...

De nasleep van het Madoff-schandaal

27 november 2010, 15:32 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Superfraudeur Bernard Madoff zit voor anderhalve eeuw achter de tralies, maar daarmee is de zaak nog niet beëindigd. Nu zijn het meerdere banken die geviseerd worden in dit verband.


Laat ons hopen dat de gigantische fraude van Bernard ‘Bernie’ Madoff nooit meer geëvenaard, laat staan overtroffen wordt. Daar waar zijn trieste palmares
aanvankelijk ging over verduistering van een toch al meer dan forse 50 miljard dollar (37,7 miljard euro) is later gebleken dat het gaat om een hallucinante
65 miljard dollar (49 miljard euro). Er zijn tientallen gedupeerden gaande van grootbanken, liefdadigheidsinstellingen en particulieren, die een blind vertrouwen hadden in Bernie en geen weet hadden van zijn infernaal Ponzischema.

alt

Op 29 juni 2009 werd de 71-jarige superbedrieger veroordeeld tot 150 jaar cel. De meeste van zijn medegevangenen, nochtans zeker geen koorknapen, hebben een afkeer van hem en dat uitte zich op 18 december 2009 toen hij door twee van hen in elkaar werd geslagen. Madoff hield er een gebroken neus, gekneusde ribben en snijwonden in het gelaat en op zijn hoofd aan over. Wie nu denkt dat Bernie zich nu wat meer gedeisd zou houden, denkt verkeerd want enkele maanden na het incident schreeuwde hij uit dat voor zijn part zijn slachtoffers naar de maan konden vliegen. ‘Ik heb hen 20 jaar geholpen en daarvoor is mijn beloning 150 jaar cel’.

Zulke uitlatingen, dit medelijden met zichzelf en compleet gebrek aan contact met de realiteit zijn de basiskenmerken (er zijn er meer) van een psychopaat.

alt

Met het achter slot en tralie zetten van Madoff is de zaak nog niet achter de rug. Er zijn namelijk de gedupeerden die rekenen op zo niet volledige, dan toch een behoorlijke schadevergoeding. Om dit proces in goede banen te leiden, heeft het Amerikaanse gerecht een gemachtigde aangesteld, die tevens Madoffs in beslag genomen activa moet beheren. Zo zijn alle voormalige bezittingen van Madoff op zaterdag 13 november 2010 openbaar verkocht: juwelen, een klavier, meubilair, kleren, boeken enz.

Centrale figuur in deze operatie is de advocaat Irving Picard, partner van het juridisch kantoor Baker Hostetler. Hij heeft jarenlange ervaring in dat soort zaken, die hij dan ook tot op het bot uitpluist. Dat er op die manier onverwachte wendingen mogelijk zijn, is gebleken uit een bericht van Bloomberg op donderdag 25 november 2010 waaruit blijkt, dat Picard nu schadevergoeding eist van verschillende banken die vroeger met Madoff werkten en volgens Picard perfect op de hoogte waren van Madoffs frauduleuze praktijken. Deze banken zouden (op gebakken lucht gebaseerde) investeringsfondsen van Madoff hebben beheerd, lees ‘aan de man gebracht’. Op deze wijze zouden die banken miljoenen aan interesten hebben geïncasseerd.

In zijn betoog stelt Picard, dat enkel door deze medewerking van banken het Madoffschandaal zulke vlucht kunnen nemen. Zoals eerder gezegd spreken we immers over 49 miljard euro fraude. Daarvoor zijn tien Kerviels nodig, we mogen er niet aan denken.

Het is ook deze relatie met grote banken die Madoff een façade van rechtmatigheid heeft gegeven, beklemtoont Picard. De Zwitserse investeringsbank UBS heeft zich gehaast om alle verantwoordelijkheid in dit verband af te wijzen en voegt eraan toe, tot nog toe niet gecontacteerd te zijn geworden door Picard.

Misschien voelt het management bij UBS zich gerust, maar achter de muren van vele andere banken is het bang afwachten of in de klamme handjes wrijven.

Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets

________________________________________

Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.