...

Mijn beleggersclub-avontuur

11 december 2004, 16:29 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

The Lone Trad­er” is terug met een spraak­mak­end ver­haal, hebt u ook een anon­iem ver­haal? Stu­ur het maar naar ons toe, dan pub­liceren wij het anon­iem .. Jaren gele­den liet the lone trad­er zich over­halen om lid te wor­den van een beleg­ger­sclub. Het is hem zuur opge­bro­ken. Gelukkig kwam er wel een min of meer hap­py end …


Mijn beleg­ger­sclub-avon­tu­ur
Laat ik jul­lie iets vertellen over de tijd dat ik lid was van een beleg­ger­sclub. Club, niet club­je, want we waren met z’n 150’en. Het begon in het jaar 1996. De beurzen deden het relatief goed, er was nog geen sprake van tech­nolo­giebubbels. Inte­gen­deel, tech was hét van hét. Jaap, Tom, Henk en nog enkele andere vrien­den had­den mij, nor­maliter een een­za­at op beleg­gings­ge­bied, ertoe kun­nen over­halen me aan te sluiten bij een club onder het voorzit­ter­schap van Wim, een accoun­tant en miss­chien daarom een piet­je pre­cies. Toch niet pre­cies genoeg, maar daarover lat­er meer.
Op de eerste bijeenkomst in het zaalt­je achter tav­erne De Gulden Swaene’ in een stad­je in het oost­en des lands had­den zich ongeveer 30 ent­hou­si­astelin­gen verza­meld. We zouden elka­ar om de 14 dagen zien en de tijd ertussen rond­neuzen in het aan­de­le­naan­bod. Het resul­taat van ons speur­w­erk moesten we dan ver­tal­en in een aankoopad­vies, dat na grondi­ge besprek­ing al dan niet uit­gevo­erd zou wor­den. Ook kwa­men we overeen, ieder een bedrag van 30.000 gulden (ca 13.425 euro) over te mak­en op de bankreken­ing van de club.
Wie kon met deze reken­ing werken? Van­wege de club steeds 2 per­so­n­en. Van­wege de bank slechts 1, een beleg­ging­sex­pert, die we mijn­heer Oscar zullen noemen.
En het ging goed. De trans­ac­ties ren­deer­den, het aan­tal leden zwol aan en na 6 maan­den waren we met 150, die ieder 145.000 gulden (bij­na 64.900 euro) op de clu­breken­ing had­den gestort. Een twee­t­al jaren lat­er was ons gemeen­schap­pelijk kap­i­taal aange­groeid tot ca 44,7 miljoen gulden (20 miljoen euro)! Every­body hap­py, we waren goed bezig. Dacht­en we.
Tot op een onza­lige dag Wim een spoed­ver­gader­ing moest bijeen­roepen. Aan zijn gezicht kon­den we zien dat er iets grondig mis was. Zijn piet­je pre­cies-ego was zwaar gek­wetst. Na wat rond de pot draaier­ij liet hij ons weten, dat de bank slechts nieuws had voor ons. Ons clubkap­i­taal was opeens gedaald tot zowat 13 miljoen euro, 33% lager dan enkele dagen gele­den. Wat was er gebeurd? Mijn­heer Oscar, de expert van de bank, was op z’n een­t­je wat gaan rom­me­len met onze guldens. Hij had als vertrouwensper­soon immers vol­macht op onze reken­ing, kwest­ie van snel te rea­geren als het nodig mocht blijken. Met in z’n achter­hoofd de voort­durende sti­jging van de beurzen in 1996, 1997 en 1998 had hij een aanzien­lijke por­tie van ons geld belegd op de Optiebeurs. Want opties hebben het befaamde hef­boom­ef­fect. Maar een hef­boom kan in 2 richtin­gen werken en dat was nu gebeurd. Tot mijn­heer Oscars ver­baz­ing had­den de beurzen hun noord­waartse neigin­gen opgegeven, maak­ten opeens een bocht van 180 graden en daar ging ons geld, ver­dampt tot nev­el in het beurswalhalla. 
Mijn­heer Oscar werd op het mat­je geroepen door onze club. Hij verontschuldigde zich duizend maal en beloofde dat hij het goed ging mak­en. Ook over­spoelde hij ons met een law­ine van tabellen en grafieken om aan te tonen dat de slapte op de beurzen van zeer tijdelijke aard zou zijn enzovoort. Enfin, wij had­den nog alti­jd vertrouwen in Oscar. Wij gaven nog geregeld aankooporders. Wat ons erg­erde, was dat de heer Oscar ze soms gedeel­telijk uitvo­erde en zich bleef toe­leggen op opties. Telkens had hij een enorme uit­leg voor zijn eigen­machtige beslissin­gen. En wij had­den nog alti­jd geduld, wij bleven hopen op een omme­keer in het gedrag van de koersen. 
Helaas. Enkele maan­den lat­er was ons pat­ri­mo­ni­um ges­lonken tot zowat 12 miljoen euro, een schi­jn­t­je van wat het ooit was. Er vol­gden bit­sige gesprekken met de bankdi­rec­tie. Uitein­delijk moest de bank toegeven dat de heer Oscar zijn boek­je te buiten was gegaan. Als com­pen­satie maak­te de bank 9 miljoen euro over op onze clubrekening,waarop intussen terug 1 miljoen euro stond. Zon­der veel omhaal werd de club opge­heven en ieder kreeg zijn oor­spronke­lijke inleg bij benader­ing terug. 
Uitein­delijk is deze geschiede­nis voor mij niet zo slecht afgelopen. Maar ik had mijn spaar­centen beter op een spaar­boek­je gezet, dan had ik toch nog 2 Ã 3% per jaar gehad… Affi­jn, na dit mis­luk­te clubavon­tu­ur ben ik nog meer lone trad­er dan ooit.
The lone trader,

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.