FINANCIAL SURVIVAL
U kent het vast wel. De uitspraken “Maar in de oorlog.….” en “Vroeger.…” worden nog steeds te pas en te onpas gebruikt door (groot-)ouders om nog eens aan te geven dat het in de geschiedschrijving van Nederland niet altijd rozengeur en maneschijn is geweest. Tot voor kort heb ik nooit veel aandacht besteed aan deze ‘wijze lessen’, maar ik moet zeggen dat de woorden van mijn grootouders steeds vaker door mijn hoofd spelen. Zeker nu de huidige financiële crisis, die als een ver-van-mijn-bedshow begon, steeds dichterbij haar lelijke hoofd laat zien en in toenemende mate vergeleken wordt met de Grote Depressie van de dertiger jaren.
Daarom een aantal financiële overlevingstechnieken uit grootvader’s doos:
1. Geef minder uit dan je verdient
Een voor de hand liggende regel, maar nog zelden toegepast. Overheden geven al decennia lang het verkeerde voorbeeld en ook consumenten zijn steeds meer gewend geraakt aan het persoonlijke kredietje om de aankoop niet tot morgen uit te stellen als deze vandaag nog gedaan kan worden. Loesje zei het al eens treffend: “Aan het einde van mijn salaris houd ik altijd nog een stukje maand over”. Dat is niet erg, totdat het salaris niet meer binnenkomt. Wees kritisch op de financiën en bekijk of grote uitgaven niet veel goedkoper kunnen, wat doorgaans het geval is, al naar een paar keer googlen.
2. Zorg voor voldoende cash geld
Het is best amusant om te zien hoe afhankelijk we geworden zijn van plastic. Het is niet uitzonderlijk om iemand vandaag de dag met zijn pinpas te zien betalen voor een broodje en een glas melk. Dat betekent dus dat menigeen nog geen vijf euro op zak heeft. Dat is niet erg zolang het pinapparaat blijft werken. Het wordt echter desastreus wanneer er honderden mensen voor je staan om hun geld uit de muur te krijgen of wanneer alle banken een paar dagen dichtgaan. Denk aan Northern Rock of de ‘Bank Holiday’ van 1933.
3. Heb een gezond wantrouwen tegenover de overheid
Overheden hebben de macht om je bezittingen in beslag te nemen (herinnert u zich het Tientje van Lieftinck nog?). Zorg er daarom voor dat je niet al je bezittingen in dezelfde jurisdictie hebt als waar je woont. In geen enkele serieuze wealth management strategie mag “asset protection” ontbreken. Denk aan landen als Zwitserland bijvoorbeeld die sinds jaar en dag de rijken der aarde ook in dat opzicht assisteren.
4. Hamster
Een lege koel- of voorraadkast is iets wat ik bij mijn grootouders zelden tegenkwam. Met stijgende verbazing namen zij kennis van mijn ‘just-in-time’ systeem van boodschappen doen. “Zorg toch dat je voorraad hebt jongen! Want in de…” was een van de gevleugelde uitspraken. Bovendien zijn dingen in bulk goedkoop (zie 1). Niet meer van deze tijd heb ik altijd gedacht, totdat ik las dat het in oktober vorig jaar precies twee dagen duurde voordat de schappen in IJsland leeg waren.
5. Een goede buur is beter dan een verre vriend
De keren dat ik met een van mijn buren een gesprek heb gevoerd het afgelopen jaar dat intrinsiek verder ging dan “Goedemorgen, Goedenavond” is op een hand te tellen. Dat kan een voordeel zijn van het “ik-gerichte” leven in de grote stad, maar kan ook sterk tegen je werken wanneer de omstandigheden kritisch worden. Immers, waarom zou je iets delen met iemand die je in het verleden nog geen blik waardig gunde? Sterke sociale verbanden, waarin iedereen elkaar helpt, hebben de beste kans om (financiële) problemen snel te overwinnen.
6. Koop harde bezittingen
Geld is uiteindelijk weinig meer waard dan het papier waarop het is gedrukt. Dat is niet veel, dus je kunt je kapitaal maar beter in bezittingen hebben zitten die echt waarde hebben. Wat heb je aan een miljoen euro op de bank als je voor dat geld net aan een postzegel kunt kopen. Jawel, dat is eerder gebeurd. Verscheidene keren. Fysieke edele metalen zijn in dat opzicht favoriet (zie de bijdragen van Robert Broncel bijvoorbeeld of wat ik daar zelf over schreef).
Of ik in een staat van paniek verkeer? Née hoor. Over een paar jaar kijk ik waarschijnlijk terug op deze periode en sta ik versteld dat ik me toen zo druk maakte en niet alles heb gekocht wat los en vast zat gedurende deze wereldwijde uitverkoop. Het recent aangeschafte blikvoer zal dan wel over de datum zijn en in de vuilnisbak belanden. Maar zoals grootvader altijd zei: “It’s better to be safe than sorry”. Dit keer denk ik dat ik zijn advies maar eens zal opvolgen.
P.S.: vul naar hartenlust aan in de comments hieronder, men heeft daar zeker wat aan…
Cees Quirijns
US Markets