![](/images/legacy-images/images/070320-jvb-+-bernanke+green.gif)
Greenspan schopt keet
Na meer dan 18 jaar aan het roer te hebben gestaan van de Federal Reserve gaat de 81-jarige Alan Greenspan nog niet in zijn schommelstoel zitten staren naar de voorbij drijvende wolken, denk dat maar niet. Hij werkt o.m. aan een boek dat moet verschijnen in september van dit jaar met als titel ‘Age of Turbulence’. Verder treedt hij op als spreker voor privé groepen. Deze speeches brengen hem geen windeieren op, want voor minder dan 150.000 dollar krijg je Greenspan niet voor de micro. Zijn toehoorders behoren tot de ‘haute finance’ en deze groep van beleggers kunnen pottenkijkers missen en daarvoor hebben ze heel wat dollars over. En reporters moeten buiten blijven en er worden geen opnames gemaakt van hetgeen Greenspan ten gehore brengt.
Maar het is vanwege Greenspans toehoorders naïef te geloven, dat al wat gezegd is binnenskamers blijft. Een bewijs daarvan is geleverd op 27 februari ll., toen de DJIA-index een opdoffer van 416 punten moest incasseren nadat Greenspan een recessie van de VS-economie voor eind 2007 had voorspeld. Een beetje verwonderd over wat hij teweeg had gebracht, nuanceerde Greenspan zijn woorden enkele dagen later door te stellen, dat de recessie wel mogelijk was, maar weinig waarschijnlijk. Onder druk van de media stond Greenspan enkele interviews toe, waarbij hij de waarschijnlijkheid voor een recessie schatte op 33%.
En zo gaat dat maar verder, tot wanhoop van Greenspans opvolger Ben Bernanke die
Sinds 1 februari 2006 de leiding heeft van de Amerikaanse centrale bank. Bernanke heeft zijn handen meer dan vol met het afhouden van een crisis in de woningsector, met het uitstippelen van een adequaat rentebeleid, het in toom houden van de inflatie, het gezond maken van de handelsbalans en meer van dat fraais. Anders dan Greenspan is Bernanke eerder geïnteresseerd in harde economische cijfers dan in de marktpsychologie. Greenspan was (is?) een Poppenspeler, de medestichter van het Plunge Protection Team (PPT), dat zijn kracht put uit het inspelen op de psychologische factoren. Wat de rol is van Bernanke in PPT is tot op heden niet bekend. Dat zal blijken als de VS in een recessie terechtkomen…
Het is wel merkwaardig, dat Greenspan gedurende zijn hele ambtstermijn een weliswaar voorzichtige optimist was, een meester in het uiten van omfloerste uitspraken en in het ontwijken van directe antwoorden op directe vragen. Opeens doet hij zich voor als dé pessimist die een harde landing van de VS-economie voorspelt, na een crash van de woningmarkt. Zou het kunnen zijn, dat Greenspan gewoonweg de bühne mist? Als dit zo is, dan duurt het o.i. niet meer lang of hij verliest zijn geloofwaardigheid. Hetgeen dan volgt, is de crash van Greenspan en dat wensen we deze merkwaardige figuur niet toe.
In alle geval kijken we al uit naar zijn boek.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
21 maart 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.