Met de ‘f’ van flop … , dat zullen velen gedacht of gezegd hebben toen ze vaststelden, dat hun Facebook-aandelen nog geen twee drie weken na de beursgang 32% van hun waarde hadden verloren. “Met de ‘f’ van fraudeur” zullen dan weer anderen beweerd hebben toen CEO Mark Zuckerberg van insider trading werd beschuldigd.
Een staande ovatie was wat Mark Zuckerberg kreeg van zijn medewerkers, die nu in totaal al met meer dan 3.500 zijn. De foto (met Zuckerberg gekleed in onafscheidelijke jeans en sweater met kap) werd genomen op 17 mei 2012, de dag voor de fameuze IPO.
Vrijdag 18 mei 2012 was het zover. Iedereen weet inmiddels, dat gedurende die dag het aandeel de vooropgestelde 28 tot 35 USD per aandeel ruim overtrof, dat zelfs 45 dollar werd aangeraakt om bij de slotbel op 38,23 USD per aandeel te staan. Wie had geïnvesteerd met de gedachte hiermee de pot met goud aan het einde van de regenboog in de wacht te hebben gesleept, kwam van een hele kale reis terug. De erop volgende dagen ging het gestaag richting kelder om op 4 juni 2012, dit is 17 dagen (9 beursdagen) na de IPO 32,3% te zijn gezakt tot 25,87 dollar. Eén derde van je inleg kwijt in minder dan drie weken, het kan tellen. Toch viel de teruggang stil en is sinds 4 juni het aandeel met een remonte bezig om op 22 juni 2002 bijna 28% te zijn gestegen tot 33,05 dollar.
Is dit het licht aan het einde van de tunnel? Hadden de markten overdreven optimisme aan de dag gelegd en nu het vertrouwen aan het weerkeren? Op deze vragen proberen we te antwoorden na enkele feiten en cijfers omtrent Facebook te hebben bekeken.
Aan de pijlsnelle terugval tussen vrijdag 18 en dinsdag 22 mei 2012 zou te wijten zijn aan storingen in het netwerk bij schermenbeurs Nasdaq. Ook was aan het licht gekomen, dat de omzetverwachting van Facebook gevoelig lager was dan gemeld voor de IPO. De woede bij de beleggers was zo groot, dat een groep beleggers Facebook en een aantal begeleidende banken (o.m. Morgan Stanley) hebben gedagvaard omdat ze informatie die essentieel was voor de beursgang zouden hebben achtergehouden. We komen dadelijk hierop terug wanneer we het zullen hebben over CEO Zuckerberg.
De rol van de banken, Morgan Stanley op kop, is nooit te onderschatten, ook niet in dit geval. De bovenstaande grafiek toont twee duidelijke herstelperiodes, één van 22 tot 24 mei en één van 30 tot 31 mei. In beide gevallen is gebleken, dat Morgan Stanley massaal aandelen FB aankocht om de optische illusie te wekken dat het vertrouwen aan het terugkeren was.
Wat de banken, bij monde van hun legertje van financiële adviseurs, ook deden was het aandeel aanbevelen bij hun cliënteel op het moment dat de koers daalde met als argument dat er zaakjes te doen waren. Volgens Bloomberg stapelde zich voor de individuele beleggers in korte tijd een verlies op van ca 630 miljoen dollar
(ca 505 miljoen euro).
Vandaag 25 juni 2012 is het bedrijf (data Yahoo! Finance) iets meer dan 67 miljard dollar (54 miljard euro) waard, heel wat minder dan de bijna 100 miljard vlak na de IPO. De vraag is in hoeverre die 67 miljard een realistisch cijfer is. Want o.i. staat een omzet van 4,04 miljard dollar (3,24 miljard euro) niet in evenwicht met de vermelde bedrijfswaarde. Als de situatie zich de komende maanden zou regulariseren, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat het aandeel automatisch een prijskanaal zal kiezen dat nooit meer op het niveau van de IPO zal komen.
Dit is het ogenblik voor een vergelijking met een andere IPO, die in 2004 veel stof heeft doen opwaaien. Hiermee bedoelen we Google.
Sinds de IPO in augustus 2004 heeft het aandeel van zoekmachine Google veel ups en evenveel downs gekend. Uiteindelijk pendelt de koers tussen grofweg 650 en 570 dollar, dat is 6,5 tot 5,7 maal de startkoers.
De eerste beursdag (19 augustus 2004) sloot GOOG op 100,34 dollar, om 4 dagen later 9% hoger te eindigen op 109,4 dollar. Dan ging het bergaf om om
3 september 2004 de tot nog toe laagste koers ooit bij 100,01 dollar te bereiken. Vanaf dan werd aan bergbeklimmen gedaan en op 28 oktober 2004 stond het aandeel al op 193,30 dollar, dat is bijna 93% boven de openingskoers.
Alleen de toekomst zal uitwijzen of Facebook deze prestatie zal kunnen evenaren of overtreffen.
Wie daar blijkbaar niet zo zeker van is, is niemand anders dan CEO Zuckerberg zelf. Want nu is gebleken dat hij in de periode kort na de IPO een groot pakket eigen aandelen heeft verkocht, naar eigen zeggen om zijn zware verliezen te kunnen opvangen. Op basis van deze transacties is Zuckerberg gedagvaard en samen met hem de zakenbanken Goldmans Sachs, JPMorgan en de al eerder vermelde Morgan Stanley. De kern van de beschuldiging tegen Zuckerberg en de drie banken is dat ze wisten, dat er onvoldoende inkomsten (die uitsluitend van réclame moeten komen in het geval van Facebook) gegenereerd worden om een aandeelkoers van ca 38 dollar, genoteerd bij het slot van de eerste beursdag, te rechtvaardigen.
Zuckerberg kan handel met voorkennis ten laste worden gelegd, voorkennis die hij ook aan de betrokken banken kan hebben overgemaakt. In dit geval ziet het er niet rooskleurig uit voor hem en deze banken.
Waarschijnlijk zal hij er niet echt van wakker liggen. Want hoewel hij beweert nu al een kwart van zijn kapitaal kwijt te zijn wegens de ongunstige aandeelkoersen, resten hem toch nog een slordige 15 miljard dollar (12 miljard euro), toch wel genoeg om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
Voor Zuckerberg kan de ‘f’ van Facebook staan voor ‘fraude’, voor de banken kan deze letter ‘flop’ betekenen, voor de honderden gedupeerde beleggers wellicht nog een ander 4‑letterwoord dat we liefst achterwege laten.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets