...

Kansen voor leuke belegging?

7 december 2006, 11:45 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Op geregelde tijd­stip­pen moeten de beheerders van zg. hedge funds (hef­boom­fond­sen) in de VS lat­en weten in welke aan­de­len ze investeren. Uit de aan­de­len die de meeste voorkeur geni­eten van de beheerders van deze fond­sen kan wellicht inspi­ratie geput wor­den om een eigen porte­feuille samen te stellen…





Kansen voor leuke belegging?


Hef­boom­fond­sen (hedge funds) zijn niet meer weg te denken uit het beurs­ge­beuren. Er zijn er heel suc­cesvolle, waar­van je geregeld nieuws hoort. Er zijn ook hef­boom­fond­sen waar­van je weinig of niets verneemt, maar deze inter­esseren ons momenteel niet. We willen het hebben over de top 5 hef­boom­fond­sen die in de VS de dienst uit­mak­en. Ze staan mooi alfa­betisch in onder­staande tabel: 

Deze gegevens dateren van eind sep­tem­ber maar ze wer­den eerst vri­jgegeven een twee­t­al weken gele­den. De reden ligt voor de hand. De Amerikaanse wet schri­jft voor, dat insti­tu­tionele beleg­gers de samen­stelling van hun porte­feuilles moeten bek­end­mak­en bin­nen de 45 dagen na afloop van een kwartaal. Dus voor het derde kwartaal is dat vanaf 1 okto­ber tot en met 15 novem­ber. Natu­urlijk komt nie­mand met zijn data op de prop­pen voor 15 novem­ber, het zou wel eens tips voor de con­cur­ren­tie kun­nen opleveren…

In dit artikel bek­ijken we 5 belan­grijke hef­boom­fond­sen, die alle het afgelopen jaar een winst hebben gemaakt tussen 20 en 30%. Ze wor­den beheerd door stock­pick­ers’, lieden met een fijne neus voor rend­abele aan­de­len. De bek­end­ste naam hier­bij is die van Carl Icahn, die we u op deze web­site al voorstelden. 

Lat­en we even de aan­de­len bek­ijken die de top 3 uit­mak­en in de vijf hefboomfondsen. 





Lone PineMet uit­zon­der­ing van Lone Pine wor­den aan­de­len die het afgelopen jaar geen top­presta­tie neerzetten niet geschuwd, zie AMAT bij Appaloosa, AN bij ESL, HSP bij Green­light en IMCL en ARII bij Icahn. 

Miss­chien kun­nen we een en ander hieruit leren. Enerz­i­jds hebben deze top­be­leg­gers blijk­baar geduld met min­der presterende effecten en anderz­i­jds zijn er miss­chien instap­kansen zon­der te beleggen in deze fond­sen. Want wie investeert via hedge funds staat voor een zek­er per­cent­age in- en uit­stap­kosten en moet ermee reken­ing houden, dat tot 15 of meer van de winst naar de fonds­be­heerder gaat.

Het is o.i. een kwest­ie om uit boven­staande aan­de­len een keuze te mak­en op basis van tech­nis­che analyse gekop­peld aan fun­da­men­tals. Aan de slag, dus.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
7 decem­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.