Handelsspanningen zorgen voor lagere koersen
20 juni 2018, 08:41
|
US Markets Redactie
| leestijd: 3 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
De oplopende handelsspanningen tussen Amerika en China blijven aanhouden en het potje Ping Pong waarbij heffingen worden gecounterd met tegenheffingen zorgt voor onrust en lagere koersen. Het begon natuurlijk allemaal met Trump die conform zijn verkiezingsbelofte de oude Amerikaanse industriehandel in bijvoorbeeld staal wil laten doen herleven. Hiertoe besloot men heffingen op onder andere Chinees en Europees staal te heffen. Een ongewone beweging in een tijdperk waarin de wereldwijde economie streeft naar “Free Trade” en handelsbelemmeringen probeert te ontwijken. Een tegenreactie kon dan ook niet uitblijven aangezien men het gevoel kreeg dat de weegschaal niet meer in balans was.
Zo zagen we tegenreacties van China en Europa en waar men bang voor was gebeurt nu: Amerika zet door en dreigt met nieuwe importheffingen op Chinese producten indien China haar maatregelen nier terugdraait. Hiermee lijkt men in een vicieuze cirkel te belanden waar men moeilijk uit kan komen, een handelsoorlog dreigt.
Zowel China als Amerika lijken niet toe te geven en in het oogpunt van de Chinezen is dit ook wel begrijpelijk: Amerika neemt het initiatief en China reageert. Het feit dat China door de jaren heen misschien we te veel heeft kunnen profiteren van de vrije handel en lage heffingen doet hier niks van af. Dat zijn immers gedane zaken en de consumerende Westerse wereld heeft ook geprofiteerd van Chinese productie tegen lage lonen. Een aanpak zoals die van Trump lijkt niet de manier om de Chinezen aan tafel te brengen om de handelsvoorwaarden te heroverwegen. Sterker nog: door ook Europa hogere heffingen op te leggen jaagt Amerika ook de EU in het harnas.
Trump, die met zijn zakelijke achtergrond bekend staat als sterke onderhandelaar, lijkt de huidige onderhandeling helemaal verkeerd aan te pakken. In plaats van bondgenoten te zoeken zoals Europa maakt Trump wereldwijd vijanden met een uniforme behandeling voor alles buiten de VS. Het lijkt erop dat de huidige opstelling van de VS en Trump meer een populistisch staaltje werk is om het electoraat tevreden te stellen en om lawaai te maken.
Laten we hopen dat Trump snel bijdraait en een andere manier zoekt om tot compromissen te komen. De huidige aanpak lijkt namelijk averechts te werken en dit laten de dalende koersen van de afgelopen dagen andermaal zien.
Voor de rest zijn alle condities voor een nooi groeiende economie en beurs namelijk aanwezig. De bedrijfscijfers en groeicijfers van diverse regio’s zijn mooi, de centrale banken draaien de geldkranen dicht en er is hoop dat de wereldeconomie na 10 moeilijke jaren op haar eigen benen kan staan. Voorwaarde hiervoor is echter wel een open houding ten opzichte van de wereldhandel nodig van de besproken landen en dus moeten we eigenlijk met z’n allen hopen dat Trump op tijd zijn onderhandelingsskills kan inzetten ten behoeve van een groeiende economie.
Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets