...

Inspirerende Big Mac-index?

24 juli 2006, 11:40 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Deze op zich wel merk­waardi­ge index, gebaseerd op de pri­jzen van een Big Mac ham­burg­er, hebben we u voor het eerst voorgesteld in jan­u­ari ll. Het is dus tijd voor een update en die brengt toch wel wat evo­lu­tie aan het licht…Misschien brengt deze index u zake­lijke inspi­ratie, je weet maar nooit…

Inspir­erende Big Mac-index? 

Onder de titel Big Mac: een index om in te bijten pre­sen­teer­den we u een index, opge­maakt door The Econ­o­mist, die daarmee startte in 1986. De pri­jzen van Big Macs in ver­schil­lende McDon­alds-restau­rants van de meeste lan­den van de wereld wor­den vergeleken met die in de VS. Hieruit kan je con­clusies trekken over bij voor­beeld de koop­kracht van de dollar.



Wij vulden onze tabel van jan­u­ari ll. aan met recente gegevens en voeg­den er een eval­u­atie t.o.v. de pri­js in de VS aan toe. We hebben ons overzicht beperkt tot enkele uiter­sten (Zwit­ser­land, Chi­na), enkele grote lan­den (Japan, Rus­land), de Euro­zone en Ned­er­land en Bel­gië. Laat­stge­noemde lan­den wor­den niet behan­deld door The Econ­o­mist en daarom deden we zelf navraag bij enkele lokale McDonalds. 

De vol­go­rde in pri­js van jan­u­ari bli­jft ook in juni nog bestaan, maar bij­na over­al is de Big Mac duur­der gewor­den, tussen een +2% in de Euro­zone tot +7,8% in Bel­gië. In de ganse Euro­zone is de pri­js bij­na 2,9% geza­kt. Ook daalden de pri­jzen in Chi­na (-2,3%) en in Rus­land (-7,5%). De dol­larpariteit hier­bij een grote rol. 

Dat is één aspect. Ook leuk om weten is hoe de pri­jzen van een Big Mac in diverse lan­den zich ver­houden tot die van de stan­daard, in dit geval de VS. Zo zie je dat de koers’ in Zwit­ser­land 65% hoger is dan in de VS en die in Chi­na 58% lager. Tussen Zwit­ser­land en Chi­na is de kloof zo maar even­t­jes 123%! Met andere woor­den: als je zou beschikken over een privé­jet met de nodi­ge bewaarin­stal­laties, zou je een voor­raad­je Big Macs kun­nen inslaan in Bei­jing, ermee naar Bern vliegen om ze daar met een behoor­lijke winst aan de man of de vrouw te bren­gen. Dit alles dankz­ij de pariteit tegen­over de USD van de Zwit­serse frank en de Chi­nese yuan. 

Alle­maal the­o­rie, natu­urlijk. Nie­mand zal het in zijn hoofd halen zelfs maar te proberen ganse ladin­gen Big Macs over te vliegen. Maar dichter bij huis ziet u dat er tussen Ned­er­land en Bel­gië toch ook een behoor­lijk ver­schil is. Voor exact dezelfde ham­burg­er betaal je in Bel­gië 15% meer. Is dit niet de moeite om met een bestel­wa­gen­t­je wat trip­jes over en weer te maken?

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

24 juli 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten .

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.