Ze lijken (nog) niet op C3PO maar zeker niet op diens collega R2D2 uit Star Wars. Machines met een bewegend hoofd en ledematen worden ingezet in een Japans bedrijf. Een experiment of een precedent?
De werknemers van het Japanse bedrijf Glory hebben nu al een jaar humanoïde collega’s. Dit zijn robotten met een bewegend hoofd met camera’s op de plaats van de ogen.
De onderneming Glory, met hoofdkwartier in de Japanse stad Himeji, bestaat al sinds 1918, hoewel ze niet onder die naam werd opgericht. De firma is gespecialiseerd in machines om geld te tellen, te controleren en te verdelen.
De reden om humanoïde robotten in gebruik te nemen is het stijgend tekort aan werkkrachten in Japan in het kader van de afnemende bevolking. Van daar het idee om een deel van het werk te laten doen door geavanceerde robotten. Om deze te ontwikkelen werd een partnership aangegaan met het tevens Japanse Kawada Industries. Het project kreeg de naam ‘Nextage’, wat tevens de naam is van de apparaten in kwestie.
De Nextage-robotten hebben hun vaste plaats aan de montagelijnen en doen hun werk met grote precisie en op hoog tempo.
Het verschil tussen Nextage en de al jaren in gebruik zijnde robotten (denk bij voorbeeld aan de auto-industrie) is dat deze laatste niet de brede waaier van taken, noch de souplesse en de verfijning hebben van hun Nextage-soortgenoten.
Op dit ogenblik heeft een Nextage-machine ongeveer 80% van de productiviteit van een mens. Maar de directie van Glory onderlijnt hierbij, dat Nextage-robotten geen pauzes kennen evenmin als vakanties en dat ze bovendien ’s nachts gewoon blijven doorwerken.
En voor het stroomverbruik moet Nextage niet gelaten worden want dit komt neer op ongeveer 13 euro per maand per machine.
De zegslieden van Glory motiveren hun beslissing om Nextage in dienst te nemen verder nog, door erop te wijzen dat de robotten de mens bevrijden van repetitief en ondankbaar werk, zodat er meer tijd vrijkomt voor creativiteit. Op deze wijzen helpt Nextage aan het creëren van toegevoegde waarde, zoals u o.m. op de site van Kawada kunt lezen.
Bron: Glory
De industriële robotten hebben blijkbaar een volgende fase in hun evolutie bereikt, waardoor ze volwaardige partners zijn geworden van de arbeiders aan de montagelijnen, concludeert Glory.
Momenteel heeft Glory 13 humanoïden in dienst, die ieder 60.000 euro hebben gekost. Deze investering moet na 2 jaar afgeschreven zijn.
In 2012 wonnen Glory en Kawada een wedstrijd voor renovaties in de robotica. Dit resultaat zal volgens Glory voor de industrie een aansporing zijn voor de ontwikkeling van nog meer geavanceerde robots.
Hopelijk komt niemand op het idee om een pauze- of vakantie-algoritme in de software te voorzien.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl