...

Gewijzigde energietarieven

18 maart 2019, 22:56 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Gewi­jzigde energi­etarieven: voor con­sument en beleg­ger van wezen­lijk belang

Een van de belan­grijk­ste voorne­mens die mensen voor een nieuw jaar mak­en, is het beter omgaan met geld. Een kri­tis­che blik op de rekenin­gen, kan vooral op jaar­ba­sis han­den­vol geld sche­len. Er is een grote kans dat jouw energielever­anci­er je een bericht ges­tu­urd heeft, dat je dit jaar fors meer gaat betal­en voor je energiereken­ing. Miss­chien is je ter­mi­jnbedrag automa­tisch naar boven bijgesteld of is je gead­viseerd om dit te doen. In het kad­er van het goede voorne­men om beter om te gaan met geld, mag een kri­tis­che analyse van wat jouw energielever­anci­er bij jou in reken­ing brengt niet ontbreken.


Ook met betrekking tot zake­lijke beslissin­gen, bijvoor­beeld bij beleg­gin­gen in energie, is deze infor­matie de komende tijd onont­beer­lijk. Con­sumentenge­drag en de invloed die dit heeft op de geves­tigde energielever­anciers, zou de komende peri­ode flink kun­nen wijzi­gen. Hoe deze wijzig­ing zich pre­cies voltrekt en wan­neer, is meer koffiedik kijken’ zoals dat door­gaans geldt voor belan­grijke ver­schuivin­gen die zich in de markt voordoen. 


Vaste en vari­abele con­tracten. Hoe zit het? 

Sinds de lib­er­alis­er­ing van de energiemarkt in 2004 mogen energielever­anciers met elka­ar con­cur­reren. Er gelden sinds­di­en ver­schil­lende energiepri­jzen bij ver­schil­lende lever­anciers. Meestal wordt jou een peri­ode aange­bo­den, waarin je een vaste energiepri­js kri­jgt aange­bo­den. Dit biedt zek­er­heid op een vaak lagere pri­js. Na afloop van deze con­tract­pe­ri­ode, loopt jouw abon­nement echter stilzwi­j­gend door en betaal je een vari­abel tarief, dat mogelijk veel duur­der is. En jij hebt eigen­lijk niet echt iets in de gaten. 

Het is trouwens niet zo vreemd dat de meeste mensen in de afgelopen jaren niet heel kri­tisch naar de acties van hun energielever­anci­er hebben gekeken. Tussen 2014 en 2017 was er namelijk steeds sprake van een dal­ing van de energi­etarieven, waar­door er veel min­der bezuinig­ingsvo­ordeel te behalen viel. Vooral de tarieven van de lev­er­ing van stroom en gas zijn in de afgelopen jaren echter (sinds 2016) fors toegenomen. Het is de prog­nose dat ook de belastin­gen steeds verder wor­den opge­hoogd, omdat de Ned­er­landse regering zich wil houden aan het kli­maatakko­ord van Par­i­js.

Hoe zit het met de groot­ste leveranciers? 

Ondanks dat de lever­anciers in aan­tal zijn toegenomen, nemen Essent, Nuon en Eneco de energie-abon­nementen van de meerder­heid van de mensen in Ned­er­land nog voor hun reken­ing. Naar verwacht­ing betaalt een meer­per­soon­shuishouden gemid­deld meer dan driehon­derd euro extra in 2019, dan in 2018; ongeveer 17% meer. Deze pri­jssti­jging wordt hoofdza­ke­lijk veroorza­akt door­dat de lev­er­ingstarieven voor gas en stroom zijn toegenomen en op gas er meer belast­ing wordt geheven. 

Wat zeggen de berekenin­gen nu? 

Vol­gens de berekenin­gen die nu wor­den gemaakt, kan het per energielever­anci­er flink ver­schillen hoeveel de energiekosten in totaal zullen sti­j­gen. Bij Nuon wordt een gemid­delde toe­name verwacht van ongeveer hon­derd euro (een­per­soon­shuishouden) tot 175 euro (drieper­soon­shuishouden). Bij Eneco varieert dit van 115 euro tot 200 euro en bij Essent van 100 euro tot 150 euro. Dit zijn grove berekenin­gen, die geen reken­ing houden met indi­vidu­ele ver­schillen. Vergelijken we de jaarafrekenin­gen van de afgelopen jaren, dan zien we een forse sti­jging van cir­ca 1900 euro in 2014, tot 2250 euro in 2019.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.