Zeggen dat het met Facebook beter zou kunnen gaan, is een eufemisme. De onderneming lijkt als een magneet problemen aan te trekken.
In ons artikel van 25 juni 2012 wogen we af of Facebook op de beurs een top of een flop zou betekenen.
Een blik op het verloop van het Facebook-aandeel zegt genoeg :
Sinds de IPO op 25 mei 2012 is het aandeel bijna altijd aan het zakken geweest om ongeveer 2,5 maanden later, op 7 augustus 2012, zo maar eventjes 45,8% lager te zijn aanbeland.
Zoals we in de titel al aankondigden, zijn de problemen voor Facebook nog niet van de baan. In het eerste financieel rapport dat Facebook, overeenkomstig de wet, op dinsdag 7 augustus 2012 aan de SEC (beurswaakhond van de Fed) voorlegde, stond o.m. te lezen dat van de 955 miljoen gebruikers van de Facebook-site er 83 miljoen (8,7%) valse zijn.
Deze ‘valse’ gebruikers zijn volgens het geciteerde rapport in te delen in 3 categorieën:
a) 4,8% of 55% van het totaal zijn wat genoemd wordt ‘gedupliceerde accounts’, hetgeen wil zeggen accounts geopend door personen die al een account hadden. Als commentaar zegt het Facebook-management dat dit tegen hun principes is en dat ze ‘al het mogelijke’ zullen doen om dit fenomeen te doen stoppen
b) 2,4% of ca 28% van het totaal zijn ‘verkeerd geplaatste accounts’, zoals account gecreëerd voor een onderneming, een vereniging of zelfs een huisdier. Deze profielen zouden moeten verdwijnen of worden omgezet in een pagina
c) 1,5% of 17% van het totaal zijn ‘ongewenste accounts’, zoals deze gemaakt door ‘spammers’ en andere figuren die de regels van Facebook niet volgen.
Hoe Facebook tewerk zal gaan om hogervermeld misbruik aan te pakken is nog niet gekend. Zeker is, dat er iets moet gebeuren, want Facebook bestaat vooral per gratie van de publiciteitsinkomsten en die komen in het gedrang wanneer de adverteerders zich onbehaaglijk binnen te voelen binnen het kader van Facebook.
In het eerder vermelde financiële rapport laat Facebook niet na, te verwittigen voor een terugval van de inkomsten doordat een deel van de adverteerders zouden kunnen afhaken. Vrolijk nieuws is iets anders en het betekent nog maar eens een dreun voor de beleggers in het aandeel.
Niet alleen het bestaan van valse accounts smijt roet in het eten van CEO Mark Zuckerberg. Om de investeerders gerust te stellen had Facebook de afgelopen maanden laten weten door specifieke acties méér adverteerders te zullen proberen aan te trekken. Daarom was Facebook begonnen met gerichte publiciteit, niet alleen op de site maar vooral op de Smartphone-applicatie, gebruikt door bijna 69% (543 miljoen) van de leden, de valse niet meegerekend.
Het exact kunnen meten van ‘kliks’ is de grondslag van de gerichte publiciteit. Deze kliks geven nl. aan, waarin de gebruiker geïnteresseerd is, zodat zij of hij net die réclame te zien krijgt die in zijn of haar interessesfeer past. Met het analyseren van deze kliks is iets serieus aan de hand, want onderzoek heeft aangetoond, dat 20% ervan niet traceerbaar is.
Het wordt nog sterker. Een onderzoek gedaan door het platform Limited Run leidde tot de conclusie, dat 80% van de kliks die Facebook hen factureerde afkomstig waren van gebruikers die hun JavaScript hadden gedeactiveerd. Door JavaScript te deactiveren kunnen de gegevens (interesses, voorkeuren) van accounts niet meer geanalyseerd worden. De conclusie van Limited Run is dan ook, dat 80% van de hen aangerekende kliks afkomstig zijn van robotten. Tot slot formuleert Limited Run zijn standpunt als volgt:
- weten wij wie de eigenaars zijn van deze robotten? Neen
- beschuldigen wij Facebook ervan robotten te gebruiken om de inkomsten te verhogen? Neen
- is het een vreemde zaak? Ja
De financiële directeur van Facebook, David Ebersman, zet zijn firma alles op alles om de valse accounts op te sporen en uit te schakelen. Het doel van Facebook is om ‘op termijn enkel authentieke en individuele accounts te hebben’.
In dit verband is de jacht op ‘spammers’ open en als eerste aspect hiervan zullen alle accounts met pseudoniemen geweerd worden. Tegelijkertijd worden de Facebook-gebruikers aangemaand om verdachte accounts aan te geven.
Mark Zuckerberg in het kostuum van een heksenvervolger, ’t is eens iets anders.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl