We hebben het over een speciale categorie rijkelui, nl. de jet set, waarmee bedoeld wordt de bezitters van een privé straalvliegtuig. Als je op reis kunt gaan met zulke machine, behoor je financieel niet tot de modale klasse en heb je een flink voorziene bankrekening. Wat doe je dan met je centen, behalve ze spenderen aan je vliegtuig?
Het budget van de jet set
We hadden het op deze site al verschillende keren over de (super)rijken van deze aarde. Deze categorie stervelingen is niet groot, laat ons zeggen enkele honderden. Vandaag hebben we het over een aparte categorie rijkelui, de bezitters van een privéjet. Omdat we er de meeste en best betrouwbare gegevens over hebben, beperken we ons tot de jet set van de VS.
Zo’n privéjet kost al gauw 5 à 50 miljoen dollar (ca 4 à 40 miljoen euro) en de operationele kosten kan je ramen op ca 10.000 dollar ( ca 7.800 euro) per uur. Je moet dus over een nogal royaal budget beschikken om je met je eigen straalvliegtuig van de ene vergadering naar het andere exclusieve oord te laten verkassen. Met hoeveel de bezitters van een privéjet zijn konden we (nog) niet te weten komen. Het wel interessant om weten, dat alleen al in New York, Los Angeles en Florida er dagelijks 4.000 privéjets landen en opstijgen.
Het gemiddelde jaarinkomen van een vertegenwoordiger van de jet set wordt geschat op
9,2 miljoen dollar (ca 7,2 miljoen euro). Hij/zij is gemiddeld 57 jaar oud en zijn/haar persoonlijk fortuin komt in de buurt van 90 miljoen dollar (ca 70 miljoen euro).
We hebben voor u een overzichtje gemaakt van de douceurtjes waarmee de jet setters zichzelf en hopelijk ook hun dierbaren verwennen:
De meest bescheiden post in bovenstaande tabel is wijn & sterke drank. Bekommerd als ze zijn om hun gezondheid en slanke lijn, geven de jet setters hiervoor slechts 2⁄3 van het jaarinkomen van een gemiddelde Amerikaan uit.
Reizen doet de jet setters dieper in de portemonnee tasten. Vooral dan ‘reizen om te leren’, waarmee bedoeld wordt trips met min of meer educatieve inslag, zoals fotosafari’s in Afrika, bezoekjes aan archeologische sites à la Machu Picchu (Peru). Ook in helikopters of sportvliegtuigjes over de boomkruinen van het Braziliaanse of Colombiaanse oerwoud scheren om zelf vast te stellen hoe erg het is gesteld met de ecologische teleurgang doen de jet setters bijzonder graag. Ook op het milieuvlak scoort kajakken tussen scholen trekkende walvissen hoog.
Om te bekomen van de emoties na een zware dag rondstrekken en foto’s volstaan geen doordeweeks bed & breakfast, zelfs geen vier- laat staan driesterrenhotel. De jet set overnacht in ‘resorts’, synoniem met ruisende dollarbiljetten of nonchalant overhandigde creditcards. Daaraan spendeert de jet setter (of –ster, we willen niet discrimineren) 3,5 maal het gemiddeld jaarinkomen van Yank-met-de-pet.
We zegden al, dat gezondheid (terecht) fel begeerd is, ook door de leden van de jet set, die om gezond en fit te zijn, te blijven of te worden zich geregeld begeven naar zogenaamde ‘spa’s’. De oorsprong van dit woord vinden we in het Belgische Ardeense stadje Spa waar je, als je dat wilt, voor veel geld weinig te eten krijgt met als drank geen Spa rood, Spa blauw of Spa groen, maar wel het water recht van de bron met zwavelachtige grondsmaak en als. In datzelfde water word je ondergedompeld voor massages, koude en hete baden met of zonder modder en zo meer. Spa heeft zijn stempel gedrukt op al wat kuuroord is en de jet set heeft per jaar er meer dan 100.000 dollar voor over om ‘te kuren’. Om achteraf, terug veilig thuis, ongebreideld te genieten van dikke chateaubriands met béarnaisesaus.
Uurwerken, kleding en juwelen zijn blijkbaar essentieel in het jet setbestaan, want tezamen slorpen deze 3 posten 512.000 dollar per jaar op, dit is meer dan 13% ven het jaarinkomen van een jet setter ofwel bijna 11,4 maal het gemiddelde jaarinkomen van een Amerikaan.
Auto’s vervullen een bijzondere rol als statussymbool. Nochtans stelt die 226.000 dollar
(176.640 euro) niet zo heel veel voor, als je bedenkt wat echt dure wagens kosten. Als je kijkt naar de De duurste auto’s dan merk je dat de ‘goedkoopste’ van het tiental dat qua prijs de kroon spant, toch nog altijd 430.355 dollar ofwel bijna 360.900 euro kost.
Boten zijn een ander statussymbool, waarmee de jet set graag pronkt. Daaraan spenderen ze jaarlijks gemiddeld 404.000 dollar (ca 316.000 euro) , een respectabel bedrag voor een gewone sterveling, maar een habbekrats in vergelijking met wat echt dure plezierboten kosten. De prijs van de Rising Sun, bij voorbeeld, waarover we het hadden in het artikel Miljardairsjachten wordt geraamd op een slordige 200 miljoen dollar!
Aan verbouwingen van hun woningen besteden de jet setters een behoorlijk bedrag, zowat 12 x het gemiddelde jaarloon in de VS. Dat is indrukwekkend en we kunnen niets anders dan eruit afleiden, dat ze geïnspireerd zijn door creatieve architecten. We moeten ook bedenken, dat de jet setters over minstens twee hoofdverblijven beschikken en die hebben toch wel geregeld nieuwe badkamers, keukens, jacuzzi’s, zwembaden, hifi-installaties nodig, gecombineerd met surround homecinema om je te kunnen ontspannen na een uurtje fitness in je eigen gymruimte.
Maar dé zwaarste post in het budget van de jet setter (-ster) is kunst, of schrijven we beter Kunst want 1 ¾ miljoen dollar per jaar verdient toch wel een grote letter K, akkoord?
De jet set kan je verdelen in twee categorieën wat betreft de interesse en het geld besteden voor kunst. Je hebt aan de ene kant de zg. trendsetters. Ze besteden jaarlijks gemiddeld 500.000 dollar aan kunst, waarbij ze zich laten leiden door magazines, tv-programma’s en films. Aan de andere kant zijn er de connoisseurs. Ze baseren zich bij hun aankopen op hun eigen kennis van zaken, zijn zeer kieskeurig maar schrikken er niet voor terug 6 miljoen dollar neer te tellen voor een kunstwerk.
Zoals we hierboven zagen, belopen de gemiddelde uitgaven van de jet set in totaal
3,826 miljoen dollar (3 miljoen euro) ofwel ca 42% van hun jaarinkomen. Er is dus altijd wat over voor het spaarboekje, een belegging hier en daar of wat extraatjes voor onverwachte uitgaven…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en andere artikelen en tevens financiële berichten.