...

De ultieme kalender?

5 april 2012, 12:51 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Te gek om los te lopen of dé uni­verse­le kalen­der. Zo ver liggen de opinies uit elka­ar over een per­ma­nente kalen­der, uit­gevon­den door een econoom en een ster­renkundi­ge. En het bli­jft niet bij een kalender…


De mensen hebben alti­jd de tijd willen/​moeten organ­is­eren door mid­del van alge­meen aan­vaarde kalen­ders. Niet alleen in het verleden, maar nu nog zijn ver­schil­lende kalen­der­sys­te­men in voege. Zo begint in Thai­land, in overeen­stem­ming met de boed­dhis­tis­che jaartelling, op 14 april 2012 het jaar 2555 .

En niet alleen in Thai­land, maar ook in vele andere lan­den wor­den nu nog alti­jd andere kalen­ders gehanteerd. Boven­di­en is de west­erse Gre­go­ri­aanse kalen­der nu weer geen echt voor­beeld van flex­i­biliteit met in een jaar 7 maan­den met 31, 4 met 30 en één met 28 of soms 29 dagen. Alle schuld ligt bij de pla­neet aarde, die het nodig vin­dt om in 365 dagen, 6 uren en enkele minuten rond haar ster te draaien. Waarom niet een propere omloop­ti­jd van 360 dagen? Dan had­den we 12 maan­den van 30 dagen, een math­e­ma­tisch inter­es­sante start voor een kalen­der. Maar het is niet anders, we kun­nen niets veran­deren aan dat jaar van 365,26 dagen.

Dan moeten we maar iets veran­deren aan de kalen­der is de mening van de pro­fes­soren Steve Han­ke en Richard Henry. 

alt


Steve Han­ke doceert toegepaste economie aan de John Hop­kins Uni­ver­siteit in Bal­ti­more. En col­le­ga Richard Conn Hen­ry, van wie de foto hier­boven ontle­nen aan zijn web­site, is pro­fes­sor in de astro­fys­i­ca aan dezelfde John Hop­kins uni­ver­siteit. Althans, dat was zo tot juli 2011, toen hij een sab­bat­jaar begon dat zal eindi­gen in juni 2012, waar­na hij gaat doceren aan een andere instelling.

Nu we het twee­t­al de visu ken­nen is het tijd om hun grote gemeen­schap­pelijke idee te bespreken.

alt

Hier­boven ziet u de nieuwe kalen­der, zoals Han­ke en Hen­ry die ontwier­pen. Het hoofd­doel van dit werk­stuk is, dat jaar na jaar alle datums op dezelfde dag vallen. Nieuw­jaars­dag is dan alti­jd een zondag en als u bij voor­beeld op een dins­dag ver­jaart dan bli­jft dit zo, amen en uit. Elk kwartaal bestaat uit 2 maan­den van 30 gevol­gd door één van 31 dagen. Dat geeft 4 kwartal­en van 91 dagen en dus een jaar van … 364 dagen. Hoho, horen we u nu denken, en die aardse omloop­ti­jd van 365,26 dagen dan? Daarop heeft de tan­dem Han­ke-Hen­ry natu­urlijk iets gevon­den zoals we zo dadelijk zullen zien: 

alt

Om de niet inge­cal­culeerde tijd te com­penseren vol­gt alle 5 of 6 jaren na 31 decem­ber nog een mini-maand’ van 7 dagen, een extra week dus. De jaren waarin dit gebeurt, zijn degene die vol­gens de Gre­go­ri­aanse kalen­der begin­nen of eindi­gen op een don­derdag. Voor de nabi­je toekomst zijn dit 2015, 2020, 2026, 2032 enz. U ziet het, gooi de huidi­ge kalen­der nog niet weg.

Wat bren­gen onze pro­fes­soren dan wel als voorde­len naar voren?

- Zoals hoger aange­haald, vallen alle datums ieder jaar op dezelfde dag. Dit maakt plan­ning van meet­ings, feestjes, jaar­mark­ten, optocht­en, vakantie en dergelijke heel gemakke­lijk.
- Alle kwartal­en zijn even lang, waar­door bij voor­beeld rente­berekenin­gen niet meer gecom­pliceerd zijn.
- De dagen van de week bli­jven dezelfde. Nvdr: op dit punt bli­jven we even stil­staan bij een voors­tel van George East­man, oprichter van East­man Kodak. Hij had ook een vereen­voudigde kalen­der voorgesteld, maar zijn zonda­gen vie­len soms niet in week­ends en dat is vra­gen om prob­le­men. Lang voor zijn fir­ma ter ziele ging, werd zijn kalen­der afgeschoten.
- Omdat de weekda­gen dezelfde bli­jven is geen kri­tiek van­wege religieuze groeperin­gen te verwachten.

Schoor­voe­tend moeten Han­ke en Hen­ry toch wijzen op enkele nadelen:

- Omdat de nieuwe kalen­der het reële aardse niet vol­gt, zoals de Gre­go­ri­aanse, is de kun­st­greep van een extra week nodig. Dit kan dan wel storen voor het plan­nen van even­e­menten, voor het bereke­nen van rentes enzovoort.
- Omdat in de land­bouw bepaalde gewassen moeten geplant wor­den in overeen­stem­ming met het reële jaar van 365,26 dagen, moet zek­er in deze sec­tor de Gre­go­ri­aanse kalen­der gehand­haafd bli­jven.
- Com­put­ers en alle andere toestellen die over een interne automa­tis­che kalen­der beschikken dienen te wor­den geherpro­gram­meerd.
N.v.d.r.: dit beschouwen wij als een bij­na niet te over­win­nen obstakel. Denk aan de vele miljoe­nen pc’s en de ontel­bare com­put­er­sys­te­men over gans de wereld.

Buiten boven­staande kri­tiek van Han­ke en Hen­ry zelf is er een algemene psy­chol­o­gis­che weer­stand te verwacht­en. Daaren­boven is er de nog alti­jd grote groep bijgelovi­gen die tot hun afgri­jzen vast­stellen dat er in ieder kwartaal een vri­jdag de 13de valt. (de verkop­ers van tal­is­man­nen en andere geluks­brengers wrijven in hun han­den)

Als u nu denkt dat u van­wege het duo Han­ke en Hen­ry alles hebt ver­nomen wat ze bekok­stoven, dan hebt u het mis.

Als klap op de vuurpi­jl willen ze samen met hun uni­verse­le kalen­der ook een uni­verse­le tijd invo­eren. Ja, waarom niet als je toch bezig bent?
Wat ze voorstellen is dat wereld­wi­jd alle klokken op het het­zelfde tijd­stip het­zelfde uur aangeven. Dus als je vlieg­tu­ig om 10 uur s mor­gens opsti­jgt om 8 uur lat­er te lan­den in de VS, dan is het daar daad­w­erke­lijk 18 uur. Nu sti­jg je op om 10 uur en landt 8 uur lat­er om 12 uur s mid­dags plaat­selijke tijd.

Voor wie zijn of haar hoofd niet graag breekt over tijdsver­schillen en/​of er tegenop ziet zijn of haar klok te verzetten bij aankomst lijkt dit dé oploss­ing. Maar het is wel vreemd wan­neer op plaats A de zon opkomt om 6 uur ter­wi­jl in plaats B om 6 uur iedereen gaat slapen.

Over de psy­chol­o­gis­che bar­rières die hier te over­win­nen zijn moeten we niet uitweiden.

Wie met alle kri­tiek noch met alle mogelijke bar­rières geen reken­ing houden zijn onze bei­de pro­fes­soren. Zij mak­en zich sterk dat over een vijf­tal jaren de wereld over­schakelt naar hun kalender.

Moesten er geen echte prob­le­men zijn die om een oploss­ing schree­uwen, dan zouden we bei­de pro­fes­soren zich rustig lat­en amuseren met hun kalen­derideet­jes. Maar spi­jtig genoeg is er eigen­lijk geen tijd voor dergelijke zak­en en zal de Han­ke-Hen­ry kalen­der wel­dra bedekt wor­den met het stof van de ver­getel­heid. Tot spi­jt van de fab­rikan­ten van geluk­spop­pet­jes. En tot vreugde van de drukkers van kalen­ders en zak­a­gen­da’s.


Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.