...

Doomsday scenario bedreigt Hedgefunds !

16 juni 2005, 00:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Het rom­melt dit jaar flink in de wereld van de Hegde­funds. De prob­le­men lijken zich op te stape­len en de grote beleg­gers trekken mas­saal hun geld terug…..De ene financiële instellin­gen na de ander sluit zijn fondse … .De ren­de­menten bli­jven ver achter de verwachtin­gen. Is er nog toekomst voor het eens zo gelauw­erde beleg­ging­sprod­uct of dreigt een dooms­day scenario?

Dooms­day sce­nario bedreigt Hedgefunds
Hedge­funds; beleg­gers willen hun geld terug!
Het einde voor de Hedge­funds lijkt nabij. Het financiële prod­uct voor de rijk­eren op deze aarde heeft zijn hoogtepunt al lang gehad en een harde land­ing blijkt nu nog het enige wat rest. Na forse ver­liezen en stag­nerende koersen aan het begin van dit jaar, willen veel beleg­gers hun geld terug. Deze week besloot nog maar weer een Amerikaanse financiële instelling zijn Hegde­fund te sluiten. Investeerders in dit fonds zullen de komende maan­den hun investerin­gen terug kri­j­gen en juist deze terug­be­talin­gen kun­nen voor ver­gaande prob­le­men gaan zorgen. 
En hier­door dreigt er het dooms­day sce­nario. De kans is zeer groot dat veel investeerders hun beleg­gin­gen gaan sluiten en zo een ket­tin­gre­ac­tie teweeg gaan bren­gen. Een golf van aflossin­gen zal veel fund­man­agers dwin­gen hun fond­sen te liq­uideren, waar­door andere beleg­gers, die bli­jven zit­ten, nog grotere ver­liezen kun­nen gaan leiden. 
Een andere niet te ver­geten fac­tor zijn ook de banken. Veel hedge­funds gebruiken geleend geld om hun inleg te ver­groten. Als een bank nu in de gat­en gaat kri­j­gen dat de fund­man­agers hun fond­sen aan het liq­uideren zijn om hier­mee hun klanten af te lossen, dan zou dezelfde bank wel eens kun­nen besluiten om het uit­geleende geld sneller terug te vorderen. Dit veroorza­akt een nieuwe golf van liq­ui­daties, dal­ende koersen, ren­de­menten, mar­gin calls enz. enz.

Hoe slecht het gaat blijkt wel uit de resul­tat­en van hedge­funds over de maand april. The Hen­nessee Hedge Fund index daalde met 1,75%, het groot­ste ver­lies in de afgelopen 2 jaar. Dit per­cent­age ligt waarschi­jn­lijk een stuk hoger omdat veel beleg­gers niet per direct uit de markt kun­nen stap­pen. Meestal moeten beleg­gers 30 tot 60 dagen voor het uit­stap­pen hun fund­man­ag­er informeren over de stap­pen die ze willen gaan zetten. De fund­man­agers keren dan pas aan het einde van het kwartaal de inleg uit aan hun klanten. 
Defin­i­tief einde?
Hedge­funds wer­den in de markt gezet als een prod­uct dat alleen maar posi­tieve ren­de­menten kon oplev­eren. Kap­i­taalkrachtige beleg­gers en investeerders stop­pen al jaren zeer veel ver­mo­gen in dit soort pro­ducten, dit jaar komt het totaal al uit op meer dan 1000 mil­jard dol­lar. Dat is al ruim 4 keer zoveel als tij­dens de beroemde ont­nuch­ter­ing na de crash van het Long-Term Cap­i­tal Man­age­ment (LTCM) in 1998. Blijk­baar leerde men weinig over wat er toen heeft plaats gevon­den en door de hebzucht is men dus steeds meer geld gaan gebruiken om te kun­nen prof­iteren van de hef­bomen dmv derivat­en constructies. 
Wordt dit gevaar nu de defin­i­tieve omme­keer voor de hedge­funds? Er zijn er al ruim 8000 wereld­wi­jdt, en door dat iedere posi­tie een tegen­posi­tie moet hebben houden deze hedge­funds elka­ar staande of in even­wicht zodat ren­de­menten moeil­ijk te behalen zijn. Daarom kan zoi­ets snel eindi­gen zodra men er geen vertrouwen meer in heeft, daar­na kan het in feite alleen maar bergafwaarts gaan. 
Anno 2005 zijn de meeste investeerders weer wakker aan het wor­den en besef­fen ze dat ook hedge­funds ten onder kun­nen gaan. Mas­saal blijkt met uit te stap­pen met het gevoel van een ervar­ing rijk­er en een illusie armer. Het zal me dan ook niet ver­won­deren dat het doek defin­i­tief valt voor enkele van deze zeer com­plexe beleggingsconstructies. 

Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.