...

Corruptie: landen op het matje

13 november 2006, 08:18 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Cor­rup­tie is een wereld­wi­jd fenomeen, maar er is een mijlen­breed ver­schil in de mate waarop ze optreedt. In som­mige lan­den is cor­rup­tie bij­na onbestaande en vele is het een zo goed als alge­meen ver­schi­jnsel. Wij stellen u de resul­tat­en voor van een inter­na­tionale organ­isatie die de cor­rup­tie in kaart heeft gebracht. 






Cor­rup­tie: lan­den op het matje



Ieder jaar pub­liceert de in Berli­jn geves­tigde organ­isatie Trans­paren­cy Inter­na­tion­al (TI) de Cor­rup­tion Per­cep­tions Index (CPI), een lijst waarin nage­noeg alle lan­den (meer dan 80%) ter wereld gequo­teerd wor­den op een waarde­schaal, die de graad van cor­rup­tie aangeeft. Bij het opmak­en van de CPI gaat TI niet over één nacht ijs. Negen onafhanke­lijke instellin­gen werken vol­gens strikt afge­spro­ken cri­te­ria. Hier­bij wordt een beeld gevor­md welke per­cep­tie de bevolk­ing heeft van de betrouw­baarheid van zow­el de open­bare instellin­gen als de privé­sec­tor van hun land. Hier­bij wor­den gewone burg­ers ondervraagd, eve­nals ambtenaren en politi­ci. Ook buiten­landse waarne­mers wor­den gecon­tacteerd. Al deze onder­zoek­sre­sul­tat­en wor­den her­leid tot een score met als max­i­mum 10, wat betekent absolu­ut zuiver op de graat’. Een score van 0, gelukkig door geen enkel land gehaald, duidt op een vol­strekt hopeloze situatie.

De tabel hieron­der geeft het resul­taat voor enkele ges­e­lecteerde landen:


Wilt u de com­plete lijst zien, klik dan op deze link. De eerste plaats wordt ex aequo gedeeld door twee Scan­di­navis­che lan­den (Fin­land en Ijs­land) en onze tegen­voeter Nieuw Zee­land. Hun score (9,6÷10) is bij­na perfect.

In de top 10-groep vin­den we Ned­er­land, dat de negende plaats deelt met Aus­tral­ië. Japan behaalt de zeven­tiende plaats met 7,6÷10. Bel­gië haalt nog net de groep van de top 20, samen met de VS en Chili met 7,3÷10.

De opkomende economieën Chi­na en India moeten geen ruzie mak­en, ze staan alle­bei op plaats 70 met een toch wel povere 3,3÷10. Rus­land zit in de tweede helft van het pelo­ton met een niet te beni­j­den 121ste plaats en 2,5÷10.

Aan de staart van het klasse­ment staan vooral Afrikaanse lan­den, maar we vin­den er ook Irak en Bir­ma in terug en de rode lan­taarn is Haïti met 1,8÷10.

Lat­en we eens kijken hoe Ned­er­land en Bel­gië het deden de afgelopen 10 jaar: 



Ned­er­land heeft in die 10 jaar nog nooit op een min­der goede plaats dan de 11de ges­taan en de beste presta­tie was in 1997 (6de). Vorig jaar behaalde Ned­er­land zijn slecht­ste score (11de) maar dit jaar staat het land alweer 2 plaat­sen dichter bij de top.

Bel­gië stond in 1999 op een toch wel slechte 29ste plaats. Van toen af ging het beter tot 2003 en 2004 (telkens 17de) maar sinds­di­en is dit land al 3 plaat­sen weggezakt. .

Om even terug te komen op de glob­ale CPI voor 2006: u kunt zich afvra­gen waarom niet álle 193 lan­den die onze pla­neet telt behan­deld wor­den in deze index. Het antwo­ord is, dat van een reeks lan­den niet vol­doende resul­tat­en te verkri­j­gen waren. En als aan de onder­zoekscri­te­ria van TI niet voldaan wordt, wor­den de resul­tat­en ver­wor­pen. Dit was dit jaar het geval voor o.m. Afghanistan, Liberia, Palesti­na en Somalië.

Op socio-economisch vlak stelt men een duidelijke cor­re­latie vast tussen armoede en cor­rup­tie. In de CPI van dit jaar hebben 99 van de 163 lan­den, dat is bij­na 70%, een score van min­der dan 510. Deze score wijst op ern­stige bin­nen­landse corruptie. 

Cor­rup­tie is een niet te onder­schat­ten kwaad, dat vooral de kansar­men en zwakken tre­ft. Immers, wie geen geld heeft kan zich zelfs niet de meeste ele­men­taire voorzienin­gen en dien­sten aan­schaf­fen. Om te over­leven, zijn velen ged­won­gen zich te bewe­gen in de marge van de maatschap­pij met alle gevol­gen van dien. Zo ontstaan sociale tijd­bom­men en daar vin­dt extrem­isme een voedingsbodem. 

Vecht­en tegen cor­rup­tie is een nobele, maar gevaar­lijke taak. Slechts weini­gen hebben de poli­tieke moed en de menselijke durf om daaraan te werken. Het zijn o.i. net deze witte raven, die de volle ste­un ver­di­enen van de top­groep uit de CPI.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

11 novem­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.

Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.