...

Gelukkig 4704!

26 februari 2007, 14:02 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Zondag 18 feb­ru­ari ll. werd in Chi­na en in alle Chi­nese gemeen­schap­pen over gans de wereld uit­bundig het Jaar van het Varken gevierd. Met dansende drak­en, knal­lend vuur­w­erk en heel veel rode kleuren. Van het jaar 4704 wordt veel goeds, vooral geld verwacht. Een toelicht­ing.

Gelukkig 4704!


Wannneer in onze con­treien de laat­ste resten van al dan niet ille­gale vuurpi­jlen en voet­zoek­ers goed en wel zijn opgeruimd, neemt het Chi­nese kalen­der­jaar zijn start. Het spe­ciale van deze manier van tij­dreken­ing is, dat Chi­nees Nieuw­jaar elk jaar valt op een andere datum van onze kalen­der. De manier van bereke­nen doet denken aan het West­erse sys­teem van bepalen van Pasen. Het Chi­nese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de win­ter­zon­newende (21 decem­ber). Dit jaar was dit het geval op 18 feb­ru­ari, de eerste dag ven het Chi­nese jaar 4704. Vol­gend jaar zal is 7 feb­ru­ari de start van een nieuw Chi­nees jaar. Om het nog wat ingewikkelder te mak­en, valt Chi­nees Nieuw­jaar soms op de derde nieuwe maan na win­ter­zon­newende. Maar dat zal maar gebeuren in 2033 (4730 in Chi­na) en we zullen er tegen die tijd wel op terugkomen.

Anders dan bij ons kri­jgt elk Chi­nees jaar de naam van een dier. Zo is op 18 feb­ru­ari ll. (onze kalen­der) het Jaar van het Varken begonnen. Vol­gend jaar wordt het Jaar van de Rat. Wat er van rat­ten wordt verwacht, lat­en we momenteel in het mid­den. Het Varken zou in alle geval veel geluk in de liefde en een volle porte­mon­nee moeten brengen. 

De invloed van Chi­na op zijn buren doet zich ook gelden op het gebied van de kalen­der, want lan­den zoals Korea, Mon­golië, Tai­wan en Viët­nam lev­en nu ook sinds een week in het Jaar van het Varken. Andere lan­den zoals Thai­land doen niet mee, maar hebben hun eigen kalen­der waar­bij Nieuw­jaar alti­jd op 13 april valt en waar men nu in het jaar 2549 leeft. 

Waar wij ons tevre­den stellen met een maalti­jd annex feest op Oude­jaarsavond, gevol­gd door het weg­drin­gen van een kater gedurende een bijeenkomst met fam­i­lie en/​of vrien­den op 1 jan­u­ari, neemt Chi­nees Nieuw­jaar een twee­t­al weken in beslag. Als dit artikel ver­schi­jnt, zijn de fes­tiviteit­en (toch al wat in afgezwak­te vorm) nog alti­jd aan de gang in Chi­na en in de Chinatowns. 

Waarom nu al dat rood en dat uit­bundi­ge vuur­w­erk? Wel, een Chi­nese leg­ende ver­haalt, dat vroeger een mensen­tend mon­ster, genaamd Nian, vooral Nieuw­jaar uitkoos om op rooftocht te gaan en zo eens uit­ge­breid kon bunkeren. Maar al heel vlug had­den de mensen door, dat Nian gevoelig was voor lawaai en de kleur rood niet kon ver­dra­gen. Dus gaat nu nog alle­man de straat op met rode kleren en vlaggen en knalt en fluit het sist het vuur­w­erk alsof het een lieve lust is. Daar­bij hebben de mensen nog hulp, want door de strat­en kro­nke­len papieren drak­en of leeuwen, geanimeerd door tien­tallen dansers. Een bont spek­takel, zeg dat wel.

Nu zijn er in Chi­na mensen die al het hoer­a­groep en de ver­wi­jzin­gen naar het Gouden Varken scep­tisch onthalen. Deze crit­i­ci zeggen dat er ooit een einde moet komen aan de spec­tac­u­laire groei van de afgelopen vier jaar, waar­bij de aan­de­len­markt ver­dubbeld is in waarde. Ze ver­wi­jzen naar de energiebe­hoeften, waaraan blijk­baar niet echt voldaan kan worden. 

Ook Chi­nese astrolo­gen voe­gen zich bij het kamp van de scep­ti­ci. Zij bew­eren, dat een Varken­s­jaar gedom­i­neerd wordt door vuur en water, ele­menten die elka­ar bekam­p­en en dat kan lei­den tot con­flicten, zelfs oor­log. Nu, een ster­ren­wichelaar hoef je o.i. niet te zijn om zulke voor­spelling te mak­en. Waar onvervulde energiebe­hoeften zijn, ontstaat druk om te verov­eren wat kan veroverd wor­den en je hebt de pop­pen aan het dansen. Want wie bovenop een pak energie zit, laat zich niet zon­der slag of stoot van zijn stoelt­je verdringen. 

Zon­der dat wij een kristallen bol hebben, noch tarotkaarten, noch een magis­che pen­del, dur­ven we te voor­spellen dat het Jaar van het Varken zal ver­lopen zon­der veel goud en glit­ter, noch in Chi­na, noch erbuiten. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
27 feb­ru­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.