...

Chinese piraten gesignaleerd

3 december 2007, 22:25 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Britse onderne­min­gen ontvin­gen van­daag een alarmerend bericht over com­mer­ciële spi­onage op ini­ti­atief van Chi­na. Dit naar aan­lei­d­ing van med­edelin­gen van Rolls Royce en Roy­al Dutch Shell, die lieten weten dat ze onlangs het slachtof­fer zijn gewor­den van weinig frisse prak­tijken.

Chi­nese pirat­en gesignaleerd




Nie­mand min­der dan John Evans, het hoofd van MI5 (Mil­i­tary Intel­li­gence, Sec­tion 5) heeft een ver­wit­tig­ing ges­tu­urd naar een 300-tal grote Britse onderne­min­gen. Daaren­boven heeft hij Britse beveilig­ingsin­stanties een hoge mate van alertheid aan­bev­olen. In zijn bood­schap spec­i­fieert hij dat offi­ciële Chi­nese organ­isaties’ indus­triële spi­onage financieren en hier­mee vitale delen van de Britse economie bedreigen.

Het dag­blad The Times maak­te bek­end, dat in dit kad­er het interne infor­mat­i­canetwerk van Rolls Royce gehackt is gewor­den door Chi­nese pirat­en. Deze laat­ste zouden het vooral gemu­nt hebben op plan­nen van burg­er­lijke en mil­i­taire vlieg­tu­igen. Vol­gens de kran­ten­bericht­en zouden deze pirat­en ont­dekt en uit­geschakeld zijn gewor­den, voor­dat ze echt belan­grijke infor­matie had­den kun­nen wegkapen. 

Dezelfde bron ver­meldde ook, dat Chi­nese pirat­en ook Roy­al Dutch Shell (RDS) in het vizier hebben. Dit blijkt uit toch wel veron­trustende bericht­en van deze oliereus. In haar Tex­aanse site in Hous­ton heeft RDS een netwerk bloot­gelegd van con­tacten met haar medew­erk­ers van Chi­nese orig­ine. Deze medew­erk­ers wer­den ver­zocht voor het welz­i­jn van het vader­land’ inlichtin­gen te ver­strekken over de Afrikaanse activiteit­en van RDS. Per­so­n­en die aarzelden of weiger­den wer­den er botweg mee bedreigd dat er iets zou kun­nen gebeuren met hun fam­i­liele­den in China’. 

Naar aan­lei­d­ing van dit toch wel veron­trustende nieuws blijken ook andere Europese lan­den in het vizier te liggen van de Chi­nese pira­ter­ij. Eind okto­ber ll. zijn analoge spi­onageprak­tijken aan het licht gekomen in Duit­s­land. In Frankrijk loopt een gerechtza­ak wegens mis­bruik van vetrouwen’ tussen de fir­ma Valeo (toe­be­horen voor auto’s en vracht­wa­gens) en een Chi­nese ex-sta­giaire die in 2005 gevoelige infor­matie over de fir­ma naar buiten zou hebben gebracht. Valeo eist 150.000 euro schade­v­er­goed­ing en de 22-jarige Chi­nese bli­jft halsstar­rig ontkennen.

Het is van alle tij­den, bedri­jf­ss­pi­onage. Maar het wordt bij­zon­der pijn­lijk als deze prak­tijken geïni­tieerd wor­den door een over­heid. Dat doet ons denken aan de kaper­ij, waar­bij met toestem­ming van lan­den de vrachtschep­en van rivalis­erende lan­den door pirat­en beroofd mocht­en wor­den. Toen ging het om goed­eren, nu is infor­matie de inzet. De han­del­swi­jze is in geen geval goed te keuren. James Bond kan weer op pad…

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.