...

Dow Jones naar 400 of 100.000 punten?

25 oktober 2005, 13:50 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Twee goeroe’s deden opmerke­lijke voor­spellin­gen over de evo­lu­tie van de Dow Jones en kwa­men tot op zijn zwakst gezegd sterk uiteen­lopende con­clusies. Wat hebben ze voor­speld, waarop baseer­den ze zich? We licht­en even toe en wagen ons aan een eval­u­atie, getoetst aan de realiteit.

Dow Jones naar 400 of 100.000 punten?
In decem­ber vorig jaar pub­liceer­den we een artikel getiteld Dow Jones 40.000? over de heer Har­ry Dent die voor­spelde dat in 2009 de Dow Jones Indus­tri­al Aver­age (DJIA) de 40.000 pun­ten zou bereiken. We dacht­en dat we hier­mee een sterk staalt­je van over­dri­jv­ing had­den aange­toond. Maar zoals we allen weten, records zijn er om te wor­den door­bro­ken en dat is nu ook alweer gebeurd. 
Twee beurs­go­eroes, die zich nota bene baseren op twee vari­anten van een­zelfde the­o­rie, kwa­men in juni van dit jaar tot toch wel enorm uiteen­lopende voor­spellin­gen voor het ver­loop van de goeie ouwe DJIA. Vol­gens de ene, de heer Prechter, zou tegen 2015 de DJIA rond de 400 (u leest dit goed, geen prob­le­men met het typen van nullen) pun­ten kan staan. De andere goeroe, de heer Neely, gaat ervan uit dat tegen het mid­den van deze eeuw de DJIA zal klim­men tot het duizel­ing­wekkende niveau van 100.000 (u leest dit goed, enz.) punten.
Leuk, toch? Natu­urlijk kun­nen we niet wacht­en tot 2015 of 2050 om te check­en wie van hen gelijk heeft. Wel kun­nen we hen eval­ueren aan de hand van wat ze in juni ll. voor­spelden voor de rest van dit jaar.
Maar eerst tonen we u de grafieken van de DJIA en de S&P500 vanaf 1 maart 2005 (het moment dat ze als ref­er­en­tie beschouwen bij hun voor­spelling) tot op heden.
Dow Jones Indus­tri­al Aver­age, 1 maart tot 24 okto­ber 2005
Stan­dard & Poor’s, 1 maart tot 24 okto­ber 2005
Eerst lat­en we de pes­simist aan het woord, dat is Robert ‘Bob’ Prechter. Hij is Tech­ni­cal Mar­ket Ana­lyst bij Mer­rill Lynch, tevens erk­end beursspe­cial­ist en uit­gev­er van het maand­blad The Elliott Wave The­o­rist. Tot op heden heeft hij 13 boeken geschreven over tech­nis­che analyse en aan­ver­wante onderwerpen.
Robert Prechter
Voort­gaande op de ‘klassieke’ Elliott-wave the­o­rie ver­wit­tigde Prechter in juni ll., dat de pieken van maart de top­pen zijn van een ‘primaire golf’ en dat daar­door de april­ral­ly tegend e trend ingaat. Hij gaat zo nog een tijd­je door en con­cludeert dan, dat half juni 2005 dé kans is van je lev­en om short te gaan. Begin juli zou je hebben gedacht ‘hij heeft gelijk’, maar u merkt dan sinds­di­en de DJIA wat op en neer zwalpt tussen 10.200 en 10.800 en dat de S&P 500 eerder aan sti­j­gen denkt. 
Trouwens, we mogen het PPT niet uit het oog verliezen… 
Prechters tegen­spel­er heet Glenn Neely en hij is de voorzit­ter van het Elliott Wave Insti­tute. Blijk­baar heeft hij zo zijn eigen ideeën over de Elliott-the­o­rie en daarom heeft hij die wat naar zin hand gezet en er een vari­ante van gemaakt, genaamd NeoWave Theory.

Glenn Neely
Vol­gens Neely’s Neowave-the­o­rie is het dieptepunt begin mei bij bei­de indices een psy­chol­o­gis­che ‘second low’, die de start aankondigt van een 5‑golven impuls, gevol­gd door een uit­braak, die alle short-traders in de kou laat staan, enz., enz. Het komt erop neer, dat de rest van het jaar de stieren lustig had­den moeten staan dansen. Ook dat is niet waar gewor­den, al deed het PPT nog zo zijn best… 
Over 10 jaar de DJIA 25x lager, over 45 jaar de DJIA 10x hoger, wie kan dat voor­spellen? Het is zoals met het weer: enkele dagen vooruit­b­likken kan nog net, maar welke mete­o­roloog kan/​durft zeggen of het over een week zal vriezen of dooien, laat staan welke zomer het in 2006 zal zijn? 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

25 okto­ber 2005

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.