![](/images/legacy-images/images/070226-jvb-+-draak.gif)
Gelukkig 4704!
Wannneer in onze contreien de laatste resten van al dan niet illegale vuurpijlen en voetzoekers goed en wel zijn opgeruimd, neemt het Chinese kalenderjaar zijn start. Het speciale van deze manier van tijdrekening is, dat Chinees Nieuwjaar elk jaar valt op een andere datum van onze kalender. De manier van berekenen doet denken aan het Westerse systeem van bepalen van Pasen. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de winterzonnewende (21 december). Dit jaar was dit het geval op 18 februari, de eerste dag ven het Chinese jaar 4704. Volgend jaar zal is 7 februari de start van een nieuw Chinees jaar. Om het nog wat ingewikkelder te maken, valt Chinees Nieuwjaar soms op de derde nieuwe maan na winterzonnewende. Maar dat zal maar gebeuren in 2033 (4730 in China) en we zullen er tegen die tijd wel op terugkomen.
Anders dan bij ons krijgt elk Chinees jaar de naam van een dier. Zo is op 18 februari ll. (onze kalender) het Jaar van het Varken begonnen. Volgend jaar wordt het Jaar van de Rat. Wat er van ratten wordt verwacht, laten we momenteel in het midden. Het Varken zou in alle geval veel geluk in de liefde en een volle portemonnee moeten brengen.
De invloed van China op zijn buren doet zich ook gelden op het gebied van de kalender, want landen zoals Korea, Mongolië, Taiwan en Viëtnam leven nu ook sinds een week in het Jaar van het Varken. Andere landen zoals Thailand doen niet mee, maar hebben hun eigen kalender waarbij Nieuwjaar altijd op 13 april valt en waar men nu in het jaar 2549 leeft.
Waar wij ons tevreden stellen met een maaltijd annex feest op Oudejaarsavond, gevolgd door het wegdringen van een kater gedurende een bijeenkomst met familie en/of vrienden op 1 januari, neemt Chinees Nieuwjaar een tweetal weken in beslag. Als dit artikel verschijnt, zijn de festiviteiten (toch al wat in afgezwakte vorm) nog altijd aan de gang in China en in de Chinatowns.
Waarom nu al dat rood en dat uitbundige vuurwerk? Wel, een Chinese legende verhaalt, dat vroeger een mensentend monster, genaamd Nian, vooral Nieuwjaar uitkoos om op rooftocht te gaan en zo eens uitgebreid kon bunkeren. Maar al heel vlug hadden de mensen door, dat Nian gevoelig was voor lawaai en de kleur rood niet kon verdragen. Dus gaat nu nog alleman de straat op met rode kleren en vlaggen en knalt en fluit het sist het vuurwerk alsof het een lieve lust is. Daarbij hebben de mensen nog hulp, want door de straten kronkelen papieren draken of leeuwen, geanimeerd door tientallen dansers. Een bont spektakel, zeg dat wel.
Nu zijn er in China mensen die al het hoeragroep en de verwijzingen naar het Gouden Varken sceptisch onthalen. Deze critici zeggen dat er ooit een einde moet komen aan de spectaculaire groei van de afgelopen vier jaar, waarbij de aandelenmarkt verdubbeld is in waarde. Ze verwijzen naar de energiebehoeften, waaraan blijkbaar niet echt voldaan kan worden.
Ook Chinese astrologen voegen zich bij het kamp van de sceptici. Zij beweren, dat een Varkensjaar gedomineerd wordt door vuur en water, elementen die elkaar bekampen en dat kan leiden tot conflicten, zelfs oorlog. Nu, een sterrenwichelaar hoef je o.i. niet te zijn om zulke voorspelling te maken. Waar onvervulde energiebehoeften zijn, ontstaat druk om te veroveren wat kan veroverd worden en je hebt de poppen aan het dansen. Want wie bovenop een pak energie zit, laat zich niet zonder slag of stoot van zijn stoeltje verdringen.
Zonder dat wij een kristallen bol hebben, noch tarotkaarten, noch een magische pendel, durven we te voorspellen dat het Jaar van het Varken zal verlopen zonder veel goud en glitter, noch in China, noch erbuiten.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
27 februari 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl