...

Kunnen we iets leren van Madoff?

5 januari 2009, 20:05 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hef­boom­fond­sen gebaseerd op onbestaande opties, manip­uleren van de resul­tat­en, werken van achter een rook­gordi­jn. Ziehi­er enkele van de tech­nieken die Bernard Mad­off wellicht rijk­er en heel veel gedupeer­den zek­er armer hebben gemaakt.

Kun­nen we iets leren van Madoff? 

Nadat we hebben gezien dat in decem­ber 2008 gebleken is dat Bernard Mad­off een meester­fraudeur is die met zijn 50 mil­jard dol­lar zon­der meer Jérôme Kerviel ont­troonde,
had­den we het nadi­en nog over Mad­offs tri­este pal­mares met een nog niet com­plete lijst van zijn gedupeerden.

Van­daag gaan we ons wat verdiepen in de werk­wi­jze van Bernard L. Mad­off Invest­ment Secu­ri­ties, de fir­ma die zijn zak­en’ behar­tigde. Het kern­wo­ord van Mad­offs activiteit­en is of was hedge funds. Om goed te weten waarover we het hebben, zijn we zijn gaan zoeken naar enkele ver­talin­gen van deze term.

Voor het Ned­er­lands moeten we vrede nemen met hedge fund, hoewel naar onze mening hef­boom­fonds ook niet mis te ver­staan is zoals we verder zullen zien. Voor de Duitse taal geld het­zelfde gebrek aan ver­taalkundi­ge inspi­ratie als voor het Ned­er­lands. Als we het Spaans bek­ijken, wordt het inter­es­san­ter. Er zijn drie ver­talin­gen die met de ter­men alto ries­go’ en espec­u­la­ti­vo’ aangeven dat het gaat om hoog risi­co en spec­u­latie. Het Frans zit in dezelfde richt­ing met wat we in het Ned­er­lands zouden noe­men spec­u­latief fonds’ of spec­u­latief invester­ings­fonds’. Maar het woor­den­boek voegt er een hele defin­i­tie aan toe, die een ern­stige waarschuwing insluit. Com­pleet staat er: invester­ings­fonds met hoog risi­co, voor­namelijk gebaseerd op pro­ducten met hoog hef­boom­ef­fect die toe­lat­en om met beperk­te inzetten veel hogere resul­tat­en te verwacht­en, maar met belan­grijke risico’s’. Als je zo ziet staan, dan zou je toch wel denken dat een zin­nig mens met een grote boog rond een hedge fund zal lopen. Toch bewi­jst Mad­offs han­delt­je van 50 mil­jard dol­lar het tegendeel.

Daarom werk­te hij van in het begin achter een rook­gordi­jn. Een opval­lend ele­ment hier­van was, dat zijn cliën­teel enkel per post werd geïn­formeerd over de gang van zak­en. Pit­tig detail: geen enkel van deze bericht­en was geda­teerd. Onmo­gelijk dus om echt bruik­bare infor­matie te verkri­j­gen. Verder kon­den de klanten nooit on line zien hoe de stand van hun reken­ing was. Ook was Mad­off de man die het ene zege­bul­letin na het andere pub­liceerde. Hij bleek alti­jd gekocht te hebben als de koersen op hun laag­ste peil ston­den en te hebben verkocht, wan­neer ze piek­ten. Dat leek verbluffend, was het niet dat hij zijn bericht­en maak­te na de feit­en.

Als we nog wat dichter­bij kijken hoe Mad­off werk­te, stoten we op nog een vreemde zaak. Mad­off werk­te zoals gezegd via hedge fund en daarin speelden S&P100 opties de hoofdrol.

Omdat het ging over tien­tallen duizen­den con­tracten per dag en bedra­gen die in de tien­tallen mil­jar­den dol­lars opliepen, zou Mad­off belan­grijke tegen­par­ti­jen moeten hebben gehad. Dat werd hem geregeld gevraagd en zijn antwo­ord was steev­ast dat zijn tegen­par­ti­jen waren de 10 groot­ste finan­ciële instellin­gen van Wall Street met een rat­ing die min­stens A is’. Het is niet moeil­ijk om de belan­grijk­ste finan­ciële instellin­gen met A‑rating of meer te vin­den. Maar uit navraag is gebleken, dat geen van alle hem kende als klant. 

We gaan nog een stap­je verder. Mad­off was veruit de groot­ste gebruik­er van S&P100 opties. Dat is op het eerste gezicht vreemd. Want de S&P100 index heeft geen futures, de S&P500 wel. Het is dus moeil­ijk­er om te han­de­len in S&P100 opties, omdat de tegen­par­ti­jen moeil­ijk­er te vin­den zijn. Het enige wat Mad­offs tegen­par­ti­jen in zulk een geval te doen had­den, was cor­re­spon­derende aan­de­len kopen. Dit is vanzelf­sprek­end een pak duur­der dan te werken via futures. Die hogere kosten zouden dan hun effect hebben op de opties, die Mad­off nooit zo goed­koop had kun­nen aan­schaf­fen als hij beweerde. 0

Het top­punt is, dat geen enkele offi­ciële bemid­de­laar van derivaten­han­del ooit heeft geho­ord van Mad­off als klant. 

Nu is het zo, dat wet­telijk op de keerz­i­jde van een doc­u­ment dat een opti­etrans­ac­tie beves­tigd, ver­meld moet staan dat de klant het recht heeft te weten wie de tegen­par­tij is. Bij Mad­off stond die clausule er ook, maar dat was het dan. Vra­gen aan Mad­offs fir­ma in deze richt­ing wer­den nooit beantwoord. 

Dan bli­jft er nog één vraag: als Mad­off niet deed wat hij zegde te doen, nl. han­de­len in opties, wat deed hij dan wel? De huidi­ge stand van onze ken­nis terza­ke is als vol­gt. Iedere keer als Mad­off dacht, dat de aan­de­lenko­ersen gin­gen sti­j­gen, kocht hij een pakket Blue Chips’ aan­de­len, dat qua samen­stelling cor­re­spon­deerde met de S&P100 index. Op het­zelfde ogen­blik kocht hij voor dezelfde notoriële waarde S&P100 putop­ties aan een strike val­ue’ die hij licht­jes onder de index van dit ogen­blik legde. Om de kosten te reduc­eren, verk­co­ht hij tevens calls op de S&P100. De opties dien­den bin­nen de maand te wor­den uit­geoe­fend of doorgerold.

Dit alles kan werken, op voor­waarde dat de markt doet wat de investeerder verwacht. Maar dik­wi­jls reageert de markt anders en dan zit de investeerder met de gebakken lucht. Voor dit geval had Mad­off zijn rook­gordi­jn en zijn achter­ban, die hem jaren­lang genoeg geloofde, om hem toe te lat­en een Ponzipi­ramide uit te bouwen.

Het sterk­ste is, dat de Wall Street- en andere autoriteit­en in de VS ver­schil­lende keren offi­cieel gewaarschuwd wer­den dat er bij Mad­off Invest­ment Secu­ri­ties iets aan de knikker was. Toen we in Google de zoek­term hedge fund + fraud + mad­off’ intik­ten, kwa­men we o.m. bij een link naar een tekst uit 2005 (!) met als titel The World’s Largest Hedge Fund is a Fraud’.

Dit doc­u­ment, waar­van de auteur heeft gevraagd zijn naam enkel aan de lokale over­heid bek­end te mak­en, zegt dat Mad­off op grote schaal fraudeert en kondigt het einde zijn fir­ma aan. Hoewel het stuk 19 pagina’s lang is, raden we de lec­tu­ur ervan aan.

In de titel van dit artikel vra­gen we ons af, of we iets kun­nen leren van Mad­off. Naar onze mening is het antwo­ord ja, namelijk dat mensen nooit zullen leren. Zolang gulzigheid een dri­jfveer bli­jft bij beurstrans­ac­ties, bli­jven char­la­tans hun kans wagen en mak­en ze de zakken van licht­gelovi­gen leeg. In Mad­offs geval heeft de groep van licht­gelovi­gen dan wel extreme samen­stelling, want welke (groot)bank, welke ver­mo­gens­be­heerder of welke verzek­er­ings­maatschap­pij wil het etiket licht­gelovig’ opgek­leefd krijgen? 

Eén ding is vol­gens ons zek­er: vol­gelin­gen van Mad­off zullen vanaf nu veel min­der kansen kri­j­gen. Althans, als we dan al iets geleerd hebben…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.