...

Heeft de auto zijn piek bereikt?

4 juli 2013, 12:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Uit nuchtere cijfers blijkt dat in de VS het einde in zicht is van Kon­ing Auto. Dat geven zelfs de con­struc­teurs al toe. 


Wie met mar­ket­ing in con­tact is gekomen, is zek­er in con­tact gekomen met Philip Kotler, de nu 82-jarige peet­vad­er’ van deze dis­ci­pline. Zo heeft Kotler het begrip prod­uct life cycle’ ingevoerd.

alt


Hier­boven ziet u Kotlers beroemde grafiek, zoals deze afge­beeld is in o.a. zijn stan­daard­w­erk Mar­ket­ing Man­age­ment.

Wat wordt hier gezegd? Elk prod­uct door­loopt een intro­duc­tiefase en indi­en deze suc­cesvol ver­loopt, sti­j­gen de vol­umes tij­dens de groei. Als het prod­uct alge­meen door de markt geac­cepteerd is, bli­jven de vol­umes nog licht doorsti­j­gen, bereiken een piek en nemen dan af. Dat noemt met de rijphei­ds­fase. Het is in deze fase dat de fab­rikan­ten alle moeite zullen doen om het prod­uct de hemel in te pri­jzen en begin­nen te gooche­len met gun­st­pri­jzen en dergelijke. Maar onafwend­baar komt het einde in zicht en verd­wi­jnt het prod­uct gro­ten­deels uit de markt.

Aan de hand van deze een­voudi­ge maar veelzeggende grafiek kan men ein­de­loos bli­jven door­filosofer­en, er de evo­lu­tie van de pri­js en de winst aan vastkop­pe­len enzovoort, maar van­daag gaan we kijken in welke fase op Kotlers curve de auto, het Gouden Kalf van de 50ste eeuw, zich bevindt.

We doen dit aan de hand van een recent artikel in de opiniepagina’s van de New York Times. De reporter Elis­a­beth Rosen­mund kwam tot de con­clusie dat de auto over zijn piek heen is en dat het einde van het autoti­jd­perk in zicht komt. Haar artikel behan­delt de Amerikaanse markt, maar we kun­nen er van uit­gaan dat als het in de VS regent…

Rosen­mund gaat uit van onlangs ver­sch­enen stud­ies die erop wijzen, dat de gemid­delde Amerikaan min­der vlug een auto koopt en er min­der mee rijdt. 

In het land waar de auto het eerst en het snelst is doorge­dron­gen in alle lagen van de bevolk­ing is dit wel een belan­grijke conclusie.

Nu schi­jnt de liefde van de Amerika­nen voor hun auto’s te bekoe­len. Enkele feit­en: het aan­tal kilometers/​miles dat per hoofd werd gere­den bereik­te een piek in 2005 en neemt sinds­di­en ges­taag af. In april 2013 was het aan­tal miles per per­soon al 9% lager dan in 2005 en stond zo op het niveau van 1995.

Natu­urlijk is de recessie er niet vreemd aan, maar ondanks de maa­trege­len die de regering van de VS bij monde van de Fed heeft genomen stelt men vooral­snog geen omme­keer vast in het rijgedrag. 

Als dit patroon bli­jft aan­houden, dan zal het de CO2-emissie doen dalen, wat het milieu ten goede zal komen, want in de VS is de auto de tweede groot­ste fac­tor qua CO2-emissie, vlak na de elektriciteitscentrales.

Voor de auto­branche is dat dan weer heel slecht nieuws. Het kan zijn dat men bij Ford en Mer­cedes bij voor­beeld de bui al ziet hangen, want ze man­i­festeren zich de laat­ste tijd als mobiliteitsfirma’s’ en ze proberen hun gam­ma uit te breien met pro­ducten die niet of niet recht­streeks gelinkt zijn met de auto.

alt

De veran­derin­gen in rijge­drag blijken uit boven­staande grafieken. Voor het eerst sinds decen­nia heeft de jonge Amerikaan een ver­min­derde belang­stelling voor de auto en is het de oud­ere bevolk­ings­groep die zijn con­sump­tie opdri­jft. Maar als we uit­gaan van louter biol­o­gis­che fac­toren vormt die oud­ere groep een cliën­teel waarop de indus­trie niet kan ste­unen op mid­del­lange termijn.

Wat zijn nu de rede­nen van het afne­mende auto­ge­bruik? Enkele van de voor­naam­ste zijn :

- het intussen zeer uit­ge­brei­de inter­net, dat in vele gevallen verkozen wordt boven per­soon­lijke con­tacten
- de vernieuwing van stadsker­nen maakt dat ze terug bevolkt wor­den door mensen, die vroeger de wagen name, om te gaan werken en te gaan winke­len of een restau­rant of bioscoop te bezoeken
- de groei van car­poolingini­ti­atieven zorgt er ook voor, dat min­der auto’s de baan op moeten
- en dan is er ook de gsm, die net als het inter­net de behoefte aan een per­soon­lijk bezoek over­bod­ig maakt
- de over­he­den moedi­gen het bouwen van wonin­gen op het plat­te­land niet meer aan

In een stad zoals New York zien we dat het pro­gram­ma om gemeen­schap­pelijk fiet­sen te kun­nen lenen suc­ces heeft en dat tegelijk­er­ti­jd de tol op bruggen en tun­nels de hoogte in schiet.

We zeg­den al eerder dat o.m. Ford de bui heeft zien hangen. Als voor­beeld willen we u het vol­gende niet onthouden. Op het Mobile World Con­gress dat in 2012 plaatsvond in Barcelona heeft CEO Bill Ford him­self een busi­ness plan uiteengezet voor een wereld waarin het bez­it van een eigen voer­tu­ig niet alleen onprak­tisch, maar ook ongewenst is. Zijn plan stelt voor om de han­den in elka­ar te slaan om een netwerk te ontwikke­len waarin plaats is voor voet­gangers, fiet­sen, privéwa­gens, com­mer­cieel en open­baar trans­port. Op deze wijze zou tijd gewon­nen wor­den, zou er bespaard kun­nen wor­den op de grond­stof­fen ter­wi­jl de emissies drastisch kun­nen dalen en de vei­ligheid stijgen.

Op vele plaat­sen zal Bill Fords busi­ness plan mee­val ken­nen. In Chi­na, waar het aan­tal auto’s in privé bez­it 10% per jaar toe­neemt zou zulk een plan een rev­o­lu­tie beteke­nen. En van rev­o­lu­ties willen ze daar sinds De Grote Mars niet meer horen.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.