Te gek om los te lopen of dé universele kalender. Zo ver liggen de opinies uit elkaar over een permanente kalender, uitgevonden door een econoom en een sterrenkundige. En het blijft niet bij een kalender…
De mensen hebben altijd de tijd willen/moeten organiseren door middel van algemeen aanvaarde kalenders. Niet alleen in het verleden, maar nu nog zijn verschillende kalendersystemen in voege. Zo begint in Thailand, in overeenstemming met de boeddhistische jaartelling, op 14 april 2012 het jaar 2555 .
En niet alleen in Thailand, maar ook in vele andere landen worden nu nog altijd andere kalenders gehanteerd. Bovendien is de westerse Gregoriaanse kalender nu weer geen echt voorbeeld van flexibiliteit met in een jaar 7 maanden met 31, 4 met 30 en één met 28 of soms 29 dagen. Alle schuld ligt bij de planeet aarde, die het nodig vindt om in 365 dagen, 6 uren en enkele minuten rond haar ster te draaien. Waarom niet een propere omlooptijd van 360 dagen? Dan hadden we 12 maanden van 30 dagen, een mathematisch interessante start voor een kalender. Maar het is niet anders, we kunnen niets veranderen aan dat jaar van 365,26 dagen.
Dan moeten we maar iets veranderen aan de kalender is de mening van de professoren Steve Hanke en Richard Henry.
Steve Hanke doceert toegepaste economie aan de John Hopkins Universiteit in Baltimore. En collega Richard Conn Henry, van wie de foto hierboven ontlenen aan zijn website, is professor in de astrofysica aan dezelfde John Hopkins universiteit. Althans, dat was zo tot juli 2011, toen hij een sabbatjaar begon dat zal eindigen in juni 2012, waarna hij gaat doceren aan een andere instelling.
Nu we het tweetal de visu kennen is het tijd om hun grote gemeenschappelijke idee te bespreken.
Hierboven ziet u de nieuwe kalender, zoals Hanke en Henry die ontwierpen. Het hoofddoel van dit werkstuk is, dat jaar na jaar alle datums op dezelfde dag vallen. Nieuwjaarsdag is dan altijd een zondag en als u bij voorbeeld op een dinsdag verjaart dan blijft dit zo, amen en uit. Elk kwartaal bestaat uit 2 maanden van 30 gevolgd door één van 31 dagen. Dat geeft 4 kwartalen van 91 dagen en dus een jaar van … 364 dagen. Hoho, horen we u nu denken, en die aardse omlooptijd van 365,26 dagen dan? Daarop heeft de tandem Hanke-Henry natuurlijk iets gevonden zoals we zo dadelijk zullen zien:
Om de niet ingecalculeerde tijd te compenseren volgt alle 5 of 6 jaren na 31 december nog een ‘mini-maand’ van 7 dagen, een extra week dus. De jaren waarin dit gebeurt, zijn degene die volgens de Gregoriaanse kalender beginnen of eindigen op een donderdag. Voor de nabije toekomst zijn dit 2015, 2020, 2026, 2032 enz. U ziet het, gooi de huidige kalender nog niet weg.
Wat brengen onze professoren dan wel als voordelen naar voren?
- Zoals hoger aangehaald, vallen alle datums ieder jaar op dezelfde dag. Dit maakt planning van meetings, feestjes, jaarmarkten, optochten, vakantie en dergelijke heel gemakkelijk.
- Alle kwartalen zijn even lang, waardoor bij voorbeeld renteberekeningen niet meer gecompliceerd zijn.
- De dagen van de week blijven dezelfde. Nvdr: op dit punt blijven we even stilstaan bij een voorstel van George Eastman, oprichter van Eastman Kodak. Hij had ook een vereenvoudigde kalender voorgesteld, maar zijn zondagen vielen soms niet in weekends en dat is vragen om problemen. Lang voor zijn firma ter ziele ging, werd zijn kalender afgeschoten.
- Omdat de weekdagen dezelfde blijven is geen kritiek vanwege religieuze groeperingen te verwachten.
Schoorvoetend moeten Hanke en Henry toch wijzen op enkele nadelen:
- Omdat de nieuwe kalender het reële aardse niet volgt, zoals de Gregoriaanse, is de kunstgreep van een extra week nodig. Dit kan dan wel storen voor het plannen van evenementen, voor het berekenen van rentes enzovoort.
- Omdat in de landbouw bepaalde gewassen moeten geplant worden in overeenstemming met het reële jaar van 365,26 dagen, moet zeker in deze sector de Gregoriaanse kalender gehandhaafd blijven.
- Computers en alle andere toestellen die over een interne automatische kalender beschikken dienen te worden geherprogrammeerd.
N.v.d.r.: dit beschouwen wij als een bijna niet te overwinnen obstakel. Denk aan de vele miljoenen pc’s en de ontelbare computersystemen over gans de wereld.
Buiten bovenstaande kritiek van Hanke en Henry zelf is er een algemene psychologische weerstand te verwachten. Daarenboven is er de nog altijd grote groep bijgelovigen die tot hun afgrijzen vaststellen dat er in ieder kwartaal een vrijdag de 13de valt. (de verkopers van talismannen en andere geluksbrengers wrijven in hun handen)
Als u nu denkt dat u vanwege het duo Hanke en Henry alles hebt vernomen wat ze bekokstoven, dan hebt u het mis.
Als klap op de vuurpijl willen ze samen met hun universele kalender ook een universele tijd invoeren. Ja, waarom niet als je toch bezig bent?
Wat ze voorstellen is dat wereldwijd alle klokken op het hetzelfde tijdstip hetzelfde uur aangeven. Dus als je vliegtuig om 10 uur ’s morgens opstijgt om 8 uur later te landen in de VS, dan is het daar daadwerkelijk 18 uur. Nu stijg je op om 10 uur en landt 8 uur later om 12 uur ’s middags plaatselijke tijd.
Voor wie zijn of haar hoofd niet graag breekt over tijdsverschillen en/of er tegenop ziet zijn of haar klok te verzetten bij aankomst lijkt dit dé oplossing. Maar het is wel vreemd wanneer op plaats A de zon opkomt om 6 uur terwijl in plaats B om 6 uur iedereen gaat slapen.
Over de psychologische barrières die hier te overwinnen zijn moeten we niet uitweiden.
Wie met alle kritiek noch met alle mogelijke barrières geen rekening houden zijn onze beide professoren. Zij maken zich sterk dat over een vijftal jaren de wereld overschakelt naar hun kalender.
Moesten er geen echte problemen zijn die om een oplossing schreeuwen, dan zouden we beide professoren zich rustig laten amuseren met hun kalenderideetjes. Maar spijtig genoeg is er eigenlijk geen tijd voor dergelijke zaken en zal de Hanke-Henry kalender weldra bedekt worden met het stof van de vergetelheid. Tot spijt van de fabrikanten van gelukspoppetjes. En tot vreugde van de drukkers van kalenders en zakagenda’s.
Jan Van Besauw
Publicist voor USMarkets.nl