...

Mislukte test kost 85 miljoen dollar

16 december 2004, 07:57 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ameri­ka schi­et voor 85 miljoen dol­lar de lucht in zon­der suc­ces, een hoop geld voor een natie die het goed kan gebruiken voor andere doelein­den .. Toch ligt Bush daar zek­er niet wakker van …
De eerste test van het anti­raketschild-test in twee jaar is uit­gelopen op een fias­co
Vanaf Kodi­ak Island in Alas­ka werd als doel­wit een raket afge­vu­urd, maar de raket die hem moest onder­schep­pen weigerde dienst en bleef aan de grond staan. Hier­door zit de VS met een strop van 85 miljoen dollar. 
De ver­ant­wo­ordelijke Mis­sile Defence Agency heeft geen enkel idee van wat er mis ging. Een woord­vo­erder vertelde dat dit nu uit­ge­breid wordt onder­zocht. Het mis­lukken van deze test heeft vol­gens het Pen­ta­gon geen gevol­gen op de invo­er­da­tum van het Amerikaanse antiraketschildprogramma. 
Wapen­deskundi­ge Philip Coyle noemt het mis­lukken van de test een flinke streep door de reken­ing van het Pen­ta­gon. Dit is een serieuze teleurstelling voor een pro­gram­ma dat twee jaar lang geen test uitvo­erde. Het is de VS tot nu toe nog maar 5 keer van de acht gevallen gelukt een doel­raket neer te halen.
Gevoelig

Begin decem­ber maak­te Aus­tral­ië bek­end deel te gaan nemen aan het raketverdedig­ing­spro­gram­ma van de VS. Min­is­ter Hill van Defen­sie erk­ende dat de deel­name aan het raketschild ‘gevoelig’ ligt, maar wees op de dreig­ing van ter­ror­isme. “Met de ver­sprei­d­ing van langeaf­s­tand­sraket­ten en mas­sav­erni­etig­ingswapens, is het een ver­standig besluit.”
Naast Aus­tral­ië hebben de VS vol­gens Hill ook andere lan­den uitgen­odigd mee te doen. Dat zouden Japan en Groot-Brit­tan­nië zijn. 

Rea­gan

De Amerikaanse pres­i­dent Bush gaf in 2002 opdracht tot het bouwen van een anti­raketschild. Het sys­teem moet de VS bescher­men tegen mas­sav­erni­etig­ingswapens. De plan­nen voor een raketschild stam­men uit de tijd van Ronald Rea­gan in de jaren tachtig. Het pro­gram­ma kreeg toen de bij­naam Star Wars’

US Mar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.