...

Handendrogers blokkeren beursintroductie

21 maart 2013, 19:23 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Wie zou het kun­nen verzin­nen, aan­deel­houd­ers die een besliss­ing van de direc­tie aan­vecht­en omdat luidruchtige han­den­drogers het debat ver­storen? … Nochtans is dit nog niet zo lang gele­den echt gebeurd…


In novem­ber 2012 was de Raad van Bestu­ur van het Duitse bedri­jf Siemens rond met een voors­tel om lam­p­en­fab­rikant Osram voor 80,5 % af te stoten en naar de beurs te bren­gen. Een aan­deel­houd­er van Siemens zou 1 Osram-aan­deel kri­j­gen per 10 aan­de­len Siemens. Na de spin-off zou Siemens 17% van de aan­de­len Osram bezit­ten om zo mee con­t­role te kun­nen uitoe­fe­nen.
Hier­bij ging het over een oper­atie van 2,3 mil­jard euro, zijnde de waarde van Osram, een bedri­jf dat wereld­wi­jd 39.000 per­son­eel­sle­den telt. 

De lei­d­ing van Siemens was ervan over­tu­igd, dat op de aan­deel­houd­er­sver­gader­ing, gep­land op 23 jan­u­ari 2013, de spin-off van Osram a piece of cake’ zou wor­den. Niets was min­der waar.

alt

Die fameuze 23ste jan­u­ari 2013 waren de aan­deel­houd­ers en de direc­tie van Siemens samengekomen in de Olympia­halle te München, een sport­sta­dion met plaats tot 14.000 personen.

De direc­tie legde haar voors­tel over Osram op tafel, sprak over de modaliteit­en van de spin-off. Het voors­tel viel blijk­baar in goede aarde, want uit de stem­ming bleek dat 98% van de aan­deel­houd­ers akko­ord waren.

Maar daarmee was de kous absolu­ut niet af. Want 2% van de stemgerechtigde aan­wezi­gen begon luid te pro­test­eren. Ze beweer­den dat het enorm lawaai van de han­den­drogers in de toi­let­ten het hen onmo­gelijk maak­te om te ver­staan van wat er bedis­seld was.

De Siemens-direc­tie probeerde hun argu­men­tatie van tafel te veg­en, maar dat was buiten de waard, in dit geval de aan­deel­houd­ers die het dichtst bij de toi­let­ten zat­en of ston­den, gerekend.

Ter plekke lieten ze weten dat ze zich zouden groeperen en de zaak geza­men­lijk voor het gerechts­ged­ing gin­gen bren­gen. Wat ze dan ook prompt hebben gedaan.

En zo komt het, dat de hele spin-off van Osram moet wacht­en tot na de uit­spraak van de rechtbank.

Bij Osram moeten ze zek­er denken dat ze voor het ongeluk geboren zijn. Reeds in maart 2011 vond de lei­d­ing van Siemens dat Osram niet meer paste in de bedri­jf­sstrate­gie. Toen al kwam de pro­ce­dure op gang om Osram naar de beurs te bren­gen, maar de cri­sis stak stokken in de beur­swie­len en de pro­ce­dure werd geannuleerd.

Maar bij Siemens bli­jft men blijk­baar voet bij stuk houden en uitein­delijk zou op 23 jan­u­ari 2013 offi­cieel zijn: de beursin­tro­duc­tie van Osram zou groen licht kri­j­gen. Piece of cake, iedereen content.

Tot een bat­ter­ij amok­mak­ende han­den­drogers een einde maak­te aan de hele affaire. Zolang de rechter zijn oordeel niet heeft geveld, is er geen sprake van de gep­lande beursgang.

Bij Siemens twi­jfelt men er niet aan, dat de uit­spraak van de rechter in hun voordeel zal zijn.

Op voor­waarde dat de han­den­drogers van de recht­bank zich rustig willen houden tij­dens die bewuste zitting.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.