...

Groei aantal particuliere beleggers

3 juni 2006, 14:46 | Guy Boscart | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Mill­ward Brown heeft in het voor­jaar van 2006 weer haar jaar­lijks onder­zoek onder par­ti­c­uliere beleg­gers uit­gevo­erd. Er zijn 1.003 beleggende huishoudens ondervraagd die beleggen in indi­vidu­ele aan­de­len, oblig­aties, beleg­gings­fond­sen, derivat­en, aan­de­len­lease of struc­tured prod­ucts .… Hier vol­gen enkele opval­lende resul­tat­en:

Ned­er­land telt 1,5 miljoen beleggende huishoudens

Voor het eerst sinds 2000 over­tu­igende groei aan­tal par­ti­c­uliere beleg­gers

Mill­ward Brown (voorheen: Cen­trum voor Mar­ket­ing Analy­ses) heeft in het voor­jaar van 2006 weer haar jaar­lijks onder­zoek onder par­ti­c­uliere beleg­gers uit­gevo­erd. Er zijn 1.003 beleggende huishoudens ondervraagd die beleggen in indi­vidu­ele aan­de­len, oblig­aties, beleg­gings­fond­sen, derivat­en, aan­de­len­lease of struc­tured prod­ucts. Hier vol­gen enkele opval­lende resul­tat­en:


  • In het voor­jaar van 2006 telt Ned­er­land 1,5 miljoen beleggende huishoudens en dat betekent een groei van 100.000 ten opzichte van een jaar gele­den. Het is voor het eerst sinds 2000 dat het aan­tal par­ti­c­uliere beleg­gers sub­stantieel toe­neemt. In de jaren 2003 – 2005 bleef het voort­durend rond de 1,4 miljoen steken. 

Het zijn vooral her­in­tre­dende beleg­gers die de groei voor hun reken­ing nemen: een ruime meerder­heid van de 100.000 heeft in het verleden al eens eerder belegd. Er is dus geen sprake van een her­hal­ing van de beur­shausse in de jaren negentig, toen de groei van de markt bove­nal bestond uit oner­varen nieuwelingen. 

Struc­tured prod­ucts zijn in enkele jaren tijd gemeen­goed gewor­den. Inmid­dels belegt bij­na een op de drie beleg­gers hierin. Jon­geren lijken er wat meer door te wor­den aangetrokken dan oud­eren. De rol van pro­fes­sionele adviseurs hier­bij mag niet wor­den onder­schat: beleg­gers die zich lat­en advis­eren, ple­gen vak­er in struc­tured prod­ucts te beleggen. 

De groei van het par­ti­c­uliere trans­ac­tievol­ume op de beurs wordt vooral bepaald door de han­del in aan­de­len. Trans­ac­ties in oblig­aties en opties lat­en lang niet dezelfde toe­name zien. 

De kap­i­taal­ge­wogen asset mix van par­ti­c­uliere beleg­gers toont een porte­feuille die de risico’s als vol­gt spreidt: 

44% in beleggingsfondsen 
34% in aandelen 
15% in obligaties 
5% in derivaten 

Beleg­gings­fond­sen hebben nog steeds het zwaarste gewicht in de asset mix. Er zijn echter indi­caties dat de pop­u­lar­iteit ervan wat aan kracht inboet. Bin­nen de cat­e­gorie beleg­gings­fond­sen lijken aan­de­len­fond­sen en oblig­atie­fond­sen daar wat meer last van te hebben dan cat­e­gorieën fondsen. 

In maart / april 2006 reg­istr­eren we een opti­misme van record­hoogte onder par­ti­c­uliere beleg­gers. Niet eerder waren er zoveel beleg­gers opti­mistisch gestemd over het niveau van de AEX aan het einde van het jaar. En niet eerder waren er zo weinig pes­simis­ten. NB: dit opti­misme reg­istreer­den we ruim een maand voor­dat in mei 2006 de cor­rec­tie op de beurzen wereld­wi­jd plaatsvond. 

De groei van on line beleggen zet onver­min­derd voort. In voor­gaande jaren stim­uleerde dit ook het beleggen op buiten­landse beurzen. Dat is nu niet meer het geval, want onveran­derd 14% is recht­streeks op buiten­landse beurzen actief. Wellicht dat de voor­spoedi­ge ontwik­kel­ing van de koersen in Ams­ter­dam het min­der aantrekke­lijk heeft gemaakt om (ook) over de grens te gaan kijken. 

BRON: Mill­ward Brown

Artikel zie deze link


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.