...

Frans-Nederlandse sjalottenrel

8 januari 2007, 13:47 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Zeg nooit ui tegen een sjalot en dat hebben zek­er de Bre­toense kwek­ers van deze sub­tiel smak­ende knol­let­jes geweten. Ze zijn in hun wiek geschoten omdat er (vooral Ned­er­landse) bedri­jven zijn die op grootschalige wijze var­iëteit­en op de Franse markt gaan bren­gen, die vol­gens hen geen echte sjalot­ten zouden zijn. 


Frans-Ned­er­landse sjalottenrel


Alli­um oschaninii is de soort­naam van de sjalot, door velen aanzien als een vere­delde ui, hoewel dat absolu­ut niet het geval is. Iedereen die geregeld of nu en dan een kook­boek openslaat, zal merken dat vele recepten expli­ci­et het gebruik van sjalot­ten ver­melden. Dit is niet zomaar, maar omdat sjalot­ten een fijnere smaak hebben dan uien en boven­di­en vlot­ter vert­eren. Zeg dus nooit ui tegen sjalot…


Er zijn veel soorten sjalot­ten, van heel klein tot bij­na het for­maat van een niet al te grote ui. Hun kleur kan var­iëren van goud­bru­in naar gri­js. Het ver­schil tussen sjalot en ui zit hem niet alleen in de smaak, maar ook in de groei­wi­jze: in trossen van knol­let­jes zoals look. Boven­di­en kan de sjalot zich via onder­grondse scheuten voort­planten, iets wat de ui niet lukt.

Nu is er een rel op komst tussen sjalot­tenkwek­end Frankrijk en Ned­er­land. In Frankrijk pro­duc­eren 1.200 bedri­jf­jes jaar­lijks ongeveer 45.000 ton sjalot­ten, waar­van de meeste (35.000 ton ofwel 78%) afkom­stig zijn uit Bre­tagne. Het gaat over roze sjalot­ten die – en dit is de kern van het con­flict – ver­bouwd wor­den door bol­splits­ing en niet door zaaien.

Op 11 decem­ber jl. ver­scheen via het ANP een bericht onder de tri­om­fan­telijke titel De Franse markt gaat ein­delijk open voor de zaais­jalot­ten . Dit bericht ver­meldt, dat de Franse Raad van State (Con­seil d’E­tat) beslist heeft dat de Franse regel­gev­ing over de com­mer­cialis­er­ing van sjalot­ten ille­gaal is en en moet wor­den her­roepen. Hier­mee sloot het hoog­ste Franse rechtscol­lege zich aan bij een arrest van het Europese Hof van Justi­tie van 10 jan­u­ari 2006.

En daarmee ging de sjalot aan het rollen. Want de Ned­er­landse firma’s De Groot en Slot uit Heer­hugowaard en Bejo Zaden uit Warmer­huizen, die al een tijd gele­den de han­den in elka­ar sloe­gen, gaan van 18 jan­u­ari ek. op de Franse markt hun geza­aide sjalot­ten lanceren op de Franse markt.

De Bre­toense voorzit­ter van de sjalot­ten­fed­er­atie beschuldigt de Franse over­heid ervan, op 11 decem­ber ll. te hebben toegegeven aan de druk van de EU en zich onvol­doende te hebben ingezet voor het edele inheemse prod­uct ten voordele van het Ned­er­landse mas­s­aprod­uct, wat vol­gens hem eerder een ui is dan een sjalot.

Het laat­ste woord is nog niet gezegd in deze sjalot­ten­rel. We mogen niet ver­geten, dat 1.200 Franse tuin­bouw­ers zich bedreigd voe­len en hun arti­sanaal prod­uct met hand en tand zullen proberen te verdedigen. 
En tra­nen zullen er rollen, vraag dat maar aan iedereen die ooit een sjalot heeft fijngehakt. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
9 jan­u­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.