...

MSG en de gevaren van de vijfde smaak

9 oktober 2005, 17:24 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

In dit stuk­je hebben we het over monona­tri­umg­lu­ta­maat (MSG), een voed­ingsad­di­tief dat meer en meer als smaakver­sterk­er wordt aangetrof­fen. Voor de fab­rikan­ten is dit ver­slavende prod­uct een droom: ze mogen er zoveel van gebruiken als ze willen en ze hebben recht­streekse con­t­role op het eet- en dus koopge­drag van hun klanten…
MSG en de gevaren van de vijfde smaak
Neen, dit is niet de titel van een nieuw stri­pal­bum. MSG staat voor ‘mononatriumglutamaat’ (in het Engels monosodi­umg­lu­ta­mate), een smaakver­sterk­er waar­van het gebruik explosief toe­neemt. Als je cur­sussen en artike­len over de voed­ingsleer erop naleest, dan zie je dat MSG onder de benam­ing ‘umami’ een officiële plaats heeft gekre­gen in het zoge­naamde smaak­spec­trum, naast zoet, zout, zuur en bit­ter. Dat betekent dus dat je vol­gens de voed­ings­deskundi­gen uma­mi nodig hebt om smak­en te definiëren.
Dat was voor enkele jaren niet zo, dan vol­stond het om bij voor­beeld een gerecht te omschri­jven met te zeggen hoe de com­po­nen­ten zout, zoet, bit­ter en zuur zich onder­ling ver­hield­en. Nu moet je er ook het per­cent­age uma­mi aan toevoegen. 
Het woord uma­mi is Japans en betekent vlezig-pikant. Want de basiss­maak van MSG is inder­daad die van een gecon­cen­treerd vlee­sex­tract zoals in bouil­lon­blok­jes. Om het nog wat leuk­er te mak­en, mengt men MSG (monona­tri­umg­lu­ta­maat) met natri­u­mi­nosi­naat (MSI), een ingewikkelde fos­forverbind­ing. ). In de ver­houd­ing 95:5 MSG:MSI heeft dit kop­pel het beste effect op de smaak en het is zo dat we het aantr­e­f­fen in onze voed­ing, met name:
- vele gerecht­en uit de Chi­nese keuken,
- chips en andere zoutjes,
- ham­burg­ers,
- ‘instant’ soep,
- bar­be­cue-kruiden, vlees- of kippenkruiden,
- gedroogde worstjes,
- gebruik­sklare sauzen,
- drinkbouil­lons,
- bouil­lon­blok­jes,
- diepvries­maalti­j­den, en ga zo maar verder.
MSG, waar­van u hier­boven de chemis­che for­mule ziet, duikt op in prak­tisch elk voed­sel dat ‘hartig’ moet smak­en. Op de ver­pakking lees je meestal smaakver­sterk­er E621, E627, E631. Nu en dan staat er ‘glutamaat’, soms ook ‘Hydrolyzed Veg­etable Pro­tein’. Dat is alle­maal het­zelfde: MSG (E621) gemengd met analoge producten.
Is er dan iets mis met MSG? We dur­ven stellen van wel. Je moet nl. weten, dat glu­t­a­minezu­ur, de hoofd­com­po­nent van MSG, een essen­tieel aminozu­ur is en fungeert als een bouw­steen van belan­grijke eiwit­ten in ons lichaam. O, dat is toch mooi, denkt u. Dat zuur is een natu­urlijke stof en we hebben ze nog nodig ook. Lees je even verder? 
Glu­t­a­minezu­ur en meer bepaald de zouten ervan, zoals MSG, spe­len een rol als neu­ro­trans­mit­ter, d.w.z. bij het over­bren­gen van prikkels via de zenuw­ba­nen. Een teveel aan dit zuur kan overgevoe­ligheid veroorza­k­en, dat lijkt logisch.
Op de lijst met E‑nummers is in elk geval MSG aange­duid als een stof die mogelijk overgevoe­ligheid veroorza­akt. Reac­ties kun­nen zijn: migraine, mis­selijkheid, hartk­lop­pin­gen, kramp of spier­pi­jn in de nek, aangezicht­spi­jn, rood­heid, duize­ligheid, buikpi­jn, pijn in de borst, spier­slapte in de bove­n­ar­men enz. 
Boven­di­en is MSG een ‘verdoken’ vorm van zout. Door zijn uit­ge­spro­ken smaakver­sterk­ende eigen­schap­pen kan het ertoe lei­den, dat iemand die een zoutarm dieet moet vol­gen, MSG gebruikt als zoutver­vanger. Helaas, MSG is ook een bron van natri­u­mio­nen (Na+, zie boven­staande for­mule) die aan de basis liggen van de schadelijke eigen­schap­pen van zout! 
Boven­staand lijst­je van nadelige effecten van MSG lijkt ons niet mis. Waarom ken­nen MSG & ° dan een dergelijk wereld­wi­jd succes? 
Niet meer of min­der dan commerciële belan­gen bren­gen de voed­selfab­rikan­ten ertoe, te pas en te onpas MSG en dergelijke pro­ducten toe te voe­gen aan hun pro­ducten. Want ze weten maar al te goed, dat de smaak van glu­ta­maat de gulzigheid prikkelt. In de herse­nen ontstaat een impuls die zegt ‘mm, dat is lekker, ik wil nog!’. En dat is wat elke pro­du­cent eigen­lijk wil: dat zijn pro­ducten gretig ver­slon­den wor­den, tot meerdere eer en glo­rie van de cashflow. 
Het resul­taat is te merken aan de toen­e­mende vet­zucht in de geïndustrialiseerde wereld, met de VS op kop. Ner­gens ter wereld als in het land van The Holy Ham­burg­er zie je zoveel enorm dikke mensen. Over de plas noe­men ze de manier van gaan van deze dikkerds ‘waddling like a duck’, wagge­len zoals een eend.
Waarom doen die mensen dat? Zon­der te willen ver­al­geme­nen, denken we dat MSG voor een groot deel ver­ant­wo­ordelijk is voor alles waarin deze sub­stantie ver­w­erkt is. 
Als je moest twi­jfe­len aan de gegrond­heid van ons stand­punt, ga er dan maar eens de site
http://​www​.pubmed​.com. op na. Als je daar als zoek­term MSG Obese ingeeft, dan komt ere en reeks weten­schap­pelijke artike­len waar­van de titels niet veel aan de ver­beeld­ing over­lat­en, zoals bij voor­beeld Obe­si­ty, vorac­i­ty, and short stature: the impact of glu­ta­mate on the reg­u­la­tion of appetite”.
Het fenomeen dat MSG de eetlust op een onnatu­urlijke wijze prikkelt, is vol­doende bek­end. Vol­doende om er paal en perk aan te stellen. Maar dat is niet naar de zin van de voedselfabrikanten.
Moest er een beperk­ing komen aan het toevoe­gen van MSG en con­soorten, dan gaat er voor hen een mooie omzetmo­gelijkheid verloren.
Want het moet toch dé droom van een voed­selfab­rikant zijn, te beschikken over een ingrediënt dat alles lekker maakt en de con­sumenten aanzet om nog meer te eten. En hier­mee bedoe­len we het eten van enorme hoeveel­he­den fast food, rijke­lijk voorzien van het zin­nen­prikke­lende MSG
Dat die con­sumenten sti­laan opzwellen en gaan lijken op het logo van een bek­end Frans automerk, zal hen een zorg zijn. Trouwens, daar­door kri­j­gen diëtisten en voed­ingscon­sulen­ten extra werk, dus is iedereen gelukkig. En in een vol­gende fase ook de dok­ters en lat­er de begrafenisondernemers…
Nu gaan er al geruime tijd stem­men op, vooral in de VS, om iets te doen aan de vet­zucht die onvoorstel­bare pro­por­ties begint aan te nemen. 
Maar lob­byen bij de VS-over­heid helpt niet. Inte­gen­deel. De Food and Drug Admin­is­tra­tion (FDA) legt geen beperkin­gen op aan het gebruik van MSG, het lijkt dus een onschuldig addi­tief. En vorig jaar werd de Per­son­al Respon­si­bil­i­ty in Food Con­sump­tion Act” aan­vaard, ook genoemd Cheese­burg­er Bill”. Hier­door bli­jven voed­sel­pro­du­cen­ten alti­jd buiten schot, hoeveel en hoe dik­wi­jls ze ook MSG toevoe­gen aan hun producten! 
Hier­mee wordt bewezen dat de voed­ingsin­dus­trie het laat­ste woord heeft gehad in deze besliss­ing van de Bush-admin­is­tratie. Dat het pub­liek her­leid wordt tot dikke, suffe, schom­me­lende schapen met als enig nut de voed­ingsin­dus­trie op gang te houden, speelt blijk­baar geen rol. 
In zijn befaamde toekom­stro­man ‘A Brave New World’, ver­sch­enen in 1932 heeft Aldous Hux­ley het over soma, een medica­ment dat de mas­sa in zijn ban houdt. Het ziet ernaar uit, dat 73 lat­er Huxley’s voor­spelling uitkomt…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.