In een zestal maanden tijd op je investering 525% winst maken en zo 459 miljoen euro verdienen, dat zullen er niet zo heel veel nadoen. Dat is nochtans hetgeen popzanger Bono via zijn investeringsmaatschappij heeft waargemaakt. Zal hij aan zijn weergaloos succes op de bühne vergelijkbaar succes op de beurs blijven koppelen?
Hij is op 10 mei 1960 (exact 20 jaar na de nazi-Duitse inval in wat later de Benelux zou worden) geboren in het Ierse Dublin als Paul David Hewson, maar voor iedereen, behalve voor officiële instanties, heet hij Bono.
Paul Hewson groeide op in een door godsdienstige spanningen getekend Ierland. Dit klimaat leerde hem relativeren en legde de basis voor zijn sociaal engagement.
Muziek was zijn passie en op 16-jarige leeftijd richtte hij samen met medestudenten een rockgroep op. Er kwamen optredens en successen. De naam van de band veranderde verschillende keren om uiteindelijk vast komen te liggen als ‘U2’.
Waarom U2? Wel, op 1 mei van hetzelfde jaar 1960, 10 dagen voordat Paul voor het eerst zijn stem (toen nog a capella) liet horen, werd een Amerikaans U‑2-spionagevliegtuig neergehaald boven de Sovjet-Unie. Misschien kende Paul het levensverhaal van Gary Powers, de onfortuinlijke piloot van vermeld spionagevliegtuig, die 21 maanden verbleef in een sovjetstrafkamp, daar werd gehersenspoeld, na zijn terugkeer in de USA met de rug werd bekeken, zijn huwelijk op de klippen zag lopen en verongelukte in 1977 in een helikoptercrash. Het is goed mogelijk, dat de geheimzinnige sfeer rond het U2-incident op de toen 17-jarige Paul indruk heeft gemaakt.
Ligt dit feit aan de naam die Paul aan zijn band gaf? Hij kon ook iets anders hebben bedoeld, U2 spreek je immers uit als ‘you too’.
Ondertussen noemden Pauls vrienden-bandleden hem ‘Bono’, naar een winkel voor hoorapparaten met op de voorgevel ‘Bonavox’, ‘goede stem’ in het Latijn. Aanvankelijk vond Paul ‘Bono’ toch maar niks, tot iemand hem het verband met ‘goede stem’ duidelijk maakte. Als lead zanger leek die bijnaam hem wel wat en sindsdien heet hij voor de hele wereld (behalve voor officiële instanties, bij paspoortcontroles en dergelijke) Bono.
Intussen is U2 uitgegroeid tot een wereldvermaarde rockgroep. Hun optredens zijn spectaculair, ze beschikken over een staf medewerkers die keer op keer met tientallen tonnen materiaal overweldigende decors opbouwen. U2 verkocht wereldwijd al meer dan 150 miljoen platen en sleepte 22 Grammy Awards in de wacht.
Zulk een succes brengt natuurlijk geen windeieren op. Bono’s persoonlijk fortuin wordt geraamd op 200 à 400 miljoen euro. Zelfs als we uitgaan van die 200 miljoen dan betekent dit een behoorlijk spaarpotje. Hij moet dus op geen euro, of zijn geval Brits pond, zien. Zo kocht hij enkele jaren gelden een jacht van 22 miljoen euro en daarmee haalde hij heel wat kritiek op de hals.
Nochtans is Bono sociaal geëngageerd en gaat door voor een antiglobalist en iemand die zijn invloed gebruikt om de geïndustrialiseerde landen ervan te overtuigen hun financiële druk op arme landen te verlichten en integendeel de financiële steun te verhogen. Voor zijn activisme ontving Bono al verschillende hoge onderscheidingen, zoals het Franse Légion d’Honneur, het Britse Honorary Knighthood evenals verschillende eredoctoraten en werd hij herhaalde malen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 was hij bij Time Magazine ‘person of the year’, samen met Bill en Melinda Gates.
Hierboven zien we Bono in een heel andere context, nl. als bestuurslid van het in de USA gevestigde investeringsbedrijf Elevation Partners, opgericht in 2004. Begin 2011, nog geen 8 jaar later, beschikt het bedrijf over 1,9 miljard USD (1,425 miljard EUR) aan activa. Dit succes is te danken aan een strategie van weloverwogen acquisities in de sector van media, spelcomputers en video games.
In 2010 verwierf Elevation Partners 1,5% van de aandelen van Facebook voor een totaal van 120 miljoen USD (87,48 miljoen EUR). Heden (eind januari 2011) wordt de marktwaarde van Facebook geschat op 50 miljard USD (36,45 miljard EUR), zodat 1,5% hiervan neerkomt op 750 miljoen USD (546,75 miljoen EUR).
Op deze wijze is de waarde van de investering aangegroeid met 630 miljoen USD (459,3 miljoen EUR) ofwel +525%, een prestatie die Warren Buffett jaloers zou kunnen maken.
Het ziet ernaar uit, dat Bono drie persoonlijkheden in zich verenigt: als popzanger een wereldster, een filantroop met politieke aspiraties én een gewiekste zakenman.
Zal deze laatste het halen, met andere woorden gaat Bono Buffett achterna, is nog niet uitgemaakt. Hij heeft er nog wat tijd voor, hij is immers nog maar 50 jaar.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.