...

Facebook blijft problemen opstapelen

8 augustus 2012, 16:08 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Zeggen dat het met Face­book beter zou kun­nen gaan, is een eufemisme. De onderne­m­ing lijkt als een mag­neet prob­le­men aan te trekken.


In ons artikel van 25 juni 2012 wogen we af of Face­book op de beurs een top of een flop zou betekenen.

Een blik op het ver­loop van het Face­book-aan­deel zegt genoeg :

alt

Sinds de IPO op 25 mei 2012 is het aan­deel bij­na alti­jd aan het zakken geweest om ongeveer 2,5 maan­den lat­er, op 7 augus­tus 2012, zo maar even­t­jes 45,8% lager te zijn aanbeland.

Zoals we in de titel al aankondig­den, zijn de prob­le­men voor Face­book nog niet van de baan. In het eerste finan­cieel rap­port dat Face­book, overeenkom­stig de wet, op dins­dag 7 augus­tus 2012 aan de SEC (beur­swaakhond van de Fed) voor­legde, stond o.m. te lezen dat van de 955 miljoen gebruik­ers van de Face­book-site er 83 miljoen (8,7%) valse zijn.

Deze valse’ gebruik­ers zijn vol­gens het geciteerde rap­port in te delen in 3 categorieën:

a) 4,8% of 55% van het totaal zijn wat genoemd wordt gedu­pliceerde accounts’, het­geen wil zeggen accounts geopend door per­so­n­en die al een account had­den. Als com­men­taar zegt het Face­book-man­age­ment dat dit tegen hun principes is en dat ze al het mogelijke’ zullen doen om dit fenomeen te doen stop­pen

b) 2,4% of ca 28% van het totaal zijn ver­keerd geplaat­ste accounts’, zoals account gecreëerd voor een onderne­m­ing, een verenig­ing of zelfs een huis­di­er. Deze profie­len zouden moeten verd­wi­j­nen of wor­den omgezet in een pag­i­na

c) 1,5% of 17% van het totaal zijn ongewen­ste accounts’, zoals deze gemaakt door spam­mers’ en andere fig­uren die de regels van Face­book niet volgen.

Hoe Face­book tew­erk zal gaan om hogerver­meld mis­bruik aan te pakken is nog niet gek­end. Zek­er is, dat er iets moet gebeuren, want Face­book bestaat vooral per gratie van de pub­liciteitsinkom­sten en die komen in het gedrang wan­neer de adver­teerders zich onbe­haaglijk bin­nen te voe­len bin­nen het kad­er van Facebook.

In het eerder ver­melde finan­ciële rap­port laat Face­book niet na, te ver­wit­ti­gen voor een terug­val van de inkom­sten door­dat een deel van de adver­teerders zouden kun­nen afhak­en. Vrolijk nieuws is iets anders en het betekent nog maar eens een dre­un voor de beleg­gers in het aan­deel.

Niet alleen het bestaan van valse accounts smi­jt roet in het eten van CEO Mark Zucker­berg. Om de investeerders gerust te stellen had Face­book de afgelopen maan­den lat­en weten door spec­i­fieke acties méér adver­teerders te zullen proberen aan te trekken. Daarom was Face­book begonnen met gerichte pub­liciteit, niet alleen op de site maar vooral op de Smart­phone-appli­catie, gebruikt door bij­na 69% (543 miljoen) van de leden, de valse niet meegerek­end.

Het exact kun­nen meten van kliks’ is de grond­slag van de gerichte pub­liciteit. Deze kliks geven nl. aan, waarin de gebruik­er geïn­ter­esseerd is, zodat zij of hij net die réclame te zien kri­jgt die in zijn of haar inter­ess­es­feer past. Met het analy­seren van deze kliks is iets serieus aan de hand, want onder­zoek heeft aange­toond, dat 20% ervan niet traceer­baar is.

Het wordt nog sterk­er. Een onder­zoek gedaan door het plat­form Lim­it­ed Run lei­d­de tot de con­clusie, dat 80% van de kliks die Face­book hen fac­tureerde afkom­stig waren van gebruik­ers die hun JavaScript had­den gede­ac­tiveerd. Door JavaScript te deac­tiv­eren kun­nen de gegevens (inter­ess­es, voorkeuren) van accounts niet meer geanaly­seerd wor­den. De con­clusie van Lim­it­ed Run is dan ook, dat 80% van de hen aan­gerek­ende kliks afkom­stig zijn van robot­ten. Tot slot for­muleert Lim­it­ed Run zijn stand­punt als volgt:

- weten wij wie de eige­naars zijn van deze robot­ten? Neen
- beschuldigen wij Face­book ervan robot­ten te gebruiken om de inkom­sten te ver­hogen? Neen
- is het een vreemde zaak? Ja

De finan­ciële directeur van Face­book, David Ebers­man, zet zijn fir­ma alles op alles om de valse accounts op te sporen en uit te schake­len. Het doel van Face­book is om op ter­mi­jn enkel authen­tieke en indi­vidu­ele accounts te hebben’.

In dit ver­band is de jacht op spam­mers’ open en als eerste aspect hier­van zullen alle accounts met pseudoniemen geweerd wor­den. Tegelijk­er­ti­jd wor­den de Face­book-gebruik­ers aange­maand om ver­dachte accounts aan te geven.

Mark Zucker­berg in het kos­tu­um van een hek­sen­ver­vol­ger, t is eens iets anders.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.