...

Economische voorspellingen: onzin?

28 juni 2005, 12:38 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een Amerikaanse pro­fes­sor heeft een door­licht­ing gemaakt van duizen­den economis­che voor­spellin­gen over een peri­ode van 55 jaar. Zijn con­clusie is ron­duit verni­eti­gend. Al is er een sprankje hoop…
Economis­che voor­spellin­gen: onzin? 
‘Wanneer economen zich wagen aan voor­spellin­gen, dan zijn deze voor het groot­ste deel waardeloos’.
Deze woor­den komen van pro­fes­sor Wern­er De Bondt, directeur van het Richard
H. Driehaus Cen­ter for Behav­ioral Finance van de DePaul Uni­ver­si­ty, Chica­go. Zet dat maar eens op je naamkaartje.
De Bondt is trouwens mede de grond­leg­ger van ‘behavioral finance’. Deze dis­ci­pline bestudeert het gedrag van de financiële mark­ten vanu­it een sociale inval­shoek. De research wordt gedaan door psy­cholo­gie te kop­pe­len aan tra­di­tionele financiële analyse.

W. De Bondt
Terug naar onze prof, die voor zijn krasse uit­spraak niet over een nacht ijs is gegaan. Samen met een gans team heeft hij 23.000 (!) voor­spellin­gen gecheckt, die econ­o­mis­ten hebben gedaan tussen 1947 en 2003.
Het ging zow­el over vooruitzicht­en van de algemene con­junc­tu­ur als over beursverwachtin­gen. De focus lag op de VS, meer bepaald de S&P Index, de inflatie en de industriële productie. 
De Bondts con­clusie is ron­duit verni­eti­gend. Aan­gaande de S&P klopt zo goed als geen enkele voor­spelling. Op het gebied van de inflatie en de pro­duc­tie waren de resul­tat­en iets beter. De Bondt legt dit uit door de snel­heid waarmee de bestudeerde fac­toren veran­deren. Een index zoals de S&P reageert op fenome­nen die bij­na per uur kun­nen veran­deren. Inflatie en pro­duc­tie evolueren trager en trends zijn duidelijk­er te isoleren. 
Zon­der dat hij namen noemt, stelt De Bondt vast dat de laat­ste jaren er enkele econ­o­mis­ten zijn, die sys­tem­a­tisch juiste voor­spellin­gen doen, zelfs nu en dan over de S&P.
En nu met z’n allen op zoek naar De Bondts lijstje…
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.