De eerste test van het antiraketschild-test in twee jaar is uitgelopen op een fiasco
Vanaf Kodiak Island in Alaska werd als doelwit een raket afgevuurd, maar de raket die hem moest onderscheppen weigerde dienst en bleef aan de grond staan. Hierdoor zit de VS met een strop van 85 miljoen dollar.
De verantwoordelijke Missile Defence Agency heeft geen enkel idee van wat er mis ging. Een woordvoerder vertelde dat dit nu uitgebreid wordt onderzocht. Het mislukken van deze test heeft volgens het Pentagon geen gevolgen op de invoerdatum van het Amerikaanse antiraketschildprogramma.
Wapendeskundige Philip Coyle noemt het mislukken van de test een flinke streep door de rekening van het Pentagon. “Dit is een serieuze teleurstelling voor een programma dat twee jaar lang geen test uitvoerde. Het is de VS tot nu toe nog maar 5 keer van de acht gevallen gelukt een doelraket neer te halen.
Gevoelig
Begin december maakte Australië bekend deel te gaan nemen aan het raketverdedigingsprogramma van de VS. Minister Hill van Defensie erkende dat de deelname aan het raketschild ‘gevoelig’ ligt, maar wees op de dreiging van terrorisme. “Met de verspreiding van langeafstandsraketten en massavernietigingswapens, is het een verstandig besluit.†Naast Australië hebben de VS volgens Hill ook andere landen uitgenodigd mee te doen. Dat zouden Japan en Groot-Brittannië zijn.
Reagan
De Amerikaanse president Bush gaf in 2002 opdracht tot het bouwen van een antiraketschild. Het systeem moet de VS beschermen tegen massavernietigingswapens. De plannen voor een raketschild stammen uit de tijd van Ronald Reagan in de jaren tachtig. Het programma kreeg toen de bijnaam ‘Star Wars’
US Markets