...

Het budget van de jet set

21 juni 2007, 19:42 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We hebben het over een spe­ciale cat­e­gorie rijkelui, nl. de jet set, waarmee bedoeld wordt de bezit­ters van een privé straalvlieg­tu­ig. Als je op reis kunt gaan met zulke machine, behoor je finan­cieel niet tot de modale klasse en heb je een flink voorziene bankreken­ing. Wat doe je dan met je cen­ten, behalve ze spenderen aan je vliegtuig? 


Het bud­get van de jet set

We had­den het op deze site al ver­schil­lende keren over de (super)rijken van deze aarde. Deze cat­e­gorie ster­velin­gen is niet groot, laat ons zeggen enkele hon­der­den. Van­daag hebben we het over een aparte cat­e­gorie rijkelui, de bezit­ters van een privé­jet. Omdat we er de meeste en best betrouw­bare gegevens over hebben, beperken we ons tot de jet set van de VS.

Zo’n privé­jet kost al gauw 5 à 50 miljoen dol­lar (ca 4 à 40 miljoen euro) en de oper­a­tionele kosten kan je ramen op ca 10.000 dol­lar ( ca 7.800 euro) per uur. Je moet dus over een nogal roy­aal bud­get beschikken om je met je eigen straalvlieg­tu­ig van de ene ver­gader­ing naar het andere exclusieve oord te lat­en verkassen. Met hoeveel de bezit­ters van een privé­jet zijn kon­den we (nog) niet te weten komen. Het wel inter­es­sant om weten, dat alleen al in New York, Los Ange­les en Flori­da er dagelijks 4.000 privé­jets lan­den en opstijgen. 

Het gemid­delde jaarinkomen van een verte­gen­wo­ordi­ger van de jet set wordt geschat op 
9,2 miljoen dol­lar (ca 7,2 miljoen euro). Hij/​zij is gemid­deld 57 jaar oud en zijn/​haar per­soon­lijk for­tu­in komt in de buurt van 90 miljoen dol­lar (ca 70 miljoen euro). 

We hebben voor u een overzicht­je gemaakt van de douceurt­jes waarmee de jet set­ters zichzelf en hopelijk ook hun dier­baren verwennen: 

De meest beschei­den post in boven­staande tabel is wijn & sterke drank. Bekom­merd als ze zijn om hun gezond­heid en slanke lijn, geven de jet set­ters hier­voor slechts 23 van het jaarinkomen van een gemid­delde Amerikaan uit.

Reizen doet de jet set­ters dieper in de porte­mon­nee tas­ten. Vooral dan reizen om te leren’, waarmee bedoeld wordt trips met min of meer edu­catieve inslag, zoals fotosafari’s in Afri­ka, bezoek­jes aan arche­ol­o­gis­che sites à la Machu Pic­chu (Peru). Ook in helikopters of sportvlieg­tu­ig­jes over de boomkru­inen van het Brazil­i­aanse of Colom­bi­aanse oer­woud scheren om zelf vast te stellen hoe erg het is gesteld met de ecol­o­gis­che teleur­gang doen de jet set­ters bij­zon­der graag. Ook op het milieu­vlak scoort kajakken tussen scholen trekkende walvis­sen hoog. 

Om te bekomen van de emoties na een zware dag rond­strekken en foto’s vol­staan geen doorde­weeks bed & break­fast, zelfs geen vier- laat staan dri­ester­ren­ho­tel. De jet set over­nacht in resorts’, syn­on­iem met ruisende dol­lar­bil­jet­ten of non­cha­lant over­handigde cred­it­cards. Daaraan spendeert de jet set­ter (of –ster, we willen niet dis­crim­ineren) 3,5 maal het gemid­deld jaarinkomen van Yank-met-de-pet.

We zeg­den al, dat gezond­heid (terecht) fel begeerd is, ook door de leden van de jet set, die om gezond en fit te zijn, te bli­jven of te wor­den zich geregeld begeven naar zoge­naamde spa’s’. De oor­sprong van dit woord vin­den we in het Bel­gis­che Ardeense stad­je Spa waar je, als je dat wilt, voor veel geld weinig te eten kri­jgt met als drank geen Spa rood, Spa blauw of Spa groen, maar wel het water recht van de bron met zwavelachtige gronds­maak en als. In datzelfde water word je onderge­dom­peld voor mas­sages, koude en hete baden met of zon­der mod­der en zo meer. Spa heeft zijn stem­pel gedrukt op al wat kuuro­ord is en de jet set heeft per jaar er meer dan 100.000 dol­lar voor over om te kuren’. Om achter­af, terug veilig thuis, onge­brei­deld te geni­eten van dikke chateaubriands met béarnaisesaus. 

Uur­w­erken, kled­ing en juwe­len zijn blijk­baar essen­tieel in het jet setbestaan, want teza­men slor­pen deze 3 posten 512.000 dol­lar per jaar op, dit is meer dan 13% ven het jaarinkomen van een jet set­ter ofwel bij­na 11,4 maal het gemid­delde jaarinkomen van een Amerikaan.

Auto’s vervullen een bij­zon­dere rol als sta­tussym­bool. Nochtans stelt die 226.000 dollar 
(176.640 euro) niet zo heel veel voor, als je bedenkt wat echt dure wagens kosten. Als je kijkt naar de De duurste auto’s dan merk je dat de goed­koop­ste’ van het tien­tal dat qua pri­js de kroon spant, toch nog alti­jd 430.355 dol­lar ofwel bij­na 360.900 euro kost. 

Boten zijn een ander sta­tussym­bool, waarmee de jet set graag pronkt. Daaraan spenderen ze jaar­lijks gemid­deld 404.000 dol­lar (ca 316.000 euro) , een respectabel bedrag voor een gewone ster­veling, maar een habbekrats in vergelijk­ing met wat echt dure plezier­boten kosten. De pri­js van de Ris­ing Sun, bij voor­beeld, waarover we het had­den in het artikel Mil­jar­dairs­jacht­en wordt ger­aamd op een slordi­ge 200 miljoen dollar!

Aan ver­bouwin­gen van hun wonin­gen best­e­den de jet set­ters een behoor­lijk bedrag, zowat 12 x het gemid­delde jaar­loon in de VS. Dat is indruk­wekkend en we kun­nen niets anders dan eruit aflei­den, dat ze geïn­spireerd zijn door cre­atieve archi­tecten. We moeten ook bedenken, dat de jet set­ters over min­stens twee hoofd­verbli­jven beschikken en die hebben toch wel geregeld nieuwe bad­kamers, keukens, jacuzzi’s, zwem­baden, hifi-instal­laties nodig, gecom­bi­neerd met sur­round home­cin­e­ma om je te kun­nen ontspan­nen na een uurt­je fit­ness in je eigen gymruimte. 

Maar dé zwaarste post in het bud­get van de jet set­ter (-ster) is kun­st, of schri­jven we beter Kun­st want 1 ¾ miljoen dol­lar per jaar ver­di­ent toch wel een grote let­ter K, akkoord?
De jet set kan je verde­len in twee cat­e­gorieën wat betre­ft de inter­esse en het geld best­e­den voor kun­st. Je hebt aan de ene kant de zg. trend­set­ters. Ze best­e­den jaar­lijks gemid­deld 500.000 dol­lar aan kun­st, waar­bij ze zich lat­en lei­den door mag­a­zines, tv-programma’s en films. Aan de andere kant zijn er de con­nois­seurs. Ze baseren zich bij hun aankopen op hun eigen ken­nis van zak­en, zijn zeer kieskeurig maar schrikken er niet voor terug 6 miljoen dol­lar neer te tellen voor een kunstwerk.

Zoals we hier­boven zagen, belopen de gemid­delde uit­gaven van de jet set in totaal 
3,826 miljoen dol­lar (3 miljoen euro) ofwel ca 42% van hun jaarinkomen. Er is dus alti­jd wat over voor het spaar­boek­je, een beleg­ging hier en daar of wat extraat­jes voor onverwachte uitgaven…

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en andere artike­len en tevens finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.