...

Handelsspanningen zorgen voor lagere koersen

20 juni 2018, 08:41 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (3)


De oplopende han­delss­pan­nin­gen tussen Ameri­ka en Chi­na bli­jven aan­houden en het pot­je Ping Pong waar­bij heffin­gen wor­den gecoun­terd met tegen­heffin­gen zorgt voor onrust en lagere koersen. Het begon natu­urlijk alle­maal met Trump die con­form zijn verkiez­ings­belofte de oude Amerikaanse indus­triehan­del in bijvoor­beeld staal wil lat­en doen her­leven. Hier­toe besloot men heffin­gen op onder andere Chi­nees en Europees staal te hef­fen. Een onge­wone beweg­ing in een tijd­perk waarin de wereld­wi­jde economie streeft naar Free Trade” en han­dels­belem­merin­gen probeert te ontwijken. Een tegen­re­ac­tie kon dan ook niet uit­bli­jven aangezien men het gevoel kreeg dat de weegschaal niet meer in bal­ans was.

Zo zagen we tegen­re­ac­ties van Chi­na en Europa en waar men bang voor was gebeurt nu: Ameri­ka zet door en dreigt met nieuwe importheffin­gen op Chi­nese pro­ducten indi­en Chi­na haar maa­trege­len nier terug­draait. Hier­mee lijkt men in een vicieuze cirkel te belanden waar men moeil­ijk uit kan komen, een han­del­soor­log dreigt.

Zow­el Chi­na als Ameri­ka lijken niet toe te geven en in het oog­punt van de Chinezen is dit ook wel begri­jpelijk: Ameri­ka neemt het ini­ti­atief en Chi­na reageert. Het feit dat Chi­na door de jaren heen miss­chien we te veel heeft kun­nen prof­iteren van de vri­je han­del en lage heffin­gen doet hier niks van af. Dat zijn immers gedane zak­en en de con­sumerende West­erse wereld heeft ook geprof­i­teerd van Chi­nese pro­duc­tie tegen lage lonen. Een aan­pak zoals die van Trump lijkt niet de manier om de Chinezen aan tafel te bren­gen om de han­delsvoor­waar­den te herover­we­gen. Sterk­er nog: door ook Europa hogere heffin­gen op te leggen jaagt Ameri­ka ook de EU in het har­nas.

Trump, die met zijn zake­lijke achter­grond bek­end staat als sterke onder­han­de­laar, lijkt de huidi­ge onder­han­del­ing hele­maal ver­keerd aan te pakken. In plaats van bondgenoten te zoeken zoals Europa maakt Trump wereld­wi­jd vijan­den met een uni­forme behan­del­ing voor alles buiten de VS. Het lijkt erop dat de huidi­ge opstelling van de VS en Trump meer een pop­ulis­tisch staalt­je werk is om het elec­toraat tevre­den te stellen en om lawaai te mak­en.

Lat­en we hopen dat Trump snel bij­draait en een andere manier zoekt om tot com­pro­mis­sen te komen. De huidi­ge aan­pak lijkt namelijk averechts te werken en dit lat­en de dal­ende koersen van de afgelopen dagen ander­maal zien.

Voor de rest zijn alle con­di­ties voor een nooi groeiende economie en beurs namelijk aan­wezig. De bedri­jf­s­ci­jfers en groe­ici­jfers van diverse regio’s zijn mooi, de cen­trale banken draaien de geld­kra­nen dicht en er is hoop dat de werelde­conomie na 10 moeil­ijke jaren op haar eigen benen kan staan. Voor­waarde hier­voor is echter wel een open houd­ing ten opzichte van de wereld­han­del nodig van de bespro­ken lan­den en dus moeten we eigen­lijk met z’n allen hopen dat Trump op tijd zijn onder­han­del­ingsskills kan inzetten ten beho­eve van een groeiende economie.

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.