...

Kerviel, een jaar na de feiten

26 januari 2009, 17:05 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De tot op heden groot­ste bank­fraudeur ooit probeert een teruggetrokken bestaan te lei­den, maar hij is een medi­afigu­ur tegen wil en dank. In afwacht­ing van zijn pro­ces azen zow­el hogesc­holen als reclame­bu­reaus op zijn naambekendheid. 


Kerviel, één jaar na de feiten

Het was zater­dag 24 jan­u­ari 2009 dag op dag een jaar gele­den, dat de Franse groot­bank Société Générale liet weten, dat een van haar traders een ver­lies had veroorza­akt van 
4,9 mil­jard euro wegens foutieve transacties. 

Over de sit­u­atie van ex-trad­er Jérôme Kerviel, nog maar net 32 jaar gewor­den, gaven we u een update in het artikel Nieuws van de man van 5 mil­jard van 15 juni 2008.

Inmid­dels is Kerviel begonnen met een gecom­pliceerd spel­let­je om zijn vroegere werkgev­er en col­le­ga’s in diskredi­et te bren­gen. Tot op heden ving hij bot, maar hij geeft niet op. Een relaas over een raad­selachtige figuur. 

De bek­end­ste trad­er van Frankrijk houdt zich zo goed mogelijk afgescher­md van de pers. Nochtans heeft hij geen reden (voor zover bek­end) om zich te ver­ber­gen, want hij heeft zijn fout­je’ toegegeven. Tot op van­daag is hij 37 maal ondervraagd geweest en op vridag 23 jan­u­ari 2009 was er een con­frontatie met zijn vorige chef bij de Société Générale, Eric Cordelle. Deze laat­ste werd op 23 mei 2008 ontsla­gen maar hij bli­jft mordi­cus bew­eren, dat Jérôme Kerviel indéce­lable’ is, wat we best kun­nen ver­tal­en als niet te doorzien’. Na deze con­frontatie werd het onder­zoek afges­loten en is de pro­ce­dure ges­tart, om Kerviel voor de cor­rec­tionele recht­bank te brengen.

Het afgelopen jaar is hij uit­ge­groeid tot een ster van de media en dit tegen wil en dank. Tot welke vreemde sit­u­aties dit heeft geleid en nog lei­dt proberen we duidelijk te maken.

Om te begin­nen leeft Kerviel een teruggetrokken bestaan als bedi­ende in een infor­mat­i­cabedri­jf in de regio van Par­i­js. Daar probeert hij niet op te vallen, neemt geen deel aan het uit­gangsleven en als hij gaat eten, gebruikt hij er zijn maalti­jd­cheques voor. Toch merken zijn collega’s dat, ondanks de ijver waarmee hij zijn werk doet, hij zijn verleden als trad­er nog niet achter zich heeft gelat­en. Er zijn bepaalde houdin­gen en reac­ties die daarop wijzen.

De buiten­wereld heeft hem anderz­i­jds wel ont­dekt. Zo heeft de pres­tigieuze Amerikaanse Har­vard Uni­ver­si­ty hem per brief voorgesteld te komen les­geven aan ges­e­lecteerde groep­jes stu­den­ten. Ook zijn vanu­it de finan­ciële en zak­en­wereld werkaan­biedin­gen bij hem toegekomen. En boven­di­en is hij door diverse bedri­jven ver­zocht om op te tre­den in reclamespot­jes voor auto’s, huishoud­toestellen, con­fec­tiemode enz. Voor zover we weten heeft Kerviel alles afgewim­peld en staat hij ook geen inter­views toe. 

Het enige waarmee hij zich gecon­cen­treerd bezighoudt is zijn dossier. Hij wordt bijges­taan door vier advo­cat­en die werken op vri­jwillige basis. In de loop van 2008 begon Kerviel meer en meer de ver­ant­wo­ordelijkheid van de bank in vraag te stellen, eve­nals de rol van zijn superieuren die hem maar zouden hebben lat­en begaan. Deze laat­ste ele­menten wor­den door de mag­is­trat­en met klem tegenge­spro­ken. Zij stellen dat de manier van werken van Kerviel het mogelijk maak­te, dat zijn enorme posi­ties ver­bor­gen bleven voor de nor­male’ con­t­role. Als bewi­js halen ze aan, dat zodra op 18, 19 en 20 jan­u­ari 2008 aan het licht kwam wat er aan het gebeuren was, de bank onmid­del­lijk Kerviels activiteit­en heeft geblokkeerd.

Het gerechtelijke appa­raat in Frankrijk blijkt de bank in deze gelijk te geven en het is 
Het lijkt onver­mi­jdelijk dat Kerviel zich zal moeten ver­ant­wo­or­den voor een cor­rec­tionele rechtbank.

Kerviel is door heel de affaire van 4,9 mil­jard’ geen euro rijk­er gewor­den. Op het ogen­blik dat zijn fraude bek­end werd, stond op zijn spaar­reken­ing 11.000 euro. Dit bedrag is onmid­del­lijk naar een andere bank (naar keuze van Kerviel) overgeschreven en ook alle andere rekenin­gen bij de Société Générale zijn overgezet. 

Toch nog het vol­gende. Kerviel probeert het te doen uitschi­j­nen, dat hij niet alleen heeft gehan­deld. Uit zijn onder­tussen omvan­grijk dossier heeft hij een lijst van 67 namen gedes­tilleerd van per­so­n­en uit diverse afdelin­gen van de Sociéte Générale, die allen op de hoogte zouden zijn van geweest van zijn trans­ac­ties, off­fi­ciële en offi­cieuze, vanaf 2005 
tot 18 jan­u­ari 2008. Maar hij heeft de onder­zoek­srechter niet kun­nen overtuigen. 

Enkel de toen­ma­lige assis­tent van Kerviel, de 23-jarige Thomas Mougard, is ervan ver­dacht medeplichtig te zijn geweest. Hij zou, op vraag van Kerviel, diens fic­tieve trans­ac­ties hebben ingevo­erd in het infor­mat­icas­ys­teem van de bank. Trouwens, dit was de essen­tie van Kerviels sys­teem, zie nog­maals het hier­boven aange­haalde artikel van 15 juni 2008. Mougard pleit onschuldig, maar zijn inbreng in de hele zaak wordt momenteel uit­ge­spit. Nochtans ziet het ernaar uit, dat zijn rol niet veel of niets zal veran­deren aan de ver­ant­wo­ordelijkheid van Kerviel. 

Wan­neer Jérôme Kerviel voor de rechter zal staan, is nog niet gek­end. Maar dat het pro­ces stof zal doen opwaaien, reken daar maar op.


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.