...

Groot-Brittannië in ban van Big Brother

27 december 2005, 20:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het plaat­sen van camera’s die elke ver­plaats­ing die je doet met je wagen zullen vast­leggen, doet heel wat stof opwaaien in het VK. De kri­tiek op dit over­hei­dsini­ti­atief ver­wi­jst her­haaldelijk naar het boek ‘1984’ bek­end voor o.m. het beruchte zin­net­je ‘Big Broth­er Is Watch­ing You…’

Groot-Brit­tan­nië in ban van Big Brother
Stel je voor dat over­al en dat is zow­el op je werk, op straat als bij jou thuis tv-scher­men hangen die tevens camera’s zijn. Al je doen en lat­en wordt per­ma­nent gevol­gd en als je ook maar iets zegt of doet, wat niet past in de officiële ide­olo­gie, word je door de poli­tie opgepakt en gestraft. 
Eric Blair (George Orwell) (19031950)
Dat is de achter­grond waarop George Orwells beroemde toekom­stro­man zich afspeelt. De titel van dit boek heeft de schri­jver gekozen door een­voudig­weg de twee laat­ste cijfers van het jaar­tal waarin hij het schreef (1948) om te wisselen.
In Orwells boek is de opper­ma­chtige en alles con­trol­erende over­heid gesym­bol­iseerd door 
Big Broth­er, waar­van je enkel afbeeldin­gen ziet op straat of op tv. Of er werke­lijk een mens schuil­gaat achter de naam Grote Broer weet nie­mand. Intrigerend is de slo­gan ‘Big Broth­er Is Watch­ing You’.
Ook merk­waardig in de roman ‘1984’ is het con­stant her­schri­jven van de geschiede­nis en het ontwikklen van een sterk vereen­voudigde omgangstaal, die het uit­drukken van bepaalde ideeën onmo­gelijk maakt. Boven­di­en zijn er de bij­na per­verse benamin­gen van open­bare instellin­gen, zoals het min­is­terie van oor­log, dat ‘Ministerie van Liefde’ heet. En ga zo maar door.
De Orwelli­aanse woor­den­schat en sym­bol­iek is gemeen­goed gewor­den bij jour­nal­is­ten, politi­ci en his­tori­ci. Intussen is het boek bij­na 58 jaar oud en ligt het jaar 1984 straks al 22 jaar achter ons. Zon­der dat Orwells voor­spellin­gen zijn uit­gekomen, denkt u?
Wel, we mogen toch wel zeggen dat de over­hei­d­scon­t­role van het indi­vidu er zek­er niet is op achteruit gegaan. Tele­foonge­sprekken aftap­pen, gsm’s localis­eren, sms’jes check­en, e‑mails over je schoud­er meelezen, installeren van bewakingscamera’s het kan alle­maal en het gebeurt. In de VS heb je bij voor­beeld de Patri­ot Act die de over­hei­d­scon­t­role legaliseert. 
Wij spreken ons niet uit tegen of voor al die con­trolesys­te­men. Zelfs van de Patri­ot Act denken we dat deze is ontstaan uit bekom­mer­nis om de burg­er te bescher­men tegen ter­ror­isme en geor­gan­iseerde misdaad. 
Toch zijn er velen, die zich afvra­gen waar dit alles zal eindi­gen. Een bewak­ingscam­era dient in principe om een winkeldief of een bom­men­leg­ger te iden­ti­fi­ceren. Maar zo’n cam­era kan ook reg­istr­eren welke pro­ducten je koopt of met wie je een praat­je maakt… 
In het VK wil men vanaf 2006 ern­stig werk mak­en van het bewak­en van het ver­keer d.m.v. camera’s. En het zijn niet de eerste de beste camera’s.

De kwaliteit is zo goed, dat het num­mer­bord van een voor­bi­jri­j­dende wagen te zien is. Waarschi­jn­lijk ook wie er aan het stu­ur zit en wie naast de chauf­feur heeft plaatsgenomen, waarom niet? De gegevens wor­den gedurende twee jaar opges­la­gen in een data­bank. Dit stelt de poli­tie en de vei­lighei­ds­di­en­sten in staat om van iedereen die ergens van ver­dacht wordt te weten waarheen hij/​zij reed. Want het cam­erasys­teem zal zich uit­strekken over het ganse grondge­bied van het VK. Zow­el wegen als ben­zines­ta­tions, strat­en in ste­den als de park­ings van groot­waren­huizen zullen bewaakt worden. 
De motiver­ing van dit uit­ge­brei­de en dure sys­teem is crim­ine­len zoals ter­ror­is­ten en kid­nap­pers en ook belastin­gont­duik­ers op te sporen.
Vanaf maart 2006 moet het cam­er­anetwerk oper­a­tion­eel zijn. Mensen­rechtenor­gan­isaties hebben het nu al over ‘Big Broth­er’ en ze zullen al het mogelijke doen om de instal­latie tegen te werken, reken daar maar op.
In het VK was het voors­tel om een iden­titeit­skaart in te voeren al een stru­ikel­steen voor genoemde organisaties…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

27 decem­ber 2005.
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd, hij schri­jft voor US Mar­kets columns en financiële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel
belang of bez­it in de bespro­ken fond­sen of bedrijven .




Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.