‘Van loodgieterzoon tot miljardair’. Hiermee beantwoordt de carrière van topbelegger Leon Cooperman aan The American dream. Bovendien heeft hij ambities voor het presidentschap. De nu 68-jarige loodgieterzoon uit de allesbehalve riante New Yorkse Bronx county is volgens Forbes (cijfers maart 2011) met een persoonlijk fortuin van 1,8 miljard USD (1,3 miljard EUR) nummer 692 in in de lijst van de rijkste mensen op aarde en nummer 269 van de 400 rijkste Amerikanen.
Niet dat zijn fortuin hem in de schoot geworpen is. Als 22-jarige student bij Columbia University begon hij te werken als bediende van de kwaliteitscontrole bij Xerox. Twee jaar later behaalde hij zijn MBA diploma. Hij verliet terstonds Xerox omdat hij een baan aangeboden kreeg bij Goldman Sachs. Achteraf bekende hij dat hij een paar slapeloze nachten had gekend toen hij dit besluit nam. Immers, bij Xerox was men tevreden over hem en de stap naar Goldman Sachs was een sprong in het ondiepe en eigenlijk kon hij zich geen risico’s permitteren; hij had enkel schulden omdat hij geld had moeten lenen om zijn studies te bekostigen en bovendien had hij een kind van zes maanden.
Bij Goldman Sachs was hij succesvol en hij kon zich opwerken tot voorzitter en CEO van Goldman Sachs Asset Management. In 1991, hij was toen 25 jaar in dienst bij GS, besloot hij op eigen benen te gaan staan en hij verliet de firma om zijn volgende sprong in het ongewisse te wagen: hij richtte een eigen bedrijf op, Omega Advisors, gespecialiseerd in het beren van hefboomfondsen.
Hoewel het hem als fondsenbeheerder naar eigen zeggen niet altijd voor de wind ging, kon hij Omega Advisors doen groeien. Vandaag werken er bij deze firma 50 mensen en heeft het een omzet van 5 miljard USD (3,7 miljard EUR) met ca 5,4 miljard USD (3,9 miljard EUR) aan activa in beheer. Meer info over deze onderneming vindt u hier.
Behalve zijn functie als voorzitter van Omega Advisors zetelt Cooperman ook in het directiecomité van Automatic Data Processing (Nasdaq: ADP).
Als u een idee wilt hebben welke aandelen kort geleden (mei 2011) zijn interesse hadden, klikt u hier.
Cooperman heeft grote bewondering voor Warren Buffett en hij heeft over vele punten een welbepaalde visie, die zich zelfs uitstrekt naar de politiek zoals we verder zullen zien. Over hoe men zich in het algemeen moet gedragen citeert hij graag de Amerikaanse auteur William Arthur Ward (1921 – 1994):
Boeken zijn aan hem niet besteed, omdat hij professioneel al zoveel tekst moet slikken, zegt hij.
We hadden het daarnet over Leon Cooperman en de politiek. Inderdaad, er gaan meer en meer geruchten de ronde dat hij ambities heeft om mede te dingen naar het presidentschap van de VS. Dit houdt in, dat hij zijn voorzitterschap van Omega Advisors moet opgeven en dat wordt door zijn cliënteel niet in dank afgenomen, integendeel.
Dit protest weerhoudt hem er niet van om een negenpuntenprogramma te ontvouwen. ‘Als ik niet in de politiek zou stappen, komt het erop aan dat we iemand vinden die dit programma wil verdedigen’, verduidelijkt hij. Hier is het plan-Cooperman:
1. Alle troepen weg uit Irak en Afghanistan. Elke teruggekeerde soldaat krijgt gratis vier jaar universitaire of andere scholing.
2. Een deel van het vrijgekomen geld dankzij het beëindigen van genoemde militaire activiteiten besteden voor het heropbouwen van de infrastructuur van de VS, met extra jobs als gevolg.
3. De binnenlandse energie-industrie stimuleren om eigen bevoorrading en reserves te creëren om op die manier niet meer af te hangen van olie uit het buitenland.
4. De groei van de overheidsuitgaven limiteren tot minstens 1% onder de nominale groei van het BNP.
5. Benoemingen bevriezen en de officiële pensioenleeftijd verhogen tot 70 jaar. Deze maatregel geldt niet voor zware beroepen zoals mijnwerkers.
6. De komende 3 jaar 10% bijkomende belasting voor iedereen die meer dan ½ miljoen USD per jaar verdient.
7. Het invoeren van een btw van 5% om de ondergrondse economie te counteren en het overheidstekort te reduceren.
8. Ziekteverzekering op ernstige wijze aanpakken.
9. Rust brengen op de beurzen door de elektronische en zeer snelle handel in derivaten te verbieden of op zijn minste te beperken. ‘Deze praktijken veranderen de kapitaalmarkt in een casino en schrikken het publiek af’, is zijn standpunt.
De kans dat Cooperman in 2012 mee in de running gaat voor het presidentschap schatten wij op dit ogenblik niet hoog in. Hij is immers verknocht aan het handelen in het kader van zijn hefboomfondsen. Maar dat hij op zoek is naar iemand die zijn ideeën waar wil maken is een feit. Vindt hij deze man of vrouw niet, wat dan?
Een selfmade man, bewonderaar van Buffett, met ideeën die een mix zijn van de visie van o.m. Franklin Roosevelt en Barack Obama. ‘President Cooperman’: klinkt niet slecht, toch?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.