Corruptie is een wereldwijd fenomeen, maar er is een mijlenbreed verschil in de mate waarop ze optreedt. In sommige landen is corruptie bijna onbestaande en vele is het een zo goed als algemeen verschijnsel. Wij stellen u de resultaten voor van een internationale organisatie die de corruptie in kaart heeft gebracht.
Corruptie: landen op het matje
Ieder jaar publiceert de in Berlijn gevestigde organisatie Transparency International (TI) de Corruption Perceptions Index (CPI), een lijst waarin nagenoeg alle landen (meer dan 80%) ter wereld gequoteerd worden op een waardeschaal, die de graad van corruptie aangeeft. Bij het opmaken van de CPI gaat TI niet over één nacht ijs. Negen onafhankelijke instellingen werken volgens strikt afgesproken criteria. Hierbij wordt een beeld gevormd welke perceptie de bevolking heeft van de betrouwbaarheid van zowel de openbare instellingen als de privésector van hun land. Hierbij worden gewone burgers ondervraagd, evenals ambtenaren en politici. Ook buitenlandse waarnemers worden gecontacteerd. Al deze onderzoeksresultaten worden herleid tot een score met als maximum 10, wat betekent ‘absoluut zuiver op de graat’. Een score van 0, gelukkig door geen enkel land gehaald, duidt op een volstrekt hopeloze situatie.
De tabel hieronder geeft het resultaat voor enkele geselecteerde landen:
Wilt u de complete lijst zien, klik dan op deze link. De eerste plaats wordt ex aequo gedeeld door twee Scandinavische landen (Finland en Ijsland) en onze tegenvoeter Nieuw Zeeland. Hun score (9,6÷10) is bijna perfect.
In de top 10-groep vinden we Nederland, dat de negende plaats deelt met Australië. Japan behaalt de zeventiende plaats met 7,6÷10. België haalt nog net de groep van de top 20, samen met de VS en Chili met 7,3÷10.
De opkomende economieën China en India moeten geen ruzie maken, ze staan allebei op plaats 70 met een toch wel povere 3,3÷10. Rusland zit in de tweede helft van het peloton met een niet te benijden 121ste plaats en 2,5÷10.
Aan de staart van het klassement staan vooral Afrikaanse landen, maar we vinden er ook Irak en Birma in terug en de rode lantaarn is Haïti met 1,8÷10.
Laten we eens kijken hoe Nederland en België het deden de afgelopen 10 jaar:
Nederland heeft in die 10 jaar nog nooit op een minder goede plaats dan de 11de gestaan en de beste prestatie was in 1997 (6de). Vorig jaar behaalde Nederland zijn slechtste score (11de) maar dit jaar staat het land alweer 2 plaatsen dichter bij de top.
België stond in 1999 op een toch wel slechte 29ste plaats. Van toen af ging het beter tot 2003 en 2004 (telkens 17de) maar sindsdien is dit land al 3 plaatsen weggezakt. .
Om even terug te komen op de globale CPI voor 2006: u kunt zich afvragen waarom niet álle 193 landen die onze planeet telt behandeld worden in deze index. Het antwoord is, dat van een reeks landen niet voldoende resultaten te verkrijgen waren. En als aan de onderzoekscriteria van TI niet voldaan wordt, worden de resultaten verworpen. Dit was dit jaar het geval voor o.m. Afghanistan, Liberia, Palestina en Somalië.
Op socio-economisch vlak stelt men een duidelijke correlatie vast tussen armoede en corruptie. In de CPI van dit jaar hebben 99 van de 163 landen, dat is bijna 70%, een score van minder dan 5⁄10. Deze score wijst op ernstige binnenlandse corruptie.
Corruptie is een niet te onderschatten kwaad, dat vooral de kansarmen en zwakken treft. Immers, wie geen geld heeft kan zich zelfs niet de meeste elementaire voorzieningen en diensten aanschaffen. Om te overleven, zijn velen gedwongen zich te bewegen in de marge van de maatschappij met alle gevolgen van dien. Zo ontstaan sociale tijdbommen en daar vindt extremisme een voedingsbodem.
Vechten tegen corruptie is een nobele, maar gevaarlijke taak. Slechts weinigen hebben de politieke moed en de menselijke durf om daaraan te werken. Het zijn o.i. net deze witte raven, die de volle steun verdienen van de topgroep uit de CPI.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
11 november 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl