...

Leon Cooperman: van topbelegger tot president?

15 september 2011, 06:30 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Van lood­gi­eter­zoon tot mil­jar­dair’. Hier­mee beant­wo­ordt de car­rière van top­be­leg­ger Leon Coop­er­man aan The Amer­i­can dream. Boven­di­en heeft hij ambities voor het pres­i­dentschap. De nu 68-jarige lood­gi­eter­zoon uit de alles­be­halve riante New Yorkse Bronx coun­ty is vol­gens Forbes (cijfers maart 2011) met een per­soon­lijk for­tu­in van 1,8 mil­jard USD (1,3 mil­jard EUR) num­mer 692 in in de lijst van de rijk­ste mensen op aarde en num­mer 269 van de 400 rijk­ste Amerikanen. 


alt

Niet dat zijn for­tu­in hem in de schoot gewor­pen is. Als 22-jarige stu­dent bij Colum­bia Uni­ver­si­ty begon hij te werken als bedi­ende van de kwaliteitscon­t­role bij Xerox. Twee jaar lat­er behaalde hij zijn MBA diplo­ma. Hij ver­li­et ter­stonds Xerox omdat hij een baan aange­bo­den kreeg bij Gold­man Sachs. Achter­af bek­ende hij dat hij een paar slapeloze nacht­en had gek­end toen hij dit besluit nam. Immers, bij Xerox was men tevre­den over hem en de stap naar Gold­man Sachs was een sprong in het ondiepe en eigen­lijk kon hij zich geen risico’s per­mit­teren; hij had enkel schulden omdat hij geld had moeten lenen om zijn stud­ies te bekosti­gen en boven­di­en had hij een kind van zes maanden.

Bij Gold­man Sachs was hij suc­cesvol en hij kon zich opw­erken tot voorzit­ter en CEO van Gold­man Sachs Asset Man­age­ment. In 1991, hij was toen 25 jaar in dienst bij GS, besloot hij op eigen benen te gaan staan en hij ver­li­et de fir­ma om zijn vol­gende sprong in het ongewisse te wagen: hij richtte een eigen bedri­jf op, Omega Advi­sors, gespe­cialiseerd in het beren van hef­boom­fond­sen.

Hoewel het hem als fond­sen­be­heerder naar eigen zeggen niet alti­jd voor de wind ging, kon hij Omega Advi­sors doen groeien. Van­daag werken er bij deze fir­ma 50 mensen en heeft het een omzet van 5 mil­jard USD (3,7 mil­jard EUR) met ca 5,4 mil­jard USD (3,9 mil­jard EUR) aan acti­va in beheer. Meer info over deze onderne­m­ing vin­dt u hier.

Behalve zijn func­tie als voorzit­ter van Omega Advi­sors zetelt Coop­er­man ook in het direc­tiecomité van Auto­mat­ic Data Pro­cess­ing (Nas­daq: ADP).

Als u een idee wilt hebben welke aan­de­len kort gele­den (mei 2011) zijn inter­esse had­den, klikt u hier.

Coop­er­man heeft grote bewon­der­ing voor War­ren Buf­fett en hij heeft over vele pun­ten een wel­bepaalde visie, die zich zelfs uit­strekt naar de poli­tiek zoals we verder zullen zien. Over hoe men zich in het alge­meen moet gedra­gen citeert hij graag de Amerikaanse auteur William Arthur Ward (1921 – 1994):

alt

Boeken zijn aan hem niet besteed, omdat hij pro­fes­sioneel al zoveel tekst moet slikken, zegt hij.

We had­den het daar­net over Leon Coop­er­man en de poli­tiek. Inder­daad, er gaan meer en meer gerucht­en de ronde dat hij ambities heeft om mede te din­gen naar het pres­i­dentschap van de VS. Dit houdt in, dat hij zijn voorzit­ter­schap van Omega Advi­sors moet opgeven en dat wordt door zijn cliën­teel niet in dank afgenomen, integendeel.

Dit protest weer­houdt hem er niet van om een negen­pun­ten­pro­gram­ma te ontvouwen. Als ik niet in de poli­tiek zou stap­pen, komt het erop aan dat we iemand vin­den die dit pro­gram­ma wil verdedi­gen’, ver­duidelijkt hij. Hier is het plan-Cooperman:

1. Alle troepen weg uit Irak en Afghanistan. Elke terugge­keerde sol­daat kri­jgt gratis vier jaar uni­ver­si­taire of andere schol­ing.
2. Een deel van het vri­jgekomen geld dankz­ij het beëindi­gen van genoemde mil­i­taire activiteit­en best­e­den voor het herop­bouwen van de infra­struc­tu­ur van de VS, met extra jobs als gevolg.
3. De bin­nen­landse energie-indus­trie stim­uleren om eigen bevoor­rad­ing en reserves te creëren om op die manier niet meer af te hangen van olie uit het buiten­land.
4. De groei van de over­hei­d­suit­gaven lim­iteren tot min­stens 1% onder de nom­i­nale groei van het BNP.
5. Benoemin­gen bevriezen en de offi­ciële pen­sioen­leefti­jd ver­hogen tot 70 jaar. Deze maa­tregel geldt niet voor zware beroepen zoals mijn­werk­ers.
6. De komende 3 jaar 10% bijkomende belast­ing voor iedereen die meer dan ½ miljoen USD per jaar ver­di­ent.
7. Het invo­eren van een btw van 5% om de onder­grondse economie te coun­teren en het over­hei­d­steko­rt te reduc­eren.
8. Ziek­tev­erzek­er­ing op ern­stige wijze aan­pakken.
9. Rust bren­gen op de beurzen door de elek­tro­n­is­che en zeer snelle han­del in derivat­en te ver­bieden of op zijn min­ste te beperken. Deze prak­tijken veran­deren de kap­i­taal­markt in een casi­no en schrikken het pub­liek af’, is zijn standpunt.

De kans dat Coop­er­man in 2012 mee in de run­ning gaat voor het pres­i­dentschap schat­ten wij op dit ogen­blik niet hoog in. Hij is immers ver­knocht aan het han­de­len in het kad­er van zijn hef­boom­fond­sen. Maar dat hij op zoek is naar iemand die zijn ideeën waar wil mak­en is een feit. Vin­dt hij deze man of vrouw niet, wat dan?

Een self­made man, bewon­der­aar van Buf­fett, met ideeën die een mix zijn van de visie van o.m. Franklin Roo­sevelt en Barack Oba­ma. Pres­i­dent Coop­er­man’: klinkt niet slecht, toch?

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.