Bier dat een maandloon kost per liter, rum waarvan een fles zoveel kost als een behoorlijke wagen – en het kan nog gekker…
Januari 2012 schiet op, de feestdagen liggen al mijlenver achter ons en de goede voornemens worden alweer opgeborgen tot volgend jaar.
De ontelbare nu lege flessen hebben hun weg al gevonden naar de recyclage en daarom vinden we het nu het geschikte moment om even stil te blijven staan bij drankjes van allerlei onwaarschijnlijk dure pluimage.
En wie bij ‘dure drankjes’ denkt aan exclusieve whisky’s bij voorbeeld zal tot haar of zijn verbazing merken, dat ook voor ander, zelfs niet-alcoholisch nat diep, heel diep in de portemonnee kan worden getast. Een overzicht.
Hier gaan we dan (met dank aan tiptoptens.com voor de illustraties).
Bovenstaande flesjes bevatten geen lotion en ook geen motorolieadditief, maar wel gewoon water. Nu, zo gewoon is dat dan weer niet als je bedenkt dat één flesje van 2 fluid ounce of 59,2 ml toch 26 euro kost, wat neerkomt op pakweg 440 euro per liter.
Dit water worden bijzondere eigenschapen toegedicht. Het zou helpen om gewicht te verliezen, de vertering te verbeteren en je huid mooier te maken.
Het is te vinden aan de kust van Hawaï, vandaar de naam Kona Nigari. Wie vindt dat die naam Japans klinkt heeft het helemaal bij het rechte eind, want het is een Japanse firma die het wonderwater gaat oppompen of, veel eerbiediger, opscheppen ergens aan de Hawaïaanse kust. Dan wordt het omzichtig ontzilt en dan gebotteld. Als er zo goed als niet meer inzit, hebben we Kona Nigari water.
Het is niet de bedoeling dat je zulk een flesje van 26 euro ineens achterover slaat. Je moet het aanlengen met eenzelfde hoeveelheid gewoon mineraalwater, waardoor de prijs per liter gehalveerd wordt, de 2,2 eurocent van het mineraalwater terzijde gelaten.
Of hoe je zeewater kunt omtoveren tot een luxeproduct, gewoon door het zout eruit te halen. En wat aan marketing te doen. Leve het placebo-effect, toch?
Tieguanyin Oolong Tea
De duurste thee ter wereld komt van China, een land met een lange traditie op dit gebied, net als Japan trouwens. De weg van plant naar gebruiksklare theevezeltjes is lang en complex. De blaadjes worden onder streng gecontroleerde omstandigheden zongedroogd en dan gefermenteerd. Het is tijdens dit laatste proces, dat de aroma’s zich ontwikkelen die deze (en eigenlijk elke) thee uniek maken. In het geval van Tieguanyin Oolong Tea is dat blijkbaar bijzonder uniek, want voor één kilogram moet je ca 1.860 euro op de toonbank leggen. Als je voor één kop thee 2 gram Oolong nodig hebt, dan kost dat kopje iets meer dan 3,7 euro.
Voor wie wil weten wat achter de naam van deze thee schuilgaat: oolong betekent ‘zwarte draak’ en Tieguanyin is ‘godin van de genade’. Vreemde combinatie als je het ons vraagt.
En waarom niet Kona Nigari water gebruiken om Oolong thee te zetten?
Tutankhamun Ale
We verlaten nu de niet-alcoholische wereld en storten ons in deze van het bier. In Fris pintje van 270 euro van 12 augustus 2009 hadden we het o.m. over bovenvermelde Tutankhamun Ale. Uit de niet zo voor de hand liggende samenwerking tussen enerzijds het team van archeologen en Egyptologen van de universiteit van Cambridge en anderzijds de ‘Scottish and Newcastle Breweries’ kon naar een antiek Egyptisch recept dit goudkleurige gerstennat gebrouwen worden.
De eerste fles ervan ging naar een verzamelaar, die er ca 5.965 euro voor neertelde. Geef toe, aan zulke prijs geef je geen rondje voor de zaak. Veel meer dan nu en dan het flesje bovenhalen en laten bewonderen/benijden door je omgeving zal wel niet gebeuren met deze eersteling.
Gelukkig volgde na dit eerste flesje een serie van 1.000 stuks en die kostten maar 50 euro per flesje van 25 centiliter ofwel 200 euro per liter. Maar 1.000 is niet zulk een grote reeks en daardoor komt het, dat liefhebbers er al gauw 500 euro voor over om flesje Tutankhamun Ale te kunnen bemachtigen.
Vieille Bön Secours
Wie aan bier denkt, denkt aan België en vice versa. Niet alleen wordt in het West-Vlaamse Westvleteren het volgens een onafhankelijke jury beste bier te wereld gebrouwen, ook het duurste bier ter wereld kent zijn oorsprong in België.
De brouwerij Caulier uit het Henegouwse stadje Péruwelz heeft in haar Bön Secours-gamma de Vieille Bön Secours, een blond bier van hoge gisting en een alcoholpercentage van 8%. En een flesje van 33 centiliter kost 582 euro. Hiermee wordt de Carlsberg Vintage N° 2 (zie de link onder Tutankhamun Ale)
met verve onttroond als duurste bier.
Vreemd genoeg is Vieille Bön Secours nergens meer te verkrijgen. Althans officieel, want het zou op de lijst staan van een Belgisch restaurant, gevestigd in Londen.
Of de smaak de prijs rechtvaardigt kunnen we niet beoordelen, want we komen ook niet elke week in Londen om er systematisch alle restaurants te gaan uitkammen.
Samuel Adams Utopias Beer
Ook dit bier werd vermeld in het artikel waarvoor je een link vindt onder het stukje hierboven over Tutankhamun Ale. Met een prijs van 78 euro per fles valt dit drankje eigenlijk in het niet tegen het Belgische product, ware er niet het indrukwekkende alcoholgehalte van 27%.
Macallan Fine & Rare Vintage 1926 Whisky
In Een borrel van 2.400 euro van 31 juli 2007 was hogervermelde whisky nummer 1 van top-10 duurste whisky’s ter wereld en hij heeft deze positie nog altijd niet prijsgegeven. De prijs per fles is nog altijd 38.000 dollar, maar gezien de afzwakkende eurokoers moet je er nu ca 29.485 euro voor neertellen.
In bovenvermeld artikel lieten we weten, dat het hier om een hypothetisch geval ging omdat deze whisky uitverkocht was. Goed nieuws voor de liefhebbers, want de whisky is onlangs toch nog opgedoken in een kuuroord-annex-casino aan de Atlantische kust van de VS, waar je voor een bescheiden 2.560 euro een glaasje ervan kan nuttigen.
Verder blijkt een Zuid-Koreaanse zakenman ergens op een veiling een fles ervan te hebben gekocht aan ca 58.200 euro. En nu maar hopen dat hij de fles niet in zijn handbagage had zitten, want dan werd ze geconfisqueerd in het kader van het verbod op vloeistoffen aan boord.
En de klap op de vuurpijl: in 2010 kocht een onbekende een fles van deze exclusieve whisky, vervat in een Lalique Cire Perdue kristallen schenkkan voor het toch wel hallucinante bedrag van 357.000 euro.
Wray & Nephew White Overproof Rum
Wie dacht dat whisky per se duurder is dan rum moet dringend haar/zijn mening herzien. Want een fles Wray & Nephew White Overproof Rum koop je voor een impressionante 41.120 euro. En deze rum is niet eens zo oud als de vermelde whisky van Macallan, die sinds 1926 wacht om gedronken te worden. Neen, de rum van Wray & Nephew zit slechts sinds 1940 op de fles. Een jonkie dus tegenover de Macallan.
De fabrikanten van deze rum waren zoals de naam aangeeft twee neven, die in 1825 in Jamaica (dit land is voor rum hetgeen Schotland is voor whisky) een taverne openden. Later besloten zij en daarna hun opvolgers om zelf de populairste Caraïbische drank te gaan produceren en van het een komt het ander en nu behoort de firma Wray & Nephew tot de wereldtop op rumgebied.
Van hun allerduurste zouden nog vier flessen bestaan. Als één ervan in jouw kelder ligt, laat ze daar dan liggen want er is zeker nog wat ruimte opwaarts voor de prijs.
Hopelijk heb je er intussen geen Cuba libre mee gemixt.
Diva Vodka
Na whisky en rum is het onvermijdelijk om ook iets te zeggen over Ruslands bekendste product, met name vodka. In het land van de balalaika is vodka spotgoedkoop, net als trouwens in de ganse voormalige Sovjetunie plus vazalstaten.
Maar er is ook de exuberant dure Diva Vodka die kan kopen voor niet minder dan (even niet mer ogen knipperen) 1 miljoen dollar (776.000 euro). Al even ongelooflijk als de prijs is de plaats waar deze nectar wordt geproduceerd: niet in Rusland, maar wel in… Schotland door Blackwood Distillers, die hun naam alle eer aandoen door de whisky driemaal te destilleren en te filtreren over actieve koolstof. Dan wordt de vodka gebotteld in speciale flessen met in het centrum een kolom edelstenen. Bij het bottelen vloeit de vodka langs deze edelstenen, of dat iets doet aan de smaak durven we te betwijfelen.
Maar het is wel imposant om te kijken naar jouw fles vodka met in het midden een kolommetje diamanten, smaragden, robijnen en meer van die dure steentjes.
Diamonds-are-Forever Cocktail
In april 2008 hadden we het over een Drankje van 44.000 euro – prosit!. In de Londense Movida bar kon je voor 44.000 euro een cocktail kopen, gemaakt uit heel dure ingrediënten. Nochtans zouden deze ingrediënten op zichzelf de prijs niet rechtvaardigen moest er geen ‘flawless’ diamant op de bodem van je glas liggen te wachten tot het moment dat je hem niet zou inslikken.
Dat heeft het hotel Ritz-Carlton te Tokyo op het idee gebracht om ook een juweel te incorporeren in een cocktail. Hiermee deden ze net hetzelfde als het New Yorkse Algonquin Hotel waarover we het in december 2004 al hadden in Doe mij maar een Martini — als jij betaalt.
Toen kostte een Martini cocktail met erin een diamant 10.000 dollar. Nu betaal je in Ritz-Carlton te Tokyo 18.000 dollar (ca 14.000 euro) voor een vergelijkbaar aperitiefje. Sinds maart 2010 heeft de barman al twee keer met knikkende knieën een Diamonds-are-Forever Cocktail kunnen serveren.
Blue Agave Tequila
Wie dacht het te hebben gehad met waanzinnig dure drankjes vergist zich. Het strafste moet nog komen.
De Mexicaanse firma Hacienda La Capilla is fabrikant van een reeks dure tequila’s onder de merknaam Ley.925. Deze drank wordt gemaakt uit het sap van bepaalde variëteiten agaveplanten. Eén soort, de zg. blauwe agave geeft drank van buitengewone kwaliteit. Zo buitengewoon, dat een gewone glazen fles er te min voor is, blijkbaar.
En dus kan je tequila gemaakt van blauwe agave kopen in een fles uit massief platina met ingelegde diamanten. Tenminste als je even van je kredietkaart 1,5 miljoen dollar laat afhalen. U leest het goed: omgerekend is dat dan 1,164 miljoen euro per fles.
Hoe lekker die tequila dan wel smaakt konden we niet achterhalen. Evenmin de bevestiging dat er gekken zijn die dergelijk kapitaal spenderen voor een fles gegist en gedestilleerd agavesap. Trouwens, wat er in de fles zit zal nauwelijks invloed hebben op de prijs. Behalve als je er Diva Vodka in zou doen, natuurlijk.
Hiermee komen we aan het einde van onze round-up van krankzinnig dure dranken. Tijd voor een pilsje, misschien?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.