...

MADOFF ONTTROONT KERVIEL

15 december 2008, 21:09 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Fraud­eren voor 5 mil­jard euro leek ons enorm, maar dat iemand meer dan 50 mil­jard USD kan ver­donker­ma­nen, dat kun­nen we amper bevat­ten. Dat is nochtans wat een tot dusver gere­specteerde ex-top­figu­ur van Nas­daq klaar­speelde.

Super­fraudeur ont­troont Kerviel


Het jaar 2008 begint en eindigt met een spec­tac­u­laire mil­jar­den­fraude. Op 18 jan­u­ari 2008 liep Jérôme Kerviel tegen de lamp. Zijn werkgev­er, de Franse Société Générale, moest een ver­lies van bij­na 5 mil­jard euro slikken en de schok­gol­ven in de finan­ciële wereld zijn nog niet hele­maal weggeëbd. 

Vorige don­derdag, 11 decem­ber 2008, arresteerde de FBI de 70-jarige Bernard Mad­off op beschuldig­ing van fraude voor het mon­sterbedrag van 50 mil­jard dol­lar, dat is afgerond 
37 mil­jard euro. Ofwel bij­na 7,6 maal meer dan Kerviels presta­tie’.

Wie is Bernard Mad­off, hoe ging hij tew­erk en wat zijn de consequenties?

Bernard Lawrence Mad­off, Bernie voor nu opeens zeldza­am gewor­den vrien­den, is geboren in New York in april 1938 in een Joodse fam­i­lie. Op 22-jarige leefti­jd startte hij een eigen bedri­jf, de invester­ings­fir­ma Bernard L Mad­off Invest­ment Secu­ri­ties waar hij aan het hoofd van stond tot vorige don­derdag 11 decem­ber 2008. Deze fir­ma heeft een belan­grijke bij­drage geleverd voor het tot stand komen van de scher­men­beurs Nas­daq, waar­van hij de voorzit­ter was in 1990, 1991 en 1993 en waar­voor hij verder nog een vooraanstaande rol heeft gespeeld.

Eve­neens tot don­derdag 11 decem­ber 2008 was hij voorzit­ter van de Raad van Bestu­ur van de Sy Syms School of Busi­ness bij de New Yorkse privé-instelling Yeshi­va Uni­ver­si­ty. Verder bek­leedt (bek­leed­de) hij vooraanstaande posi­ties in het cul­turele lev­en en is hij bek­end als een roy­aal (met tien­tallen miljoe­nen dol­lar) geld toestek­ende filantroop. 

Hoe is deze hard­w­erk­ende, toegewi­jde, vrien­delijke filantroop erin ges­laagd zoveel mensen om de tuin te lei­den en een schuldenkuil te doen ontstaan van 50 mil­jard dollar? 

Het code­wo­ord is Ponzi’, meer bepaald Ponzi-schema. Om daarover iets te weten te komen, moeten we een sprong achter­waarts in de tijd doen, nl. naar het jaar 1903.


In dat jaar arriveerde een Ital­i­aanse immi­grant in de States, die de naam Charles Ponzi aan­nam. Hij wilde snel rijk wor­den zon­der veel te moeten doen en daarom zette hij in het jaar 1920 een piramidespel op, dat lat­er zijn naam zou gaan dra­gen. Het principe is simpel. 

Je over­tu­igt je omgev­ing dat je aller­lei inter­es­sante relaties hebt die je kunt gebruiken om beleg­gin­gen vlug te doen ren­deren. Zodra een reeks klanten je hun geld hebben toev­ertrouwd, begin je de eerste uit te betal­en, met de beloofde winst uit­er­aard, met het geld dat je van de vol­gende kreeg. Je maakt naam, er komen nog meer klanten en je piramide rijst op. Tot ze wegens gebrek aan fun­da­menten, lees: fond­sen, inza­kt. Want beleggen met het geld heb je niet gedaan, daar word je immers moe van. Intussen heb je aller­lei trucs kun­nen toepassen, zoals bepaalde som­men aan­vaar­den’ op voor­waarde dat de klant een half jaar of langer geduld heeft om zijn return te incasseren. In 1920 slaagde Ponzi er op deze manier in, om in 6 maan­den tijd dol­larmiljon­air te wor­den. Toen de poli­tie hem datzelfde jaar inrek­ende, had­den meer dan 40.000 mensen hem ca 15 miljoen dol­lar (val­u­ta 1920) toev­ertrouwd, waar­van hij ongeveer een derde had terugbetaald. 

Op analoge manier heeft de heer Mad­off goedgelovige beleg­gers opgelicht. Niet voor 15 miljoen, maar wel voor 50 mil­jard dol­lar. Hij had par­al­lel met zijn gerenom­meerd bedri­jf een fir­ma opgericht met als enig doel fraude te ple­gen. Gedurende jaren heeft Mad­off investeerders een rad voor de ogen gedraaid vol­gens het Ponzi-principe, zoals hij zelf toe­gaf. Niet alleen privé-per­so­n­en zijn in de zaak betrokken, maar ook groot­banken. Hier­bij vallen enkele namen op, zoals BNP Paribas, dat 350 miljoen euro ver­lies moet incasseren en de bank San­tander, waar­voor het ver­lies 2,3 mil­jard euro zal zijn. Bij­zon­der hard getrof­fen zijn zg. hedge­fond­sen zoals Fair­field Sen­try (minus 7,3 mil­jard dol­lar) en Kingate Glob­al Fund (minus 2,8 mil­jard dol­lar). Ook ver­schil­lende lief­dadighei­dsin­stellin­gen hebben miljoe­nen dol­lars verloren. 

Mad­off zal de put nooit kun­nen vullen. Naar eigen zeggen had hij enkele dagen gele­den nog 200 à 300 miljoen dol­lar op zijn reken­ing staan, maar die heeft hij gebruikt om de meest drin­gende’ schulden af te lossen.

Hoe hij al die tijd toch wel reusachtige som­men heeft kun­nen weg­mof­fe­len is ten dele te begri­jpen, omdat hij bij voor­beeld het voor zijn cliën­ten onmo­gelijk maak­te hun rekenin­gen on line op te vol­gen. Deze infor­matie werd alti­jd ver­zon­den via e‑mail, zodat er alti­jd cos­metis­che’ ingrepen mogelijk waren. Verder leefde hij achter een soort rook­gordi­jn en die moeil­ijke bereik­baarheid maak­te hem aantrekke­lijk in de ogen van bepaalde investeerders die bedrieglijkheid ver­war­den met discretie.

Als Mad­off vero­ordeeld wordt, wacht hem een gevan­genis­straf van max­i­mum 20 jaar en 
5 miljoen dol­lar boete. De boete is dus 10.000 maal klein­er dan de fraude.

Met zijn 50 mil­jard dol­lar heeft de Amerikaan Bernard Mad­off de Frans­man Jérôme Kerviel met vele lengtes gek­lopt. Voor zover we kon­den nagaan, wordt dit bedrag enkel overtrof­fen door het Enron-schan­daal van 2001, waar­bij 60 mil­jard dol­lar boek­waarde in rook opgingen. 

Hopelijk probeert nie­mand dit tri­este record te breken.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.