...

Olieprijs: Buffett legt zich dwars

22 augustus 2005, 08:24 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ter­wi­jl de meest bek­ende waarne­mers het er roerend eens over zijn, dat de oliepri­js de komende maan­den of miss­chien wel jaren hoog of nog hoger dan nu zal zijn, legt War­ren Buf­fett zich dwars. Hij verwacht een gevoelige dal­ing en demon­streert dit zelfs met zijn beleg­gings­ge­drag…
Oliepri­js: Buf­fett legt zich dwars
‘Volgend jaar is de gemid­delde pri­js voor een vat ruwe olie 53 dol­lar’, zegt het Inter­na­tion­aal Mon­e­tair Fonds (IMF). Dit stand­punt wordt bijge­tre­den door Mer­rill Lynch, waar men – om het IMF niet hele­maal na te apen – gewag maakt van 56 dol­lar. En de komende jaren zullen geen ver­licht­ing voor ons bud­get bren­gen, vin­den deze waarnemers.
Ook Bar­clays Cap­i­tal denkt in die richt­ing. Gold­man Sachs doet er een schep­je bovenop met 60 dol­lar te verwacht­en. De Com­mon­wealth Bank of Aus­tralia gaat nog een stap verder met de voor­spelling, dat we de komende 3 maan­den 75 dol­lar zullen zien prijken op de prijstabellen. 
Hele­maal drama­tisch wordt het, als we grond­stof­fen­be­leg­ger Jim Rogers horen spreken over 100 dollar.
‘Niks van aan!’ repliceert de begaafd­ste aan­de­len­be­leg­ger ter wereld, de heer War­ren Buf­fett. Hij verwacht een gevoelige pri­js­dal­ing. En hij zegt dat niet zomaar, want hij maak­te bek­end, zijn belang in de oliefir­ma PetroChi­na van de hand te doen, in antic­i­patie op de dal­ing van de olieprijs.
Wat steekt hier­achter? Wil Buf­fett gelijk kri­j­gen omdat velen zijn voor­beeld zullen vol­gen, waar­bij ze hun olie­fond­sen zullen afs­toten en de aan­de­lenko­ersen zullen dalen? Maar dat zal de oliepri­js niet (direct) beïnvloeden, denken we. Of heeft Buf­fett infor­matie van het hoog­ste ech­e­lon, waar­door hij er qua­si zek­er van is dat de rek verd­wi­jnt uit de olieprijs?
Wat bepaalt nu eigen­lijk die oliepri­js? Niks anders dan de aloude wet van vraag & aan­bod. Aan de vra­gende zijde staan de grote economieën met als recente aan­vo­erders Chi­na en India. Het aan­bod wordt in over­grote mate bepaald door de OPEC. En daar wil er wel iets mis­lopen, nu en dan. Tro­pis­che orka­nen, stakin­gen doen de pro­duc­tiemo­tor hort­en en stoten. Boven­di­en vin­den de prospec­tors al decen­nia lang geen noe­menswaardi­ge nieuwe bron­nen meer. 
Maar is nu zo, dat de oliepro­du­cen­ten niet vol­doende ruwe olie oppom­pen? Dat is niet het geval, de voor­raden vat­en met het ruwe spul stape­len zich meter­hoog op. Het zijn de raf­fi­nader­i­jen die niet kun­nen vol­gen, daar kni­jpt het glib­berige schoen­t­je. En daaraan zal de heer Buf­fett waarschi­jn­lijk denken. Want als de raf­fi­nader­i­jen hun infra­struc­tu­ur uit­brei­den, waar ze vol­gens ons allang mee bezig zijn, dan sti­jgt opeens het aan­bod ben­zine, diesel en stookolie. Als op dit moment de vraag niet aantrekt of zelfs afneemt, dan stort de oliepri­js ineen.
En dat zou wel eens het sce­nario kun­nen wor­den voor pak­weg begin 2006: toe­name van de pro­duc­tie, samen met een ver­min­derde vraag omdat ook de op hol dravende economieën van Chi­na en India nu en dan een adem­pauze nodig hebben.
In alle geval kun­nen de grote economieën niet lang meer lev­en met de huidi­ge hoge oliepri­js. Vooral in de States kun­nen tragedies gebeuren wan­neer Yank-met-de-pet zijn fac­turen niet meer kan betal­en. Want spaargeld heeft hij niet.
Lat­en we hopen dat niet zover komt en dat dwarslig­ger War­ren Buf­fett het bij het rechte eind heeft…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.