Het plaatsen van camera’s die elke verplaatsing die je doet met je wagen zullen vastleggen, doet heel wat stof opwaaien in het VK. De kritiek op dit overheidsinitiatief verwijst herhaaldelijk naar het boek ‘1984’ bekend voor o.m. het beruchte zinnetje ‘Big Brother Is Watching You…’
Groot-Brittannië in ban van Big Brother
Stel je voor dat overal en dat is zowel op je werk, op straat als bij jou thuis tv-schermen hangen die tevens camera’s zijn. Al je doen en laten wordt permanent gevolgd en als je ook maar iets zegt of doet, wat niet past in de officiële ideologie, word je door de politie opgepakt en gestraft.
Eric Blair (George Orwell) (1903−1950)
Dat is de achtergrond waarop George Orwells beroemde toekomstroman zich afspeelt. De titel van dit boek heeft de schrijver gekozen door eenvoudigweg de twee laatste cijfers van het jaartal waarin hij het schreef (1948) om te wisselen.
In Orwells boek is de oppermachtige en alles controlerende overheid gesymboliseerd door
Big Brother, waarvan je enkel afbeeldingen ziet op straat of op tv. Of er werkelijk een mens schuilgaat achter de naam Grote Broer weet niemand. Intrigerend is de slogan ‘Big Brother Is Watching You’.
Ook merkwaardig in de roman ‘1984’ is het constant herschrijven van de geschiedenis en het ontwikklen van een sterk vereenvoudigde omgangstaal, die het uitdrukken van bepaalde ideeën onmogelijk maakt. Bovendien zijn er de bijna perverse benamingen van openbare instellingen, zoals het ministerie van oorlog, dat ‘Ministerie van Liefde’ heet. En ga zo maar door.
De Orwelliaanse woordenschat en symboliek is gemeengoed geworden bij journalisten, politici en historici. Intussen is het boek bijna 58 jaar oud en ligt het jaar 1984 straks al 22 jaar achter ons. Zonder dat Orwells voorspellingen zijn uitgekomen, denkt u?
Wel, we mogen toch wel zeggen dat de overheidscontrole van het individu er zeker niet is op achteruit gegaan. Telefoongesprekken aftappen, gsm’s localiseren, sms’jes checken, e‑mails over je schouder meelezen, installeren van bewakingscamera’s het kan allemaal en het gebeurt. In de VS heb je bij voorbeeld de Patriot Act die de overheidscontrole legaliseert.
Wij spreken ons niet uit tegen of voor al die controlesystemen. Zelfs van de Patriot Act denken we dat deze is ontstaan uit bekommernis om de burger te beschermen tegen terrorisme en georganiseerde misdaad.
Toch zijn er velen, die zich afvragen waar dit alles zal eindigen. Een bewakingscamera dient in principe om een winkeldief of een bommenlegger te identificeren. Maar zo’n camera kan ook registreren welke producten je koopt of met wie je een praatje maakt…
In het VK wil men vanaf 2006 ernstig werk maken van het bewaken van het verkeer d.m.v. camera’s. En het zijn niet de eerste de beste camera’s.
De kwaliteit is zo goed, dat het nummerbord van een voorbijrijdende wagen te zien is. Waarschijnlijk ook wie er aan het stuur zit en wie naast de chauffeur heeft plaatsgenomen, waarom niet? De gegevens worden gedurende twee jaar opgeslagen in een databank. Dit stelt de politie en de veiligheidsdiensten in staat om van iedereen die ergens van verdacht wordt te weten waarheen hij/zij reed. Want het camerasysteem zal zich uitstrekken over het ganse grondgebied van het VK. Zowel wegen als benzinestations, straten in steden als de parkings van grootwarenhuizen zullen bewaakt worden.
De motivering van dit uitgebreide en dure systeem is criminelen zoals terroristen en kidnappers en ook belastingontduikers op te sporen.
Vanaf maart 2006 moet het cameranetwerk operationeel zijn. Mensenrechtenorganisaties hebben het nu al over ‘Big Brother’ en ze zullen al het mogelijke doen om de installatie tegen te werken, reken daar maar op.
In het VK was het voorstel om een identiteitskaart in te voeren al een struikelsteen voor genoemde organisaties…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
27 december 2005.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .