Gewijzigde energietarieven: voor consument en belegger van wezenlijk belang
Een van de belangrijkste voornemens die mensen voor een nieuw jaar maken, is het beter omgaan met geld. Een kritische blik op de rekeningen, kan vooral op jaarbasis handenvol geld schelen. Er is een grote kans dat jouw energieleverancier je een bericht gestuurd heeft, dat je dit jaar fors meer gaat betalen voor je energierekening. Misschien is je termijnbedrag automatisch naar boven bijgesteld of is je geadviseerd om dit te doen. In het kader van het goede voornemen om beter om te gaan met geld, mag een kritische analyse van wat jouw energieleverancier bij jou in rekening brengt niet ontbreken.
Ook met betrekking tot zakelijke beslissingen, bijvoorbeeld bij beleggingen in energie, is deze informatie de komende tijd onontbeerlijk. Consumentengedrag en de invloed die dit heeft op de gevestigde energieleveranciers, zou de komende periode flink kunnen wijzigen. Hoe deze wijziging zich precies voltrekt en wanneer, is meer ‘koffiedik kijken’ zoals dat doorgaans geldt voor belangrijke verschuivingen die zich in de markt voordoen.
Vaste en variabele contracten. Hoe zit het?
Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mogen energieleveranciers met elkaar concurreren. Er gelden sindsdien verschillende energieprijzen bij verschillende leveranciers. Meestal wordt jou een periode aangeboden, waarin je een vaste energieprijs krijgt aangeboden. Dit biedt zekerheid op een vaak lagere prijs. Na afloop van deze contractperiode, loopt jouw abonnement echter stilzwijgend door en betaal je een variabel tarief, dat mogelijk veel duurder is. En jij hebt eigenlijk niet echt iets in de gaten.
Het is trouwens niet zo vreemd dat de meeste mensen in de afgelopen jaren niet heel kritisch naar de acties van hun energieleverancier hebben gekeken. Tussen 2014 en 2017 was er namelijk steeds sprake van een daling van de energietarieven, waardoor er veel minder bezuinigingsvoordeel te behalen viel. Vooral de tarieven van de levering van stroom en gas zijn in de afgelopen jaren echter (sinds 2016) fors toegenomen. Het is de prognose dat ook de belastingen steeds verder worden opgehoogd, omdat de Nederlandse regering zich wil houden aan het klimaatakkoord van Parijs.
Hoe zit het met de grootste leveranciers?
Ondanks dat de leveranciers in aantal zijn toegenomen, nemen Essent, Nuon en Eneco de energie-abonnementen van de meerderheid van de mensen in Nederland nog voor hun rekening. Naar verwachting betaalt een meerpersoonshuishouden gemiddeld meer dan driehonderd euro extra in 2019, dan in 2018; ongeveer 17% meer. Deze prijsstijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat de leveringstarieven voor gas en stroom zijn toegenomen en op gas er meer belasting wordt geheven.
Wat zeggen de berekeningen nu?
Volgens de berekeningen die nu worden gemaakt, kan het per energieleverancier flink verschillen hoeveel de energiekosten in totaal zullen stijgen. Bij Nuon wordt een gemiddelde toename verwacht van ongeveer honderd euro (eenpersoonshuishouden) tot 175 euro (driepersoonshuishouden). Bij Eneco varieert dit van 115 euro tot 200 euro en bij Essent van 100 euro tot 150 euro. Dit zijn grove berekeningen, die geen rekening houden met individuele verschillen. Vergelijken we de jaarafrekeningen van de afgelopen jaren, dan zien we een forse stijging van circa 1900 euro in 2014, tot 2250 euro in 2019.