te voeren. Bij de overname van het Amerikaanse Lucent door Alcatel in 2006, werd bekendgemaakt dat er voor het eind van 2009 ruim 16.000 banen verdwijnen.
11 DECEMBER 2008
Bank of America (Amerikaanse bank)
Bank of America schrapt in de komende drie jaar meer dan 30.000 banen. Volgens de Amerikaanse bank is de sanering het gevolg van de fusie met Merrill Lynch en weerspiegelt deze het huidige zwakke economische klimaat.
Philips (Nederlands electronicabedrijf)
De lichtdivisie van Philips schrapt in totaal 85 banen bij haar vestigingen in de Brabantse plaatsen Maarheeze en Roosendaal. In Roosendaal stopt Philips met de ontwikkeling van nieuwe productiemachines voor TL- en spaarlampen. Daardoor verdwijnen 21 banen. In Maarheeze gaan eind volgend jaar 64 banen verloren doordat Philips de productie van fosforen en draden voor gloeilampen terugschroeft.
Sara Lee (Amerikaanse producent van verpakte merkproducten)
Sara Lee, eigenaar van onder meer de merken Douwe Egberts en Sanex, schrapt zevenhonderd banen. In Nederland telt het concern 2700 mensen. Het internationale hoofdkantoor van Sara Lee is gevestigd in Utrecht. Verder staan er fabrieken in Joure en Amersfoort en nog enkele kantoren verspreid in Nederland. De woordvoerder kon niet zeggen of in Nederland banen op de tocht staan. Wereldwijd werken ongeveer 44.000 mensen bij Sara Lee.
10 DECEMBER 2008
Menzies (Nederlandse dienstverlener aan de luchtvaartsector)
Menzies Aviation schrapt de komende tijd zeker honderd banen bij zijn onderdeel dat passagiers en bagage afhandelt op Schiphol. Volgens een zegsman heeft Menzies flink last van de slechtere marktomstandigheden in de luchtvaartbranche als gevolg van de financiële crisis.
Dow Chemical (Amerikaanse chemiereus)
Dow gaat door de economische crisis ook snijden bij zijn activiteiten in Terneuzen. Bij de Zeeuwse vestiging staan mogelijk rond de tweehonderd banen op het spel. Het concern wil wereldwijd vijfduizend banen schrappen, ofwel 11 procent van het totale personeelsbestand, werd maandag bekend. In Terneuzen werken 2150 mensen.
Yahoo! (Amerikaans internetbedrijf)
Wereldwijd verdwijnen 1500 banen verdwijnen als gevolg van de bezuinigingsronde. Dat is tien procent van alle medewerkers. De operatie moet eind 2008 klaar zijn en richt zich vooral op markten waar Yahoo geen grote rol speelt. Ook de Nederlandse vestiging wordt gesloten, en daarbij verdwijnen 6 banen.
SKF (Zweedse kogellagerproducent)
Het Zweedse SKF, ‘s werelds grootste fabrikant van kogellagers, ontslaat wereldwijd 2500 werknemers en nog eens 2400 gaan korter werken. De maatregelen worden genomen wegens de sterk gedaalde vraag in vooral de autosector. Wereldwijd heeft SKF bijna 43.000 werknemers in dienst.
National Football League (Amerikaanse American Football-bond)
De sportbond zal 150 mensen naar huis sturen, 14 procent van het personeel.
Rio Tinto (Brits-Australische mijnbouwconcern)
Rio Tinto schrapt 14.000 banen. Het banenverlies komt neer op ongeveer 14 procent van het wereldwijde personeelsbestand van 97.000 man. De aandelenkoers van Rio Tinto is onder grote druk komen te staan nadat branchegenoot BHP Billiton vorige maand afzag van een overnamebod op Rio van 66 miljard dollar wegens de onrust op de financiële markten en de afgezwakte vraag naar grondstoffen.
9 DECEMBER 2008
Heijmans (Nederlands bouwbedrijf)
Heijmans schrapt nog eens 450 banen, nadat het bouwbedrijf vorige maand al 200 arbeidsplaatsen wegsneed. Heijmans zegt zich anders niet staande te kunnen houden in de neergang van de bouwsector. Bij het bedrijf werken in Nederland een kleine 8000 mensen.
Sony (Japans elektronicaconcern)
Bij Sony gaan 8000 banen weg. Ongeveer een tiende van de fabrieken worden gesloten. Het elektronicaconcern gaat vooral produceren in lagelonenlanden. Bij Sony werken wereldwijd 186.000 mensen.
8 DECEMBER 2008
Anheuser-Busch Inbev (Amerikaanse bierbrouwer)
Bierbrouwer Anheuser-Busch Inbev gaat ongeveer 1400 banen schrappen bij zijn Amerikaanse divisie. Dat komt neer op 6 procent van het personeelsbestand in de Verenigde Staten. De meeste banen zullen tegen het einde van het jaar al verdwijnen, de rest volgend jaar. „Om het concern sterk en concurrerend te houden is dit een noodzakelijke, maar moeilijke stap”, aldus topman David Peacock.
3M (Amerikaanse maker van kantoor- en bouwproducten)
Het Amerikaanse conglomeraat 3M, meest bekend van Post-it-plakbriefjes, Thinsulate-isolatiemateriaal en Scotch-plakband, heeft in het vierde kwartaal 1800 banen geschrapt wegens de wereldwijde economische crisis. De meeste banen verdwenen in de Verenigde Staten, West-Europa en Japan, aldus 3M-topman George Buckley.
ArcelorMittal (Frans-Indiase staalproducent)
Het staalbedrijf schrapt achthonderd banen in België. Wereldwijd verdwijnen er bij de staalgigant negenduizend banen, waarvan zesduizend in Europa, maakte het bedrijf eind november al bekend.
Philips (Nederlands elektronicaconcern)
Het elektronicaconcern schrapt 116 banen in zijn scheerapparatenfabriek in Drachten. In totaal werken er 1500 mensen in de fabriek. Het bedrijf schrapt bijna 100 productiebanen. De rest wordt weggestreept bij de ondersteunende diensten.
Dow Chemical (Amerikaanse chemiebedrijf)
Dow Chemical Company schrapt 5.000 voltijdsbanen. De banenreductie vertegenwoordigt zo’n 11% van het totale werknemersbestand van Dow Chemical en zal in 2010 resulteren in een kostenbesparing van $700 mln per jaar.
5 DECEMBER 2008
BE Semiconductor Industries (Leverancier van machines voor het assemblageproces van chips)
Besi schrapt 200 banen om zich te wapenen tegen de huidige malaise in de halfgeleiderindustrie. De leverancier uit Duiven gaat daarnaast gebruikmaken van de mogelijkheid van werktijdverkorting voor 240 werknemers. De ontslagronde komt neer op 15 procent van het totale personeelsbestand van 1318 werknemers.
4 DECEMBER 2008
Viacom (Amerikaans mediabedrijf)
850 people worden ontslagen, 7 procent van het personeelsbestand. Net als het merendeel van de concurrentie heeft het bedrijf last van teruglopende advertentie-inkomsten.
AT&T (Amerikaanse telecombedrijf)
12.000 banen worden geschrapt om de economische neergang het hoofd te bieden. Het gaat om circa 4 procent van het totale aantal werknemers. Het bedrijf schrijft in het vierde kwartaal 600 miljoen dollar af om de vertrekregelingen rond te krijgen.
DuPont (Amerikaans chemieconcern)
Het bedrijf schrapt 2500 banen wegens de verslechterende marktomstandigheden. Het concern heeft wereldwijd 60.000 mensen in dienst.
Credit Suisse (Zwitserse bank)
Er sneuvelen wereldwijd 5300 banen, ofwel 11 procent van het totale personeelsbestand. Eerder kondigde Credit Suisse al een ontslagronde aan. In totaal verdwijnen bijna 7400 banen.
Nomura (Japanse effectenhandelaar)
Er verdwijnen circa 1000 banen. Bijna een kwart van het totale aantal werknemers bij de Britse tak van Nomura verliest zijn baan.
3 DECEMBER 2008
Telecom Italia (Italiaanse telecombedrijf)
Het bedrijf schrapt nog eens vierduizend banen extra. Het banenverlies komt bovenop het in juni aangekondigde vertrek van vijfduizend werknemers.
1 DECEMBER 2008
Aston Martin (Britse automaker)
Van 600 medewerkers wordt afscheid genomen. Bij het bedrijf werken slechts 1.850 personen. De vraag naar bijzondere bolides daalt, vooral vanuit de Verenigde Staten.
Unilever (Nederlands voedingsmiddelenconcern)
De onderzoekscentra wordt wereldwijd gereorganiseerd. Als gevolg hiervan gaan 250 arbeidsplaatsen verloren. In Nederland gaat het om 68 banen bij het onderzoekscentrum in Vlaardingen.
BayernLB (Duitse regionale bank)
Tot en met 2013 worden ruim 5600 van in totaal 19.200 banen wereldwijd geschrapt om kosten te besparen.