...

Nederlandse aandelen op Wall Street

29 mei 2005, 18:05 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Tij­dens het US Mar­kets sem­i­nar over Turbo’s in Bre­da van afgelopen zater­dag, kwa­men Ned­er­landse aan­de­len ter sprake die geno­teerd staan op de Amerikaanse effecten­beurzen. Een overzicht van Ned­er­landse fond­sen in de VS en is het zin­vol om dáár ze te kopen?

De Amerikaanse beurs is lead­ing in de wereld en hier­door zullen de Ned­er­landse fond­sen die op de Amerikaanse en Ned­er­landse beursen geno­teerd staan, rea­geren op koerss­chom­melin­gen van de grote Amerikaanse indices en macro economisch nieuws van de belan­grijk­ste economie van de wereld. 
The Rod­ney L. White Cen­ter for Finance Research, ver­bon­den aan de Uni­ver­si­ty of Penn­syl­va­nia, heeft eind jaren 90 een onder­zoek ver­richt naar de koers­be­weg­in­gen van Ned­er­landse aan­de­len tij­dens de open­ing­suren van bei­de effecten­beurzen ( Ned­er­landse en Amerikaanse ). 

Hier staat onder andere in, dat door de ver­be­ter­de- en snelle com­mu­ni­catiemid­de­len tussen bei­de lan­den er in de afgelopen jaren een merk­bare toen­e­m­ing van koers­be­weg­in­gen te bespeuren valt als er b.v. om 14.30 uur Amerikaans macro economisch nieuws bek­end gemaakt wordt. Ongeacht of het goed of slecht nieuws is, men ziet dan duidelijke intra­day koers­be­weg­in­gen ontstaan. Uit het onder­zoek bleek verder dat de volatiliteit, vol­ume en spread tij­dens deze intra­day jumps, met respec­tievelijk 53, 26 en 10 pro­cent in beweg­ing kwa­men. Bij de openigs­bel van Wall Street om 15.30 uur is dat respec­tievelijk 47, 55 en 5 pro­cent. Let wel: de uitkom­sten van dit onder­zoek zijn al enkele jaren oud en kun­nen anno 2005 een andere waarde hebben. 
Welke fond­sen
Op de Amerikaanse effecten beursen staan een redelijk aan­tal Ned­er­landse fond­sen geno­teerd. Van het “kleine” BESI tot de “grote” Roy­al Dutch Petro­le­um. De meeste fond­sen vin­den we terug in de AEX index. 
Dit zijn: ABN AMRO (ABN), Aegon (AEG), Ahold (AHO), Akzo Nobel (AKZOY), ASML (ASML), Reed Else­vi­er (ENL), ING (ING), KPN (KPN), Philips (PHG), Roy­al Dutch (RD), TPG (TP) en Unilever (UN). Uit de Mid­kap en overige lijsten vin­den we o.a. Air­France-KLM (AKH), ASMI (ASMI), BESI (BESI), Buhrmann (BUH) en Van­der­Moolen (VDM). Corus vin­den we wel terug in de VS, maar dan via de Engelse tak van het bedri­jf. Achter de naam van het bedri­jf staat dan .PLC.

Inter­es­sant?
Is het nu inter­es­sant om een Ned­er­lands aan­deel te kopen wat geno­teerd staat op de Amerikaanse effecten­beurs? Née, niet echt. Het vol­ume van bij­na alle fond­sen is erg laag en de koers­be­weg­in­gen zijn nage­noeg het­zelfde. Han­de­len op aan­de­len met een vol­ume min­der dan 500 duizend stuks is sowieso niet erg span­nend en voor de day-trad­er begint het pas leuk te wor­den bij fond­sen waar meer dan 1 miljoen stuks van omgezet wor­den. En die aan­tallen wor­den door de Ned­er­landse fond­sen niet of nauwelijks gemaakt. Er zijn slechts 2 uit­zon­derin­gen. ASML en Roy­al Dutch zetten gemid­deld rond de 2 a 3 miljoen aan­de­len per dag op de NAS­DAQ en de NYSE. Natu­urlijk wor­den er door de anderen wel eens forse omzetten gemaakt, maar dan is er een aan­wi­js­bare oorza­ak te vin­den. Ik noem maar het nieuws over het Ahold boekhoud­schan­daal en de omzetten schoten die dag omhoog.

De enige reden waarom we wel eens Ned­er­landse aan­de­len koop op de Amerikaanse effecten beursen, is de pro­visie. Een dag­je day-traden zal ik bij een Ned­er­landse Bro­ker niet gauw doen, maar in Ameri­ka met kosten van 1 pen­ny per aan­deel, is het nog wel eens de moeite om snel in- en uit te stappen. 
Guy Boscart
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.