...

FINANCIAL SURVIVAL

20 januari 2009, 15:14 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Gri­jpen we weer terug naar de OUDE DOOS? Een aan­tal finan­ciële over­lev­ing­stech­nieken van onze grootoud­ers die in deze omstandighe­den het over­we­gen waard zijn. Cees schri­jft hier een prachtige col­umn over.…

FINAN­CIAL SURVIVAL

U kent het vast wel. De uit­sprak­en Maar in de oor­log.….” en Vroeger.…” wor­den nog steeds te pas en te onpas gebruikt door (groot-)ouders om nog eens aan te geven dat het in de geschied­schri­jv­ing van Ned­er­land niet alti­jd rozengeur en maneschi­jn is geweest. Tot voor kort heb ik nooit veel aan­dacht besteed aan deze wijze lessen’, maar ik moet zeggen dat de woor­den van mijn grootoud­ers steeds vak­er door mijn hoofd spe­len. Zek­er nu de huidi­ge finan­ciële cri­sis, die als een ver-van-mijn-bed­show begon, steeds dichter­bij haar lelijke hoofd laat zien en in toen­e­mende mate vergeleken wordt met de Grote Depressie van de der­tiger jaren. 

Daarom een aan­tal finan­ciële over­lev­ing­stech­nieken uit groot­vader’s doos:

1. Geef min­der uit dan je verdient
Een voor de hand liggende regel, maar nog zelden toegepast. Over­he­den geven al decen­nia lang het ver­keerde voor­beeld en ook con­sumenten zijn steeds meer gewend ger­aakt aan het per­soon­lijke kredi­et­je om de aankoop niet tot mor­gen uit te stellen als deze van­daag nog gedaan kan wor­den. Loes­je zei het al eens tre­f­fend: Aan het einde van mijn salaris houd ik alti­jd nog een stuk­je maand over”. Dat is niet erg, tot­dat het salaris niet meer bin­nenkomt. Wees kri­tisch op de finan­ciën en bek­ijk of grote uit­gaven niet veel goed­kop­er kun­nen, wat door­gaans het geval is, al naar een paar keer googlen.

2. Zorg voor vol­doende cash geld
Het is best amu­sant om te zien hoe afhanke­lijk we gewor­den zijn van plas­tic. Het is niet uit­zon­der­lijk om iemand van­daag de dag met zijn pin­pas te zien betal­en voor een brood­je en een glas melk. Dat betekent dus dat menigeen nog geen vijf euro op zak heeft. Dat is niet erg zolang het pinap­pa­raat bli­jft werken. Het wordt echter desas­treus wan­neer er hon­der­den mensen voor je staan om hun geld uit de muur te kri­j­gen of wan­neer alle banken een paar dagen dicht­gaan. Denk aan North­ern Rock of de Bank Hol­i­day’ van 1933.

3. Heb een gezond wantrouwen tegen­over de overheid
Over­he­den hebben de macht om je bezit­tin­gen in beslag te nemen (herin­nert u zich het Tien­t­je van Lieft­inck nog?). Zorg er daarom voor dat je niet al je bezit­tin­gen in dezelfde juris­dic­tie hebt als waar je woont. In geen enkele serieuze wealth man­age­ment strate­gie mag asset pro­tec­tion” ont­breken. Denk aan lan­den als Zwit­ser­land bijvoor­beeld die sinds jaar en dag de rijken der aarde ook in dat opzicht assisteren.

4. Ham­ster
Een lege koel- of voor­raad­kast is iets wat ik bij mijn grootoud­ers zelden tegenkwam. Met sti­j­gende ver­baz­ing namen zij ken­nis van mijn just-in-time’ sys­teem van bood­schap­pen doen. Zorg toch dat je voor­raad hebt jon­gen! Want in de…” was een van de gevleugelde uit­sprak­en. Boven­di­en zijn din­gen in bulk goed­koop (zie 1). Niet meer van deze tijd heb ik alti­jd gedacht, tot­dat ik las dat het in okto­ber vorig jaar pre­cies twee dagen duurde voor­dat de schap­pen in IJs­land leeg waren. 

5. Een goede buur is beter dan een verre vriend
De keren dat ik met een van mijn buren een gesprek heb gevo­erd het afgelopen jaar dat intrin­siek verder ging dan Goede­mor­gen, Goe­de­navond” is op een hand te tellen. Dat kan een voordeel zijn van het ik-gerichte” lev­en in de grote stad, maar kan ook sterk tegen je werken wan­neer de omstandighe­den kri­tisch wor­den. Immers, waarom zou je iets delen met iemand die je in het verleden nog geen blik waardig gunde? Sterke sociale ver­ban­den, waarin iedereen elka­ar helpt, hebben de beste kans om (finan­ciële) prob­le­men snel te overwinnen.

6. Koop harde bezittingen
Geld is uitein­delijk weinig meer waard dan het papi­er waarop het is gedrukt. Dat is niet veel, dus je kunt je kap­i­taal maar beter in bezit­tin­gen hebben zit­ten die echt waarde hebben. Wat heb je aan een miljoen euro op de bank als je voor dat geld net aan een postzegel kunt kopen. Jawel, dat is eerder gebeurd. Ver­schei­dene keren. Fysieke edele met­al­en zijn in dat opzicht favori­et (zie de bij­dra­gen van Robert Bron­cel bijvoor­beeld of wat ik daar zelf over schreef).


Of ik in een staat van paniek ver­keer? Née hoor. Over een paar jaar kijk ik waarschi­jn­lijk terug op deze peri­ode en sta ik ver­steld dat ik me toen zo druk maak­te en niet alles heb gekocht wat los en vast zat gedurende deze wereld­wi­jde uitverkoop. Het recent aangeschafte blikvo­er zal dan wel over de datum zijn en in de vuil­nis­bak belanden. Maar zoals groot­vad­er alti­jd zei: It’s bet­ter to be safe than sor­ry”. Dit keer denk ik dat ik zijn advies maar eens zal opvolgen.


P.S.: vul naar harten­lust aan in de com­ments hieron­der, men heeft daar zek­er wat aan…

Cees Quir­i­jns
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.