...

Fed blundert: echt of opgezet spel?

4 mei 2005, 16:26 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Gis­teren heeft de Fed­er­al Reserve (Fed) de basis­rente met 0,25 pun­ten opgetrokken tot 3%. Dat lag volkomen in de lijn van de verwachtin­gen. Geheel onverwacht heeft de Fed echter na het officiële einde van de zit­ting de oor­spronke­lijke con­clusies aangepast door er een zin over inflatie aan toe te voe­gen. Waarom gebeurde dit? Was het een ver­getel­heid of schuilt er meer achter?
Fed blun­dert: echt of opgezet spel?
Gis­teren dins­dag 3 mei 2005 ver­hoogde het FOMC (Fed­er­al open Mar­ket Com­mit­tee, onderdeel van de Fed­er­al Reserve, cen­trale bank in de VS) de basis­rente met 25 basis­pun­ten tot 3%.
Op zichzelf geen spec­tac­u­lair nieuws. Anal­is­ten en economen hebben dit cijfer al weken gele­den vooropgesteld en stelden dat de mark­ten ermee zouden kun­nen leven.
Wan­neer voorzit­ter Alan Greenspan (zie foto) het spreekgestoelte ver­lat­en had, begon het uit­pluizen van zijn state­ment (eind­con­clusie). Deze tek­sten, die Alan him­self telkens schri­jft, wor­den met meer dan gewone belang­stelling gelezen en elk woord, punt of kom­ma wordt afgewogen. 
Groot was de ver­baz­ing toen zowat ander­half uur (99 minuten voor de stop­watch-liefheb­bers) na het officiële einde van de FOMC-meet­ing er plots een cor­rec­tie van dezelfde con­clusies werd verdeeld.
Gemom­pel en gefron­ste wenkbrauwen alom, gevol­gd door een golf sms’jes, e‑mails en tele­foons naar pers­bu­reaus en hoofdredacties. 
Bei­de tek­sten wer­den naast elka­ar gelegd en wat bleek?
In de tweede tekst was de vol­gende zin over de inflatie bijgekomen: Longer-term infla­tion expec­ta­tions remain well con­tained.” (verwachtin­gen voor inflatie op lan­gere ter­mi­jn bli­jven goed onder controle). 
Dit zin­net­je was al eerder ver­sch­enen in het state­ment van 22 maart jl. als deel van een para­graaf over inflatie: 
Though longer-term infla­tion expec­ta­tions remain well con­tained, pres­sures on infla­tion have picked up in recent months and pric­ing pow­er is more evi­dent. The rise in ener­gy prices, how­ev­er, has not notably fed through to core con­sumer prices.” 
De Fed vond het dus wel belan­grijk genoeg om de zin­snede over inflatie alsnog toe te voe­gen aan het tweede state­ment, maar niet de vast­stelling, dat de sti­jging van de energiepri­jzen nauwelijks de ver­bruik­er­spri­jzen heeft beïnvloed.
Wat moeten we nu achter dit alles zoeken? Ofwel was het weglat­en van de bewuste zin in ver­sie 1 van het 3 mei-state­ment een slordigheid, ofwel ging het om een rechtzetting onder impuls van een macht, hoger dan de Fed.
Bei­de veron­der­stellin­gen doen ons de wenkbrauwen fronsen. 
Want als het om een slordigheid gaat, ver­li­est de Fed in één klap zijn bij­na evan­ge­lis­che geloofwaardigheid. Het ver­geten iets te ver­melden over een essen­tieel punt zoals inflatie is in dit ver­band onbegrijpelijk. 
Als er achter de scher­men manip­u­la­toren kun­nen in sla­gen iets in elfder ure te wijzi­gen aan een state­ment van de Fed, dan duidt dit erop dat de macht van de pop­pen­spel­ers zich heeft uit­ge­breid naar het opper­ste con­trol­erende orgaan van de economie van de VS. Per uit­brei­d­ing kri­j­gen dergelijke pop­pen­spel­ers greep op de wereldeconomie. 
Hoe heeft de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age Index gereageerd op dit alles?
U merkt het: de ganse dag zweeft de koers besluiteloos rond het vorige slot. Dan maakt de Fed zijn state­ment bek­end. Blijk­baar zijn de beleg­gers tevre­den, de index veert op en we zien de 10.300 pun­ten op het score­bord ver­schi­j­nen. Lat­er vol­gt een ont­nuch­ter­ing en zwaait de koers over en weer tussen 10.220 en 10.240 pun­ten, in de min dus tegen­over de dag ervoor. Dan ver­schi­jnt het tweede state­ment, als bij toe­val net voor de slot­bel. Als een raket schi­et de index in de hoogte en kan de dag afk­lokken in de (beschei­den) plus. Heeft de onzicht­bare macht achter de scher­men hier­mee haar doel bereikt? 
Om dit artikel te lat­en ver­schi­j­nen hebben we gewacht tot het open­gaan van Wall Street van­daag 4 mei. En ja hoor, het even­e­ment rond het tweede state­ment heeft zijn doel niet gemist, want de Dow Jones zet zijn klim voort en staat nu (17:10 uur) op 10.340 pun­ten, dat is +0,8% tegen­over het slot van gisteren.
Met de woor­den van Napoleons moed­er zeggen wij: ‘Pourvu que ça dure’ (nog af te wacht­en of het zal bli­jven duren).
© Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.