...

Hoeveel sparen Europeanen?

19 november 2009, 16:02 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De per­cep­tie van het zuinige Noord-Europa en het meer bon vivan­tachtige Zuid-Europa zakt in elka­ar als een mis­luk­te cake als u de recente cijfers over ons spaarge­drag bekijkt.


Bij velen bestaat de per­cep­tie van de zuinige Ned­er­lan­ders die ration­eel een appelt­je voor de dorst voorzien en de eerder als gul beschouwde Bel­gen die vroeger hun frank en nu hun euro lat­en rollen. Zulke ideeën bestaan ook bij het vergelijken van bij voor­beeld Zwe­den en Span­jaar­den of Duit­sers en Fransmannen. 

Een recente studie van OECD (Organ­i­sa­tion for Eco­nom­ic Co-oper­a­tion and devel­op­ment) werpt een ander licht op de zaak.

alt

Boven­staande tabel geeft aan, hoeveel een burg­er van de ver­melde lan­den dit jaar gemid­deld spaart. Met andere woor­den, hoeveel zet hij opz­ij per 100 ver­di­ende euro’s, franken, zloty’s of kronen. 

Wie het gemakke­lijk­ste zijn euro’s uit­geeft, zijn de Slowak­en. Van elke ver­di­ende 100 euro zetten ze er nog geen 4 opz­ij. Bij­na even kooplustig zijn de Noren, de Denen, de Finnen en de Brit­ten. En dan te bedenken, dat de Schot­ten, die al dan niet terecht bek­end staan voor hun gierigheid, ook in deze sta­tistiek ver­w­erkt zijn.

De Polen houden van elke 100 zlo­ty er 7 achter de hand. We mak­en een sprong voor­waarts als we vast­stellen, dat de Ned­er­lan­ders toch al 8,8 euro sparen van elke 100.

In de cat­e­gorie 9+ tre­f­fen we de Hon­garen en de Ieren aan. Als we een spaar­quo­tum van 10% als markant beschouwen, dan komen we terecht bij de Por­tugezen (10%), de Bel­gen en de Ital­ia­nen met ieder 10,2%. De Bel­gen (en natu­urlijk ook de Ital­ia­nen) sparen dus gemid­deld 16% meer dan de Ned­er­lan­ders, wie had dat kun­nen denken?

We naderen sti­laan de kop van het pelo­ton. Zo stellen we vast, dat in Zwit­serse banken niet alleen buiten­lands geld wordt opge­pot, want van elke ver­di­ende 100 CHF wordt 11,7 CHF opz­ij gezet.

De Duit­sers, die zichzelf graag bedenken met het pred­i­caat van de zuinig­sten te zijn, moeten zich tot hun ver­baz­ing tevre­den stellen met een vijfde plaats met 12,5% ges­paarde euro’s.

De Fransen en de Oost­en­rijk­ers zit­ten dicht in elka­ars buurt. Wat hebben de Franse bon vivants en de gemütliche Oost­en­rijk­ers dan met elka­ar gemeen? Een pasklaar antwo­ord hebben we niet voor die spaar­quo­ta van resp. 13,5 en 13,7%.

Als het brons gaat naar Oost­en­rijk, dan ver­di­ent Span­je zil­ver met zijn 14,10 ges­paarde per 100 ver­di­ende euro’s.

Met vlag en wim­pel kri­j­gen de Zwe­den hun gouden medaille, want ze sparen zo maar even­t­jes 15,6% van de Zweedse kro­nen die ze verdienen.

Als we de top‑3 van deze reeks beschouwen, dan kun­nen we ons afvra­gen wat de Oost­en­rijk­ers, de Span­jaar­den en de Zwe­den dan wel gemeen hebben, voort­gaande op hun doorge­dreven spaarge­drag. Een antwo­ord op deze vraag is welkom.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.