...

Dell in de knel

20 augustus 2007, 19:49 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Pc-fab­rikant Dell is zijn mark­tlei­der­schap kwi­jt­ge­speeld aan aart­sri­vaal Hewlett-Packard. Dit zou op zichzelf al slecht nieuws genoeg zijn, maar een ongeluk komt nooit alleen en in dit geval komen er klacht­en bij over de verkoopsstruc­tu­ur, tech­nis­che prob­le­men met lap­top-bat­ter­i­jen en als klap op de vuurpi­jl ver­denkin­gen van fraude door het top­man­age­ment.


Dell in de knel

Dez­er dagen zal CEO en mul­ti­m­il­jar­dair Michael Dell niet zo zelfzek­er zijn als op boven­staande foto. Zo is er een regen van klacht­en over het sys­teem van directe verkoop waarop Dell alti­jd fier is geweest. De klantenser­vice loopt blijk­baar grondig mank, in zulke mate dat Dell nu bezig is om naast directe verkoop, ook klassieke retail-kanalen op te zetten.

En dan waren er in de zomer van 2006 die 4 miljoen lap­tops die Dell van de markt en van de gebruik­ers deed terughalen. De bat­ter­i­jen, geleverd door het Japanse Sony, waren onbe­trouw­baar zodat lap­tops riskeer­den in brand te schi­eten of zelfs te ont­plof­fen. Geef toe, er is beter nieuws over een com­mer­cieel product. 

Zoals u hier­boven ziet, miste dit nieuws zijn effect op de beleg­gers niet en ze stu­ur­den het aan­deel de kelder in. Sinds­di­en is DELL bezig met pogin­gen om iets van de oude glo­rie terug te win­nen, maar het wil niet zo goed lukken. Begin juli dit jaar zag het ernaar uit, dat de koers op weg was naar het peil van april-mei 2006 maar nu gaat het weer zuidwaarts. 

Het spreekt vanzelf, dat genoemde prob­le­men hun weer­slag hebben gehad op Dells mark­t­posi­tie. In het eerste kwartaal van dit jaar nam Hewlett-Packard (HP) de fakkel van mark­tlei­der op pc-gebied pri­js over van Dell. Dell zag zijn mark­taan­deel wereld­wi­jd meer dan 38% inkrimpen (van 18 naar 15%), ter­wi­jl rivaal HP er bij­na 16% bij deed, waar­door het mark­taan­deel steeg van 16,5 naar 19%.

Als het bij een bedri­jf niet goed gaat, vallen er ontsla­gen en bij Dell was dat niet anders. In het begin van dit jaar besliste Michael Dell om ca 9.000 van zijn 88.000 medew­erk­ers te ontslaan. 

Alsof het alle­maal nog niet genoeg is, komt nu Dell op de prop­pen met het resul­taat van een intern onder­zoek naar gek­noei met de boekhoud­ing. Twee jaar gele­den (augus­tus 2005!) heeft de beur­swaakhond SEC (Secu­ri­ties Exchanges Com­mis­sion) een door­licht­ing ges­tart van Dells boekhoud­ing. Dell heeft tot nu gewacht om dit nieuws bek­end te mak­en, maar heeft wel een interne audit ges­tart waar­van de eerste voor­lop­ige resul­tat­en bek­end zijn en weinig goeds voor­spellen voor bepaalde per­so­n­en met een lei­dende positie.

Het komt erop neer, dat tussen 2003 en nu 50 à 150 miljoen dol­lar winst te veel is geboekt. Op zichzelf een reusachtig bedrag, dat echter maar 0,4 à 1,25% is van de 12 mil­jard dol­lar winst die Dell maak­te in dezelfde periode. 

Bij Dell tilt men heel zwaar aan het toe­val en waarschi­jn­lijk zullen er ontsla­gen vallen van toplui op grond van zwaar­wichtige redenen. 

Hoe dan ook, dit voor­val betekent een zoveel­ste upper­cut voor Dell, dat wankelt onder het ver­min­derde vertrouwen van de ver­bruik­ers. En je goede naam ver­liezen gaat sneller dan hem terugwinnen 

Wie daar garen mee spint is HP, waar­van het aan­deel blijk­baar niet zin­nens is het sti­j­gende kanaal te ver­lat­en. Nochtans moeten ze daar ook goed uitk­ijken, want tussen IBM en Sun is een coal­i­tie tot stand gekomen, met de bedoel­ing HP’s posi­tie op het gebied van servers aan het wanke­len te brengen.

Dell, IBM, HP en Sun zijn de vier voor­naam­ste aan­bieders van servers. Dell zit nu in de knel, maar het zou wel eens de derde hond kun­nen zijn die gaat lopen met het been waar­voor HP nu vecht tegen het duo IBM-Sun… 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

21 augus­tus 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.