Een boek over “de Vastgoedfraude” geschreven door Vasco van der Boom en Gerben van der Marel, een onthullende reconstructie van de grootste Nederlandse fraudezaak ooit. Een aanrader om te lezen.…
We schrijven 2004. Tijdens een regulier onderzoek stuit belastinginspecteur Sonja de Lange op een verdachte geldstroom. Het grootscheepse onderzoek van justitie naar vastgoedfraude rond Bouwfonds en Philips komt voort uit de argwaan van deze belastinginspecteur.
Op 13 november 2007 worden diverse topstukken en (voormalig) directieleden uit het Nederlandse bedrijfsleven op een vervelende manier wakker. Op ruim vijftig adressen doen zeshonderd rechercheurs en dertig officieren van justitie invallen. De onderzoeksjournalisten Vasco van der Boom en Gerben van der Marel volgen sinds die tijd voor Het Fnancieele Dagblad de zaak. Het boek De Vastgoedfraude beschrijft, volgende de eigen inleiding, voor het eerst de duistere kant van de Nederlandse vastgoedwereld, met zijn ons-kent-ons cultuur, het gunnen van het grote geld en slapende toezichthouders.
Het is ronduit verbijsterend om te lezen hoe wijdvertakt en verspreid deze veronderstelde fraude heeft plaatsgevonden. Vele miljoenen van het pensioengeld van de deelnemers van Philips Pensioenfonds zijn als snoepjes uitgedeeld aan hebberige topstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Middels zg. ABC constructies werden bijvoorbeeld op 1 en dezelfde dag het zelfde vastgoed steeds voor een paar miljhoen meer verkocht, zonder dat hierover bijvoorbeeld de betrokken notaris zich vragen ging stellen. Topstukken hadden blijkbaar naast hun reguliere baan op slinkse wijze eigen bedrijfjes die mogelijk werden gebruikt om middels valse facturen miljoenen weg te sluizen. Zo werd het blijkbaar als normaal gezien dat een Bouwfonds directeur onder werktijd reisjes maakte om een miljoenenjacht aan te schaffen.
De verdachte projectontwikkelaars, pensioenfondsdirecteuren en vastgoedhandelaren konden jarenlang, met hulp van accountants, bankiers en notarissen, ongestoord tientallen miljoenen bij hun bedrijven wegsluizen, zo is de verdenking. In het boek wordt ook aangegeven dat er op diverse momenten weliswaar mensen aan de bel hebben getrokken, maar dat, na beknopt onderzoek, verder niets met deze signalen werd gedaan.
Het voormalige Bouwfonds en Philips Pensioenfonds claimen maar liefst een kwart miljard euro schade te lijden.
Het boek leest heel makkelijk, het is moeilijk om het tussentijds weg te leggen. Het leest als een roman, maar het is wrang en verbijsterend te lezen dat dit de realiteit is. Het boek geeft op fenomenale wijze weer hoe rot de wereld van het snelle geld is, en hoe de boven- en onderwereld daarbij mogelijk met elkaar verweven zijn.
“De Vastgoedfraude ” toont aan dat de vermenging van het vastgoed met de werelden van pensioenfondsen en woningcorporaties heeft geleid tot een lange reeks misstanden.
Na het lezen van het boek zijn we toch wel erg benieuwd welke maatregelen er genomen gaan worden om een herhaling te voorkomen. Dat vinden we eigenlijk nog interessanter dan een aanslepende rechtszaak die waarschijnlijk jaren gaat duren. Het is immers nog aan de rechter te oordelen of er tijdens het proces wettig en overtuigend bewijs kan worden geleverd.…
De filmmaatschappij Eyeworks van Reinout Oerlemans heeft de film- en tv-rechten gekregen voor de verfilming van De Vastgoedfraude.
Er is een video met een interview gemaakt door de uitgever, u kunt het bekijken via deze link…
Redactie US Markets,