De publieksvoorkeur voor songs is indicator én voorspeller voor het beurssentiment. Dat beweert althans een Amerikaanse prof en we hebben geprobeerd, zijn stelling te toetsen aan de praktijk.
Evolutie beurzen? Volg de hitlijsten
De publieksvoorkeur voor songs als indicator voor het beurssentiment. Dat beweert althans een Amerikaanse prof en we hebben geprobeerd, zijn stelling te toetsen aan de praktijk.
Vooral in onzekere tijden zoals nu zijn velen op zoek naar aanwijzingen naar de richting die de beurzen in de nabije toekomst zullen kiezen.
Zo hadden wij in september 2004 in een artikel het Over mode, films en popmuziek over de veronderstelde relatie tussen de evolutie van de beurskoersen en de roklengte, het populairste filmgenre en de meest beluisterde muziek. In 2004 was een technische analist, genaamd Robert Prechter, ervan overtuigd dat er een rechtstreekse relatie bestaat tussen de films en de muziek die de voorkeur wegdragen van het grote publiek en de politieke en economische situatie.
Thans is er Phil Maymin, een 33-jarige prof Financiën en Risicobeheer aan de Universiteit van New York die op het thema van de relatie muziek/economie voortborduurt.
Hij is gaan kijken naar de verleden en huidige hitlijsten en tot de conclusie gekomen, dat het er de komende maanden niet op vooruit zal gaan in Wall Street en bij uitbreiding in de gehele financiële wereld.
Waarop baseert hij zich? Volgens deze in Rusland geboren prof zijn de markten des te meer turbulent naarmate het ritme in de muziek het minste varieert. En omgekeerd: liedjes met een wisselende beat en wervelende melodie zullen de beste verkoopcijfers kennen wanneer de beurzen rustig voortkabbelen.
Of de beat nu snel of traag is, het maakt niet uit, zegt Maymin. Het komt erop aan, dat gedurende heel het nummer hetzelfde ritme aangehouden wordt.
Maar hij gaat nog een (straffe) stap verder. Net zoals de markten vooruitlopen op de economische realiteit, zo loopt de keuze van het publiek vooruit op wat er gaat komen in de beurswereld. De resultaten van zijn onderzoek tonen aan, dat EERST de hitlijsten zich vullen met ‘steady beat’ nummers en dat dan pas de markten minder stabiel zullen worden.
Wij konden het niet laten om de bewering van professor Maymin te toetsen aan de realiteit. Hierboven ziet u de lijst van de top10 van een Amerikaanse top40-lijst die we vonden via Yahoo.
En dit is de top10 van willekeurig gekozen en recente Nederlandse Dutch Single Top100:
Als Belgische tegenhanger ziet u hierboven de top10 uit een recente top30-lijst van Radio 2.
We hebben al onze moed bij elkaar geraapt en deze liedjes één voor één beluisterd. Hoewel wij niet getraind zijn op het gebied van rock, pop en dergelijke, vonden we toch dat de nummers inderdaad niet erg variëren qua ritme. Misschien denkt u er anders over, probeer dus maar.
Als controle zijn we een tophitlijst uit 2007, (zie hierboven) gepubliceerd door USA Today, gaan consulteren. Ook daar zien we Beyonce aan de top prijken, maar met een song die wel verschilt van haar huidige topper. Ook de andere nummers wijken qua stijl af van de lijst van de hits 2009 tot nog toe. Zou onze prof gelijk hebben?
We hopen alleszins dat we u binnen afzienbare tijd kunnen verrassen met gans andere hitlijsten dan nu het geval is…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.