![](/images/legacy-userimages/userimages/070108---jvb-+-sjalotten.gif)
Frans-Nederlandse sjalottenrel
Allium oschaninii is de soortnaam van de sjalot, door velen aanzien als een veredelde ui, hoewel dat absoluut niet het geval is. Iedereen die geregeld of nu en dan een kookboek openslaat, zal merken dat vele recepten expliciet het gebruik van sjalotten vermelden. Dit is niet zomaar, maar omdat sjalotten een fijnere smaak hebben dan uien en bovendien vlotter verteren. Zeg dus nooit ui tegen sjalot…
Er zijn veel soorten sjalotten, van heel klein tot bijna het formaat van een niet al te grote ui. Hun kleur kan variëren van goudbruin naar grijs. Het verschil tussen sjalot en ui zit hem niet alleen in de smaak, maar ook in de groeiwijze: in trossen van knolletjes zoals look. Bovendien kan de sjalot zich via ondergrondse scheuten voortplanten, iets wat de ui niet lukt.
Nu is er een rel op komst tussen sjalottenkwekend Frankrijk en Nederland. In Frankrijk produceren 1.200 bedrijfjes jaarlijks ongeveer 45.000 ton sjalotten, waarvan de meeste (35.000 ton ofwel 78%) afkomstig zijn uit Bretagne. Het gaat over roze sjalotten die – en dit is de kern van het conflict – verbouwd worden door bolsplitsing en niet door zaaien.
Op 11 december jl. verscheen via het ANP een bericht onder de triomfantelijke titel De Franse markt gaat eindelijk open voor de zaaisjalotten . Dit bericht vermeldt, dat de Franse Raad van State (Conseil d’Etat) beslist heeft dat de Franse regelgeving over de commercialisering van sjalotten illegaal is en en moet worden herroepen. Hiermee sloot het hoogste Franse rechtscollege zich aan bij een arrest van het Europese Hof van Justitie van 10 januari 2006.
En daarmee ging de sjalot aan het rollen. Want de Nederlandse firma’s De Groot en Slot uit Heerhugowaard en Bejo Zaden uit Warmerhuizen, die al een tijd geleden de handen in elkaar sloegen, gaan van 18 januari ek. op de Franse markt hun gezaaide sjalotten lanceren op de Franse markt.
De Bretoense voorzitter van de sjalottenfederatie beschuldigt de Franse overheid ervan, op 11 december ll. te hebben toegegeven aan de druk van de EU en zich onvoldoende te hebben ingezet voor het edele inheemse product ten voordele van het Nederlandse massaproduct, wat volgens hem eerder een ui is dan een sjalot.
Het laatste woord is nog niet gezegd in deze sjalottenrel. We mogen niet vergeten, dat 1.200 Franse tuinbouwers zich bedreigd voelen en hun artisanaal product met hand en tand zullen proberen te verdedigen.
En tranen zullen er rollen, vraag dat maar aan iedereen die ooit een sjalot heeft fijngehakt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
9 januari 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl