’t Is nog altijd zomer en dan wil een koel biertje er altijd in. Maar als de kelner je zijn rekening presenteert en je moet 270 euro betalen voor een weliswaar stevig glas bier, dan is het wel even slikken, denken we.
Fris pintje van 270 euro
Records zijn er om gebroken te worden, maar of het record van het duurste bier ter wereld vlug zal sneuvelen, daaraan durven we twijfelen.
De Deense brouwerijgroep Carlsberg, meer dan 160 jaar oude en met vestigingen in een 50-tal landen, voert in haar assortiment meer dan 20 merken met als bekendste Carlsberg zelf, Kronenbourg en Tuborg.
Het is Carlsberg die momenteel met het allerduurste bier op de markt komt. Nou ja, markt is veel gezegd, zoals u zult merken.
Het flesje met een inhoud van iets minder dan een halve liter dat u op de foto hierboven ziet, kost 2009 Deense kronen ofwel 270 euro. Die prijs van 2009 DKK is een lucratief handigheidje, want hij verwijst naar het jaar wanneer het te koop is aangeboden. Zo was er vorig jaar voor het eerst zulk een superdeluxe biertje, Vintage N° 1 en dat kostte slechts 2008 DKK. Zo kennen we meteen de prijs van Vintage N° 3.
Het woord ‘Jacobsen’ verwijst naar de stichter van de brouwerij, Jacob Christian Jacobsen (1811−1887) die zijn bedrijf noemde naar zijn zoon Carl. Het Vintagebier ondergaat trouwens een rijpingsproces van 100 dagen in nieuwe eiken vaten in de crypte-achtige kelders waar Jacobsen in 1847 zijn eerste bier brouwde.
Volgens info van de brouwerij zelf heeft het bier een diepzwarte kleur en lijkt het schuim op expresso. De geur verwijst naar vanille, cacao en mokka. Dus die expressokleur heeft het van geen vreemden. Het aroma doet wat aan whisky denken, omdat er Schotse, met turf gerookte mout aan te pas is gekomen. Het bier is ideaal bij oesters, schelpdieren, parmaham en kaas maar gaat ook bij chocolade of crème brûlée.
Net zoals bij sommige dure wijnen wordt het etiket ontworpen door een kunstenaar. Voor de Vintage N0 2 kwam die eer toe aan de Italiaan Marco Evaristti die 4 etiketten ontwierp en in beperkte oplage lithogafieerde.
Een beperkt oplage, zeker, want van de Vintage N° 2 bestaan er slechts 600 flessen, dus nog geen 300 liter. Haast u evenwel niet naar de bierhandel of de supermarkt om de hoek voor jouw kratje Vintage, want enkel een vijftal Kopenhaagse restaurants kan het op hun kaart zetten.
Moest je toch een flesje kunnen bemachtigen, dan heb je alle tijd om het (zorgzaam) uit te drinken, want volgens Carlsberg bewaart het zeker 50 jaar.
Niet het duurste, wel het sterkste bier ter wereld komt van de Amerikaanse brouwerij Samuel Adams. Een flesje Utopias heb je al voor 100 USD ofwel ca 71 euro. Maar het alcoholgehalte van 27% en het feit dat het geen koolzuur bevat en dus ook niet schuimt, maakt het naar onze mening niet tot een echt bier maar eerder familie van portwijn of sherry. Afijn, als we de brouwer aan het woord laten, dan hebben we te maken met een drank die een warme, zoete smaak biedt, gekoppeld aan toetsen van vanille (zoals de Vintage van Carlsberg), eik (van de vaten?) en karamel (kan eraan toegevoegd zijn zoals aan sommige whisky’s). De brouwer beveelt zijn Utopias aan om te drinken als digestief en liefst op kamertemperatuur, wat ons standpunt dat het geen echt bier is ondersteunt. Hoe lang het goed blijft weten we niet maar het flesje lijkt ons in alle geval een collector’s item.
Een collector’s item is zeker het flesje en vooral dan de verpakking van Tutankhamun Ale, naar de farao met de beroemdste sarcofaag ooit. Het werd in een kleine hoeveelheid gebrouwen in een laboratorium van de universiteit van Cambridge, vandaar dat ‘ale’ in de naam natuurlijk. Het recept voor dit bier werd afgeleid uit vondsten in de zonnetempel, niet die van Kuifje in Peru maar die van de Egyptische koningin Nefertiti, stiefmoeder van Toetanchamon (1341−1323 vC).
Het alleroudste recept van bier is dit wellicht niet, want archeologen hebben aangetoond, dat in het China van 7.000 vC, dus negenduizend jaar geleden, al een soort bier gebrouwen werd. Het recept hiervan is nog niet gevonden, maar dat van Nefertiti dus wel en als je er vlug bij bent of was kan je Tutankhamun Ale kopen aan de prijs van ca 50 euro per flesje. Maar zoals we al zegden, veel is er nooit van gemaakt en daarom bieden liefhebbers tijdens openbare verkopen tot het tiendubbele voor zo’n flesje antiek Egyptisch gerstenat.
Hoe kan je nu zo’n oeroud recept te pakken krijgen? De archeologen vonden in de keukens van Nefertiti achtergelaten granen en zaden en konden de resten van kruiken analyseren. Verder waren er hiëroglyfen die het ook hadden over bier en de bereiding ervan. Een studiegroep boog zich over het probleem en konden een 1000-tal flesjes produceren.
Naar wij konden vernemen heeft het bier een goudachtige kleur en een aroma en een smaak die doen denken aan toffees en fruit.
Stella Artois Nobilis
Bron: luxist.com
Over bier praten zonder het bierland bij uitstek te vermelden is eigenlijk niet mogelijk en dat blijkt ook uit dit overzichtje. De Belgische brouwerij Artois, lid van de Inbevgroep, brengt al enkele jaren een bier in champagneachtige flessen. Het heeft een alcoholgehalte van 7,2% en het kost ca 7 euro voor een fles van ¾ liter. Tot daar niets speciaals. Maar vorig jaar werd een speciale editie ervan geproduceerd. U ziet ze op bovenstaande foto: 6 magnums, elk voorzien van de originele handtekening van een filmster. In het kader van een ondersteuningsproject voor Wildaid kocht AOL Canada zulke reeks van 6 (glazen hopelijk inbegrepen) voor de zachte prijs van 15.000 CAD, ofwel bijna 9.700 EUR. A rato van 1615 euro per fles of 2.155 euro per liter kan dat tellen.
Proost!
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.