![](/images/legacy-images/images/071203-jvb-+-kapersvla.gif)
Chinese piraten gesignaleerd
Niemand minder dan John Evans, het hoofd van MI5 (Military Intelligence, Section 5) heeft een verwittiging gestuurd naar een 300-tal grote Britse ondernemingen. Daarenboven heeft hij Britse beveiligingsinstanties een hoge mate van alertheid aanbevolen. In zijn boodschap specifieert hij dat ‘officiële Chinese organisaties’ industriële spionage financieren en hiermee vitale delen van de Britse economie bedreigen.
Het dagblad The Times maakte bekend, dat in dit kader het interne informaticanetwerk van Rolls Royce gehackt is geworden door Chinese piraten. Deze laatste zouden het vooral gemunt hebben op plannen van burgerlijke en militaire vliegtuigen. Volgens de krantenberichten zouden deze piraten ontdekt en uitgeschakeld zijn geworden, voordat ze echt belangrijke informatie hadden kunnen wegkapen.
Dezelfde bron vermeldde ook, dat Chinese piraten ook Royal Dutch Shell (RDS) in het vizier hebben. Dit blijkt uit toch wel verontrustende berichten van deze oliereus. In haar Texaanse site in Houston heeft RDS een netwerk blootgelegd van contacten met haar medewerkers van Chinese origine. Deze medewerkers werden verzocht ‘voor het welzijn van het vaderland’ inlichtingen te verstrekken over de Afrikaanse activiteiten van RDS. Personen die aarzelden of weigerden werden er botweg mee bedreigd ‘dat er iets zou kunnen gebeuren met hun familieleden in China’.
Naar aanleiding van dit toch wel verontrustende nieuws blijken ook andere Europese landen in het vizier te liggen van de Chinese piraterij. Eind oktober ll. zijn analoge spionagepraktijken aan het licht gekomen in Duitsland. In Frankrijk loopt een gerechtzaak wegens ‘misbruik van vetrouwen’ tussen de firma Valeo (toebehoren voor auto’s en vrachtwagens) en een Chinese ex-stagiaire die in 2005 gevoelige informatie over de firma naar buiten zou hebben gebracht. Valeo eist 150.000 euro schadevergoeding en de 22-jarige Chinese blijft halsstarrig ontkennen.
Het is van alle tijden, bedrijfsspionage. Maar het wordt bijzonder pijnlijk als deze praktijken geïnitieerd worden door een overheid. Dat doet ons denken aan de kaperij, waarbij met toestemming van landen de vrachtschepen van rivaliserende landen door piraten beroofd mochten worden. Toen ging het om goederen, nu is informatie de inzet. De handelswijze is in geen geval goed te keuren. James Bond kan weer op pad…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.