Tijdens het US Markets seminar over Turbo’s in Breda van afgelopen zaterdag, kwamen Nederlandse aandelen ter sprake die genoteerd staan op de Amerikaanse effectenbeurzen. Een overzicht van Nederlandse fondsen in de VS en is het zinvol om dáár ze te kopen?
De Amerikaanse beurs is leading in de wereld en hierdoor zullen de Nederlandse fondsen die op de Amerikaanse en Nederlandse beursen genoteerd staan, reageren op koersschommelingen van de grote Amerikaanse indices en macro economisch nieuws van de belangrijkste economie van de wereld.
The Rodney L. White Center for Finance Research, verbonden aan de University of Pennsylvania, heeft eind jaren 90 een onderzoek verricht naar de koersbewegingen van Nederlandse aandelen tijdens de openingsuren van beide effectenbeurzen ( Nederlandse en Amerikaanse ).
Hier staat onder andere in, dat door de verbeterde- en snelle communicatiemiddelen tussen beide landen er in de afgelopen jaren een merkbare toeneming van koersbewegingen te bespeuren valt als er b.v. om 14.30 uur Amerikaans macro economisch nieuws bekend gemaakt wordt. Ongeacht of het goed of slecht nieuws is, men ziet dan duidelijke intraday koersbewegingen ontstaan. Uit het onderzoek bleek verder dat de volatiliteit, volume en spread tijdens deze intraday jumps, met respectievelijk 53, 26 en 10 procent in beweging kwamen. Bij de openigsbel van Wall Street om 15.30 uur is dat respectievelijk 47, 55 en 5 procent. Let wel: de uitkomsten van dit onderzoek zijn al enkele jaren oud en kunnen anno 2005 een andere waarde hebben.
Welke fondsen
Op de Amerikaanse effecten beursen staan een redelijk aantal Nederlandse fondsen genoteerd. Van het “kleine†BESI tot de “grote†Royal Dutch Petroleum. De meeste fondsen vinden we terug in de AEX index.
Dit zijn: ABN AMRO (ABN), Aegon (AEG), Ahold (AHO), Akzo Nobel (AKZOY), ASML (ASML), Reed Elsevier (ENL), ING (ING), KPN (KPN), Philips (PHG), Royal Dutch (RD), TPG (TP) en Unilever (UN). Uit de Midkap en overige lijsten vinden we o.a. AirFrance-KLM (AKH), ASMI (ASMI), BESI (BESI), Buhrmann (BUH) en VanderMoolen (VDM). Corus vinden we wel terug in de VS, maar dan via de Engelse tak van het bedrijf. Achter de naam van het bedrijf staat dan .PLC.
Interessant?
Is het nu interessant om een Nederlands aandeel te kopen wat genoteerd staat op de Amerikaanse effectenbeurs? Née, niet echt. Het volume van bijna alle fondsen is erg laag en de koersbewegingen zijn nagenoeg hetzelfde. Handelen op aandelen met een volume minder dan 500 duizend stuks is sowieso niet erg spannend en voor de day-trader begint het pas leuk te worden bij fondsen waar meer dan 1 miljoen stuks van omgezet worden. En die aantallen worden door de Nederlandse fondsen niet of nauwelijks gemaakt. Er zijn slechts 2 uitzonderingen. ASML en Royal Dutch zetten gemiddeld rond de 2 a 3 miljoen aandelen per dag op de NASDAQ en de NYSE. Natuurlijk worden er door de anderen wel eens forse omzetten gemaakt, maar dan is er een aanwijsbare oorzaak te vinden. Ik noem maar het nieuws over het Ahold boekhoudschandaal en de omzetten schoten die dag omhoog.
De enige reden waarom we wel eens Nederlandse aandelen koop op de Amerikaanse effecten beursen, is de provisie. Een dagje day-traden zal ik bij een Nederlandse Broker niet gauw doen, maar in Amerika met kosten van 1 penny per aandeel, is het nog wel eens de moeite om snel in- en uit te stappen.
Guy Boscart
©usmarkets.nl