![](/images/legacy-images/images/080414-jvb-+-torens.gif)
Crazy torens
In ons artikel Torens van Babel nu en straks van 30 september 2007 hadden we het over de top-10 hoogste bestaande en geplande gebouwen ter wereld. Sindsdien zijn we alweer meer dan een half jaar verder en is er toch wel een en ander veranderd.
Voor alle duidelijk herhalen we, dat we het hebben over echte gebouwen, bruikbaar om in te wonen en ook voor kantoren, hotels enz. Constructies zoals telecommunicatiemasten laten we buiten beschouwing. Op dit vlak gaat (of ging, zoals dadelijk zal blijken) het record naar de 628,8 meter hoge KVLY-TV-mast in North Dakota, VS. Al in 1963 stond dit stalen gevaarte rustig heen en weer te wuiven in de wind, tot er in het jaar 1974 concurrentie opdaagde in de vorm van de Poolse Warszawa Radio Mast. Met zijn 647 meter klopte deze zijn Amerikaanse rivaal met ca 18 meter, maar niet voor lang. In 1991 ging de Poolse klepper tegen de vlakte en omdat ineenpuzzelen niet zo goed lukte, werd het puin geruimd en zwijgen ze er verder over in Polen.
En nu beginnen we aan onze update van de bestaande en de geplande bouwkundige kolossen. We tonen enkel foto’s van nieuwelingen in ons overzicht, voor de overige verwijzen we naar geciteerd artikel.
Dit jaar heeft de Taipei 101 zijn meerdere gevonden in de Dubai Tower. In het begin van deze maand april 2008 konden de bouwheren van de Dubai Tower, ook bekend als Burj Dubai, trots aankondigen dat hun torentje de 629 meter had bereikt en daarmee de hoogste menselijke constructie op aarde is. De KVLY-TV-mast is dus geklopt met 20 centimeter, meet gerust na, maar neem genoeg touw mee.
Door het verschijnen van de Burj Dubai in het selecte clubje van ’s werelds grootste gebouwen, is de Bank of China Tower (369 meter, zie geciteerd artikel) uit de top-10 gewipt.
En hoewel de Dubai Tower nog minstens een dertigtal meter hoger zou moeten worden, liggen er al concurrenten op de loer…
Als het project, waarmee we onze tabel van de 10 hoogste geplande gebouwen ter wereld beginnen, het etiket ‘crazy’ niet verdient, dan weten we het ook niet meer. Het idee komt van de Saoedi-Arabische prins Al-Waleed, voluit Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Al-Waleed bin Talal bin Abdul Aziz Al-Saud, om praktische redenen meestal afgekort tot prins Al-Waleed. Hij was in 2007 de 13de rijkste mens op aarde met een fortuin van 20 miljard USD (12,6 miljard euro), bijeengeharkt door diverse investeringen. Een soort van Arabische Warren Buffett, zeg maar.
Deze prins droomt al jaren van een leuk optrekje en nu worden de plannen concreet. Hij wil in de Saoedi-Arabische havenstad Jeddah een torengebouw laten optrekken met een hoogte van een internationale mijl, zijnde 1.609 meter. We zijn het gaan checken en de mijl in kwestie is 1.609,344 meter. Dus moet onze prins op het dak van zijn torentje nog een grote bloempot plaatsen voor het geval er iemand (met heel veel touw en een goede ongevallenverzekering) een en ander wil komen nameten.
Het project zou neerkomen op 6,26 miljard euro. Er zijn twee Britse consultancy-bedrijven aangesproken, die nu met de nodige berekeningen bezig zijn. Eenvoudig wordt het allesbehalve. Wanneer de werken aanvangen is nog niet gekend, evenmin als het exacte aantal verdiepingen en zo meer. Als je zonder duizelig te worden van daarboven een blik werpen op het Midden-Oosten, de Indische Oceaan en Noord-Afrika.
Een ander ontwerp zit eveneens in Arabische steigers. Het is de Murjan Tower, die moet komen in de oliestaat Bahrein. Met zijn 1.022 meter overklast ook hij de Dubai Tower, maar wanneer er met de werken begonnen wordt, weet nog niemand (officieel). Er zijn een Zweedse bouwfirma en een Deense architect in betrokken. De uiteindelijke bestemming is nog in discussie, maar zeker is dat ’s werelds grootste winkelcentrum er zal worden in ondergebracht.
Over een viertal jaren zou een torengebouw van 1001 meter de blikvanger van Koeweit moeten worden. Als alles goed gaat, kan de Burj Mubaral al-Kabir in 2012 in gebruik genomen worden. In de loop van 2008 wordt in alle geval de eerste spade- of bulldozersteek gegeven.
En nu vinden we op plaats 4 de Dubai Tower terug. Vorig jaar was hij de kampioen van geplande torengebouwen, dit jaar is hij gevorderd tot een wereldrecordniveau, maar intussen zijn er 3 concurrenten die hem naar de kroon steken. We merken ook, dat qua vooruitzichten de oorspronkelijke 950 meter als maximumhoogte niet meer vermeld wordt, eerder een ‘bescheiden’ 701 meter. Waarschijnlijk ondervinden de hedendaagse bouwers van Torens van Babel, dat het allemaal niet zo eenvoudig is. Laat dat een vingerwijzing zijn voor de concurrentie…
En dan is er nog Al Burj, wat ‘De Toren’ betekent in zoverre ons Arabisch ons niet in de steek laat. Dit zou de locale concurrent kunnen worden van Dubai Tower. Zou, want er is al heel wat over en weer geschoven met dit project. De eerste plannen gingen over een toren van 1.600 meter, enkele meter minder hoog dan prins Al-Waleeds Mile High. Later was men al tevreden met 1.200 meter en dan leek 700 meter al voldoende. Toch mikt men eerder op 1.000 meter volgens de allerlaatste berichten. Intussen is er nog niets gedaan dat lijkt op een aanvang van de werken. Het zou ons niet verwonderen, als Al Burj verdwenen zou zijn uit ons lijstje van volgend jaar.
Door dit alles zakt de Russia Tower van een tweede plaats in september 2007 naar een zesde positie nu. De realisatie is ondertussen een jaar uitgesteld en de toren zou 36 meter minder hoog worden, 612 i.p.v. 648 meter.
Het IBC in Seoul zit stilaan in een finale fase en moet tegen de komende zomer of herfst opgeleverd worden.
De Freedom Tower, vervanger van het op 9⁄11 verdwenen World Trade Center is nog lang niet klaar en zou eerst in 2012 of 2013 in gebruik komen i.p.v. in 2011.
De werken aan Shangai WFC verlopen volgens schema en in de tweede helft van dit jaar kunnen de bewoners en gebruikers er hun intrek in nemen.
Het ICC in Hong Kong zou volgens plan in 2010 in gebruik zijn.
Toen volgens de Bijbelse overlevering de toren van Babel instortte vluchtten de bouwers naar de vier windstreken en spraken ze plotseling allerlei nieuwe talen door elkaar. Als we kijken naar de hedendaagse torens van Babel, zijn we geneigd te denken, dat deze nieuwe talen vooral in de Arabische richting te zoeken zijn.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.