...

De ene short is de andere niet

8 maart 2005, 16:43 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Short posi­ties nemen is een vertrouwde beurstech­niek die voor de mem­bers van US Mar­kets al vrucht­en heeft afge­wor­pen. Nu is er ook een andere, min­der zuiver op de graat meth­ode van short­en. Ze is ille­gaal, maar komt ze ook veel voor?
De ene short is de andere niet
Het principe van short-sell­ing is genoegza­am bek­end, zek­er bij de mem­bers van US Mar­kets. Dat het sys­teem werkt, is bewezen door het feit dat vorig jaar niet min­der dan 77% van de 40.687 dol­lar winst van Chart­ser­vice Wall Street kwam van short-transacties. 

Short gaan is geen mod­ern ver­schi­jnsel. Reeds in de 17de eeuw kon je bij een make­laar bij voor­beeld een scheep­slad­ing ‘lenen’ en ze onmid­del­lijk aan hem verkopen. Een trans­ac­tie met ges­loten beurs, omdat het ging om een geleend goed, dat niet geleverd kon worden. 
Je ging à la baisse’, omdat je wist dat het weer slecht was op zee en er dus een grote kans bestond, dat het graan min of meer beschim­meld zou arriv­eren. Klopte je ver­moe­den, dan kon je bij aankomst van het schip het bedor­ven graan terugkopen’ aan een veel lagere pri­js en je streek het ver­schil tussen ver- en aankoop­pri­js op als pure winst. De lad­ing graan had je intussen zelfs nog geen blik waardig bevon­den.

Op deze wijze werkt short gaan nu nog, alhoewel niet meer met graan maar wel met effecten. Het principe bli­jft. Je make­laar leent aan jou effecten, waarover hij effec­tief beschikt net als zijn col­le­ga uit de 17de eeuw die instond voor de waarde van de lad­ing graan.

Nu kan je je voorstellen dat er make­laars zijn die het alle­maal niet zo nauw nemen met de spel­regels van de beurs en die aan­de­len lat­en short­en, die ze niet hebben. Dat is ‘naakt short­en’ een ille­gale prak­tijk. Alhoewel er som­mige mark­t­mak­ers zijn, voor wie naak­te short-posi­ties toege­lat­en zijn. We zijn nog niet te weten gekomen wie dat zijn. Behoren ze tot de club van de pop­pen­spel­ers?

In alle geval is ‘naakt short­en’ voor u en voor mij ver­bo­den en moeten we vertrouwen op onze bro­ker dat hij zijn zak­en eerlijk runt.

Maar naakt short­en gebeurt. Vraag het maar aan de beur­swaakhond SEC (Secu­ri­ties Exchange Com­mis­sion). In de markt is een trend om veel zak­en die mis­lopen toe te schri­jven aan de acti­viviteit­en van de naak­te short­ers. Onverk­laar­bare koers­dalin­gen, negatieve bericht­en over een tot dusver onberispelijke fir­ma, het ligt alle­maal aan die naak­te short­ers.

Onze over­tuig­ing is, dat geen enkele gere­puteerde make­laar zijn han­den vuil wil mak­en aan ‘naked short­ing’. En maar goed ook. 
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.