...

Greenspan schopt keet

22 maart 2007, 07:30 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Met pen­sioen of niet, Alan Greenspan kan het blijk­baar niet lat­en om zichzelf in het spot­light te zetten. Waarschi­jn­lijk vin­dt hij dat leuk en boven­di­en bren­gen zijn speech­es een aardi­ge cent op. Opvol­ger Bernanke kan er niet alti­jd mee lachen en Wall Street even­min.

Greenspan schopt keet


Na meer dan 18 jaar aan het roer te hebben ges­taan van de Fed­er­al Reserve gaat de 81-jarige Alan Greenspan nog niet in zijn schom­mel­stoel zit­ten staren naar de voor­bij dri­jvende wolken, denk dat maar niet. Hij werkt o.m. aan een boek dat moet ver­schi­j­nen in sep­tem­ber van dit jaar met als titel Age of Tur­bu­lence’. Verder treedt hij op als sprek­er voor privé groepen. Deze speech­es bren­gen hem geen windeieren op, want voor min­der dan 150.000 dol­lar kri­jg je Greenspan niet voor de micro. Zijn toe­ho­orders behoren tot de haute finance’ en deze groep van beleg­gers kun­nen pot­tenkijk­ers mis­sen en daar­voor hebben ze heel wat dol­lars over. En reporters moeten buiten bli­jven en er wor­den geen opnames gemaakt van het­geen Greenspan ten gehore brengt. 

Maar het is van­wege Greenspans toe­ho­orders naïef te geloven, dat al wat gezegd is bin­nen­skamers bli­jft. Een bewi­js daar­van is geleverd op 27 feb­ru­ari ll., toen de DJIA-index een opd­of­fer van 416 pun­ten moest incasseren nadat Greenspan een recessie van de VS-economie voor eind 2007 had voor­speld. Een beet­je ver­won­derd over wat hij teweeg had gebracht, nuanceerde Greenspan zijn woor­den enkele dagen lat­er door te stellen, dat de recessie wel mogelijk was, maar weinig waarschi­jn­lijk. Onder druk van de media stond Greenspan enkele inter­views toe, waar­bij hij de waarschi­jn­lijkheid voor een recessie schat­te op 33%. 

En zo gaat dat maar verder, tot wan­hoop van Greenspans opvol­ger Ben Bernanke die 
Sinds 1 feb­ru­ari 2006 de lei­d­ing heeft van de Amerikaanse cen­trale bank. Bernanke heeft zijn han­den meer dan vol met het afhouden van een cri­sis in de won­ing­sec­tor, met het uit­stip­pe­len van een ade­quaat rente­beleid, het in toom houden van de inflatie, het gezond mak­en van de han­dels­bal­ans en meer van dat fraais. Anders dan Greenspan is Bernanke eerder geïn­ter­esseerd in harde economis­che cijfers dan in de mark­tpsy­cholo­gie. Greenspan was (is?) een Pop­pen­spel­er, de medes­tichter van het Plunge Pro­tec­tion Team (PPT), dat zijn kracht put uit het inspe­len op de psy­chol­o­gis­che fac­toren. Wat de rol is van Bernanke in PPT is tot op heden niet bek­end. Dat zal blijken als de VS in een recessie terechtkomen…
Het is wel merk­waardig, dat Greenspan gedurende zijn hele ambt­ster­mi­jn een weliswaar voorzichtige opti­mist was, een meester in het uiten van omflo­er­ste uit­sprak­en en in het ontwijken van directe antwo­or­den op directe vra­gen. Opeens doet hij zich voor als dé pes­simist die een harde land­ing van de VS-economie voor­spelt, na een crash van de won­ing­markt. Zou het kun­nen zijn, dat Greenspan gewoon­weg de bühne mist? Als dit zo is, dan duurt het o.i. niet meer lang of hij ver­li­est zijn geloofwaardigheid. Het­geen dan vol­gt, is de crash van Greenspan en dat wensen we deze merk­waardi­ge figu­ur niet toe. 

In alle geval kijken we al uit naar zijn boek. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

21 maart 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.