...

Diamanten? Doe mij maar een kilo, graag

13 juli 2005, 08:10 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Als het nieuws over de meest recente meth­ode van pro­duc­eren van kun­st­matige dia­mant klopt, zou het kun­nen dat de natu­urlijke edel­steen wel eens zijn beste tijd heeft gehad. We geven u beknopte info over dia­mant en zijn syn­thetis­che con­cur­rent, die u mag proberen te herken­nen zelfs…
Dia­man­ten? Doe mij maar een kilo, graag
Het heeft er alle schi­jn naar, dat de syn­thetis­che dia­mant op het punt staat echt door te breken en daarmee het natu­urlijke prod­uct van zijn troon te stoten en dit zow­el qua pri­js als qua kwaliteit. Dankz­ij een nieuw pro­ces lijkt er geen beperk­ing te zijn om dia­mant te ver­vaardi­gen , noch wat het aan­tal, noch wat het gewicht (karaat) betre­ft. Voor we nad­er ingaan op dit pro­ces even een korte schets van het dia­mantwezen.

Dia­mant is één van de merk­waardig­ste min­eralen die men kent. De chemis­che for­mule is sim­pel­weg C, dus nog een­voudi­ger dan het H2O van water. Maar de kool­stof ©- atom­en zit­ten in een zodanige struc­tu­ur ver­vat, dat dia­mant de hard­ste stof is die er bestaat. Dat het licht op fan­tastis­che wijze erdoor gebro­ken en weerkaatst wordt, is mooi meegenomen. 
Hieron­der ziet u drie voor­beelden. Foto A is een geslepen exem­plaar. Maar één van bei­de andere foto’s, B of C, is van ruwe syn­thetis­che dia­mant. Weet u welke? Het antwo­ord staat verder in dit artikel, maar lees eerst de rest.
A B C
De mens is nu al 2000 jaar bezig met dia­mant te ont­gin­nen. Soms gebeurt dat door gewoon­weg de opper­vlak­te af te schrapen en het ges­teente te bew­erken door schud­den, zeven, spoe­len en zo meer.
Zo ontstaan er enorme kraters zoals hier­boven. En wat je niet aan de opper­vlak­te vin­dt, zoek je onder de grond:
Sta­tis­ti­ci komen tot de con­clusie dat tot op heden zowat 600 ton dia­mant is bijeenger­aapt en opgedol­ven. Voor­naam­ste pro­du­cen­ten zijn Afri­ka, Aus­tral­ië, Cana­da en Rus­land. Alleen al in 2003 is meer dan 140 miljoen karaat (28 ton) gevonden. 
Het gros van de dia­man­ten vin­dt zijn weg naar de indus­trie als essen­tieel ele­ment in boor- en sni­jw­erk­tu­igen. Het is ook voor de indus­trie dat al geruime tijd syn­thetis­che dia­mant wordt ver­vaardigd. Dit zijn heel kleine steen­t­jes, volledig onbruik­baar als sieraad.
Daar kan nu drastisch veran­der­ing in komen. Een Amerikaans team is er deze lente in ges­laagd, kun­st­matige dia­man­ten van 10 karaat (2 gram) te ver­vaardi­gen. Groot genoeg om te pronken als opval­lende hang­er of ring. Volledig helder, fout­loos. En nog iets hard­er dan de natu­urlijke variëteit. En vooral: goedkoper.
Hoe dat team tew­erk ging? Details ken­nen we niet, maar het komt erop neer, dat in een gesofisticeerde ver­sie van een hoog­drukkook­pan, die men door micro­gol­ven (1.600 watt) ver­warmt tot 1.200 °C. Dan wordt een mengsel van water­stof- en methaan­gas geïnjecteerd. In de pan bevin­dt zich een minus­cu­ul dia­man­t­je, waarop dadelijk dia­mant begint te groeien aan een tem­po van 0,1 mm per uur. Dat lijkt traag, maar het is 100x sneller dan de gebruike­lijke methodes. 
Een pri­js is nog niet vri­jgegeven, maar uit de bericht­gev­ing blijkt dat de nieuwe kun­st­matige dia­man­ten niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua pri­js een geduchte con­cur­rent zullen vor­men voor het natu­ur­prod­uct. En, voe­gen de bericht­gev­ers eraan toe, Met die 10 karaat is het nog niet gedaan. Er zijn proeven aan de gang om per­fecte ste­nen van 300 karaat (60 gram!) te pro­duc­eren. Dat is zo maar even­t­jes bij­na 3x zwaarder dan de beroemde Koh-i-Noor met zijn 108 karaat (21,6 gram).
In de toekomst zal vol­gende (valse) vergelijk­ing zek­er niet meer opgaan:
‘Goedkope dia­mant is zeldzaam.
Wat zeldza­am is, is duur.
Goed­kope dia­mant is dus duur.’
O ja, foto B is van kun­st­matige dia­mant. Had u het juist geraden?
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.