...

De royalty’s en hun spaarpot

5 oktober 2012, 16:47 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Dat vele, zoni­et alle gekroonde hoof­den er warm­p­jes inzit­ten wordt door nie­mand tegenge­spro­ken. Maar bij som­mi­gen is hun spaar­pot boorde­vol en de vraag is hoe hebben ze dat aan boord gelegd?


In ons overzicht hebben we het over de 15 rijk­ste royalty’s anno 2011, vol­gens de lijsten­spe­cial­ist Forbes. Hier­bij gaat het om hun per­soon­lijk for­tu­in, zon­der reken­ing te houden met aan hen gere­la­teerde onroerende goed­eren in staatsbeheer.

Dit zijn de top-15 :

alt

Buiten de namen, (voor­naam­ste) titels, land en per­soon­lijk for­tu­in, omgerek­end uit US dol­lars in euro, hebben we tevens het bru­to bin­nen­lands prod­uct (bbp) per capi­ta van het betrokken land aan de tabel toegevoegd.
Zo zijn we gekomen tot wat we noe­men de F/Bpc-fac­tor, die het aan­tal per­so­n­en aangeeft, waar­van het bbp per capi­ta gedekt wordt door het for­tu­in van het betrokken staat­shoofd. In Ned­er­land bij voor­beeld is het for­tu­in van Koningin Beat­rix goed voor het bbp per capi­ta van 5.143 van haar onder­da­nen, wat een zeer ger­ing aan­tal is van de totale Ned­er­landse bevolk­ing. Er zijn andere gevallen zoals we zo dadelijk zullen merken.

Op kop staat Bhu­mi­bol Adulyadej, die sinds 1946 kon­ing is van Thai­land. Daar­door is hij het staat­shoofd met de lang­ste staat van dienst ooit. Hij heeft min­stens
23 mil­jard euro op zijn reken­ing staan en uit zijn F/​Bpc lei­den we af, dat zijn kap­i­taal het bbp per capi­ta van bij­na 5,582 miljoen van zijn onder­da­nen afdekt, wat neerkomt op ca 8,46% van de Thaise bevolk­ing.
Dit indruk­wekkende for­tu­in is afkom­stig van investerin­gen via het zg. Crown Prop­er­ty Bureau. Dit bureau financiert o.a. infra­struc­tu­ur­w­erken en huisvest­ing. Het is vri­jgesteld van belastin­gen en over het zak­en­ci­jfer wordt kon­ing Bhu­mi­bol recht­streeks geïnformeerd.

Om num­mer 2 te ont­moeten bli­jven we in Zuidoost-Azië, waar we belanden bij Has­sanal Bolki­ah, de sul­tan van het min­istaat­je Brunei, een onafhanke­lijke enclave op het eiland Bor­neo, dat deel uit­maakt van Maleisië.
Met zijn 15 mil­jard euro is sul­tan Has­sanal goed voor het bbp van bij­na 531.000 per­so­n­en, wat neerkomt op ca 37% meer dan de totale bevolk­ing.
Inkom­sten uit de lokale olie- en gas­ex­ploitatie liggen aan de basis van zijn fortuin.

Wie zegt olie en gas denkt automa­tisch aan het Mid­den-Oost­en en daar ont­moeten we kon­ing Abdul­lah van Saoe­di Ara­bië die op plaats 3 staat. Zijn per­soon­lijk kap­i­taal van 14 mil­jard euro rep­re­sen­teert het bbp per capi­ta van bij­na 3,1% zijn onder­da­nen.
Ook hier moeten we niet ver zoeken om de gulle bron van zijn inkom­sten te kennen.

Khal­i­fa bin Zayed is niet alleen de emir/​sjeik van Abu Dhabi maar tevens de pres­i­dent van de Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en (VAE). Zijn 12 mil­jard euro heeft hij ver­wor­ven via het Abu Dhabi Invest­ment Author­i­ty, een fonds waar­van hij de voorzit­ter is en dat hem zijn inkom­sten oplev­ert. Zijn kap­i­taal van 12 mil­jard euro is goed voor het bbp per capi­ta van 2,6% van de bevolk­ing van de VAE.

Num­mer 5 speelt eve­neens een belan­grijke rol in de VAE. Mohammed bin Rashid is nl. naast emir/​sjeik van Dubai ook de eerste min­is­ter van de VAE.
Zijn 3 mil­jard euro is relatief beschei­den tegen­over de kap­i­tal­en van de num­mers 1 tot 4 in onze tabel en dekt hier­door slechts 0,7% af van het bbp per capi­ta van de bevolk­ing van de VAE.
Door zijn meerder­hei­d­par­tic­i­patie in de invester­ings­maatschap­pij Dubai Hold­ing en de eerder genoemde Abu Dhabi Invest­ment Author­i­ty heeft hij een lucratieve bron van inkom­sten aangeboord.


Num­mer 6 brengt ons dichter bij huis, nl. naar Liecht­en­stein, waar prins Hans Adam II sinds 1989 het min­istaat­je regeert. Zijn for­tu­in is even groot als dat van voor­noemde emir sheik van Dubai, maar verte­gen­wo­ordigt bij­na 83% van het bbp per capi­ta van zijn bevolk­ing.
Hij ver­w­erft zijn kap­i­taal via de Prins van Liecht­en­stein Sticht­ing, die zich bezighoudt met investerin­gen in privé-bedri­jven muse­ums, kun­st­col­lec­ties en cul­turele initiatieven.

Om num­mer zeven te ont­moeten ver­plaat­sen we ons naar het Afrikaanse con­ti­nent en meer bepaald naar Marokko waar Mohammed VI sinds 1999 het kon­ingschap waarneemt. In zijn spaar­pot bevin­dt zich 2 mil­jard euro, goed voor 2,4% van het bbp per capi­ta van zijn onder­da­nen.
Opbreng­sten uit de nationale invester­ings­maatschap­pij Siger Hold­ings liggen aan de basis van zijn fortuin.

Num­mer 8 is Hamad bin Khal­i­fa, emir van het oli­es­taat­je Qatar. Net als de kon­ing van Marokko heeft hij 2 mil­jard euro per­soon­lijk kap­i­taal, goed voor 3.16% van het bbp per capi­ta van de lokale bevolk­ing.
Diverse onderne­min­gen waarin hij een lei­dende func­tie vervult vor­mend e bron van zijn vermogen.

Prins Albert II is de monarch van dwergstaat Mona­co aan de Mid­del­landse zeekust heeft zijn mil­jard euro ver­wor­ven door aller­lei investerin­gen, niet in het minst in het befaamde casi­no. Met een F/​Bpc fac­tor van 7.500 dekt hij bij­na 33% af van het bbp per capi­ta van zijn onderdanen.

Een spe­ciale figu­ur tre­f­fen we aan op plaats 10, nl. Aga Khan IV. Hij is geboren in Zwit­ser­land en resideert in Frankrijk. Zijn naam is tevens zijn titel en boven­di­en noemt hij zich de 49ste imam van de Ismailis, een strekking van de islam. Zijn 618 miljoen euro heeft hij ver­di­end door te investeren in diverse onderne­min­gen, niet in het minst het fokken van ras­paar­den. Con­clusies trekken uit zijn F/​Bpc ver­sus de Franse bevolk­ing lijkt ons niet relevant.

Het Mid­den-Oost­en laat ons niet los, want nu belanden we in Oman, waar Qaboos bin Said al 42 jaar de plak zwaait. Door te investeren in diverse onderne­min­gen ver­wierf hij 541 miljoen euro, goed voor 0,9% van het bbp per capi­ta van de lokale bevolking.

Num­mer 12 in de rij is Queen Elis­a­beth II van het VK en ze werd onlangs gevierd omdat ze 60 jaar op de troon zat, dit is amper 6 jaar min­der lang dan de record­houd­er Bhu­mi­bol van Thai­land. Haar kap­i­taal van 347 miljoen euro is afkom­stig van geërfde juwe­len en onroerend goed. Dit op zichzelf respectabele for­tu­in is amper vol­doende voor 0,02% van het bbp per capi­ta van haar onderdanen.

Met num­mer 13 bren­gen voor de laat­ste maal een bezoek aan het Mid­den-Oost­en, nl. de oli­es­taat Koeweit, waar­van Sabah Al-Ahmad de emir is. Vooral olie heeft hem rijk gemaakt, zodat zijn 270 miljoen euro het bbp per capi­ta van 3,6% van zijn onder­da­nen afdekt.

Op de 14de plaats staat Beat­rix, Koningin der Ned­er­lan­den. Door te investeren in hold­ings van Roy­al Dutch Shell heeft ze een per­soon­lijk kap­i­taal van 154 miljoen euro ver­wor­ven, wat lei­dt tot een F/​Bpc fac­tor van 5.143, wat een frac­tie van amper 0,03% betekent van het bbp per capi­ta van haar onderdanen.

Hekkensluiter is Mswati III, kon­ing van Swazi­land (zuidelijk Afri­ka). Hij heeft 77 miljoen euro op zijn bankreken­ing staan, ver­wor­ven door te investeren in diverse onderne­min­gen. Uit zijn F/​Bpc fac­tor lei­den we af dat 0,28% van het bbp per capi­ta van zijn onder­da­nen met zijn kap­i­taal overeenstemt.


Hier­mee komen we aan het eind van ons overzicht van de 15 rijk­ste royalty’s. We hebben extremen gezien, zow­el van kap­i­tal­en (vergelijk de 23 mil­jard van de kon­ing van Thai­land met de 77 miljoen van de kon­ing van Swazi­land) als qua F/​Bpc fac­toren (vergelijk de meer dan 5,521 miljoen van alweer de kon­ing van Thai­land met de 5.143 van de koningin van Ned­er­land). En als we zijn gaan kijken in hoev­erre deze F/​Bpc fac­tor het bbp per capi­ta com­penseert komen we tot extreme sit­u­aties zoals bij de sul­tan van Brunei, wiens kap­i­taal vol­staat voor 37% meer dan genoemd bbp per capi­ta en bij Koningin Beat­rix, wiens kap­i­taal amper vol­staat voor 0,03% van het bbp per capita.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.